0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Külföldön is keresett a magyar fenyő

Hazánkban mintegy 3000 hektáron termesztenek fenyőfát, főleg Vas, Zala és Somogy megyékben. A Nordmann-fenyő iránti kereslethez igazodva ebből a fajtából is nagy mennyiségben telepítettek a magyar gazdálkodók. Az árusítóhelyeken így ma már széles a kínálat hazai termesztésű, kiváló minőségű Nordmann-fenyőből is.

youtube://v/DmvOo6RTJiw

A Fenyő Trend Kft. a hazai karácsonyfa-kereskedelem meghatározó szereplője, a náluk nevelt Nordmann-fenyőket a hazai és a külföldi viszonteladók egyaránt keresik.  A kezdetben csupán fizetés-kiegészítés céljából elkezdett  vállalkozást négy testvér, Harmath Sándor, Csaba, Ottó és László vette át a szülőktől, ma már mintegy 200 ezer fenyőfát nevelnek a több táblából álló mintegy harminchektáros ültetvényen.A földlabdás és vágott ezüst-, Nordmann- és lucfenyő árusítása mellett fenyőtermesztési és értékesítési segédeszközöket is kínálnak, a kiegészítőket gyártó dán cég, a HD2412 kizárólagos forgalmazói Magyarországon.

A jó termőhely

A zalai jó vízmegtartó képességű félkötött, kötött talaj ideális a fenyő termesztéséhez, ugyanakkor fontos a megfelelő terület kiválasztása, ideális, ha terület kissé lejt, mert ilyenkor elkerülhető a pangó víz, ami azonnal kipusztítja a frissen ültetett csemetéket, mondta Harmath Csaba, a vállalkozás egyik tagja, aki részletesen ismertette a fenyő termesztéstechnológiai lépéseit is.

A csemeték telepítése előtt a szakszerű talaj-előkészítés során sokat javul a talaj vízgazdálkodása, vízmegtartó képessége.

A csemetéket géppel ültetik, Az ültetés után beiszapolják a csemetéket, s ha idejük engedi, még egy tömörítő taposással is segítik a jobb eredést.

A negyedik-ötödik évtől, amikor a tábla már kezd „beállni”, kiemelt jelentősége van a tápanyag-utánpótlásnak. A műtrágyát a növények tövéhez juttatják, ügyelve arra, hogy a zöld hajtásokra ne kerüljön belőle, mert égési sérülést okozhat. Az időzítésnek fontos szerepe van, ideális esetben a műtrágya kijuttatását csapadék követi, hogy bemosódjon a gyökérzethez.

A klímaváltozás miatt azonban az igen meleg nyarakon szinte elkerülhetetlen az öntözés, azonban a táblákban az öntözőrendszer kiépítése nem igazán oldható meg. Harmath Csaba elmondta, hogy nem könnyű vízhez jutni, néhány helyen ásott kútból tudnak öntözni, máshol tározótóba vezetik az összegyűjtött esővizet, többnyire lajtos kocsival tudják az ültetősorokhoz eljuttatni a vizet.

Néhány kardinális jelentőségű technológiai lépéssel, mint a mélylazítás, valamint az ültetés utáni tömörítés és beiszapolás szintén az éghajlatváltozás nyomán egyre gyakrabban föllépő szárazság ellen védik a növényeket.

Ha ezeket a lépéseket a gazdák kihagyják, a növények 50, de akár 90%-a is kiszáradhat röviddel az ültetés után.

A türelem szép fát terem

A tökéletes alakú, dús, szimmetrikus karácsonyfa hosszú évek kitartó, szakszerű munkájának az eredménye. A törzs körül elhelyezkedő ágak korrigálása érdekében elágazás-szabályozókat is használnak, ezekkel még a vastagabb ágak növekedését is jól lehet irányítani. A karácsonyfák csúcshajtásának sérülése gyakori probléma, okozhatják a madarak, a jégeső, és kései fagy miatt is elpusztulhatnak a rügyek. Ilyenkor egy másik hajtásból kell új csúcshajtást képezni. Az oldalsó hajtások szabályozására is szükség van. Ha nagyon terebélyesedik a fa, akkor zöld hajtásban, azaz május végén, június elején a legintenzívebben növő középső rügyeket vagy hajtásokat puszta kézzel, körömmel kicsípik. Így irányítják a fák szélességét.

Ezt is körültekintően kell végezni, mert a túlzott szélességszabályozás hatására előfordulhat, hogy a növény sokkal intenzívebben kezd el fölfelé hajtani, és nem lehet kordában tartani a csúcsnövekedést. Ilyenkor a fa „elnyakasodik”, és a túl hosszú vezércsúcs miatt a következő évben már láthatóvá válik az esztétikai hiba.

Mindezek a feladatok sok rutint és szakértelmet igényelnek, hiszen óriási a felelősség. Harmath Csaba hangsúlyozta, hogy a fenyőfa termesztése hosszú távú befektetés. Legalább öt, de inkább hat éven keresztül kell gondozni és ápolni a növényeket, viselve minden művelési költséget, az amortizációt, a bérköltséget. Hosszú távú elköteleződést jelent, és csak akkor gazdaságos, ha a termelő minden évben megfelelő mennyiségű és minőségű fát tud értékesíteni, miközben a folyamatosan gondoskodik az újratelepítésről. Mindez nagyon komoly beruházást, szakértelmet, elszántságot igényel. Éves szinten az első munkafázistól kezdve az ápolási munkák nagy részét zömében kézzel végzik az ültetvényekben. Mire eljön a jelölés és a vágás időszaka, legalább 13-14 alkalommal érnek a növényekhez, tehát ennyiszer járják végig az összes területet különböző okoknál fogva.

Bővül a piac

Nagyjából öt-hat év nevelés, gondozás és alakformálás után érik el a növények a 80-100 centiméteres magasságot, akkor már vágott fenyőként is értékesíthetők. Belföldön szinte az ország bármelyik régiójában árulnak tőlük származó fenyőket, de exportálnak is vágott fenyőt Romániába és Szlovákiába, földlabdásan pedig Bulgáriába és Ukrajnába szállítanak. Mivel hosszú távon gondolkodnak, minden évben pótolják a kitermelt fákat. Úgy tapasztalják, az élő fenyő piaca bővül, minden évben vannak új vevőik. A hagyományosnak számító lucfenyő az eladott tételnek mindössze 10%-át teszi ki, további 10% az ezüstfenyő. Minimális mennyiségű feketefenyőt is értékesítenek, de a Nordmann-fenyő a legkeresettebb. A legnépszerűbbek az 1,8-2,2 méter magas fák, ez a méret jól mutat a lakásban, szépen díszíthető, de 80 centiméterestől akár 3,5 méteresig mindenféle méretkategóriájú fát tudnak szállítani.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu