0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Már vízidarát is bátran ehetünk

Az Európai Unió új élelmiszerként engedélyezte a vízidara friss növényeinek forgalomba hozatalát. A békalencséhez hasonló apró vízinövényt Délkelet-Ázsiában, különösen Laoszban, Mianmarban és Thaiföldön fogyasztják.

December 10-én jelent meg, és a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba a Bizottság (EU) 2021/2191 végrehajtási rendelete, amely engedélyezi a vízidara (Wolffia arrhiza és/vagy a Wolffia globosa) friss növényeinek forgalomba hozatalát,

mint harmadik országból származó hagyományos élelmiszert.

Mint a rendeletből kiderül, a békalencséhez hasonló kis növény uniós piaci forgalmazására a GreenOnyx Ltd. vállalat adott be kérelmet még 2020 szeptemberében. Az EU-s jogszabályok értelmében csak engedélyezett és az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba az unióban; a harmadik országból származó hagyományos élelmiszerek pedig ilyenek, így meghatározott szakmai és adminisztratív követelményeknek eleget kell tenni az engedélyezésükhöz.

A kérelmező által benyújtott adatokból kiderült, hogy a Wolffia arrhiza és/vagy a Wolffia globosa friss növényeit

Délkelet-Ázsiában, különösen Laoszban, Mianmarban és Thaiföldön hosszú ideje biztonságosan használják élelmiszerként.

Mivel sem az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, sem a tagállamok nem nyújtottak be indokolt biztonsági kifogást, az Európai Bizottság engedélyezi a Wolffia arrhiza és/vagy a Wolffia globosa friss növényeinek unión belüli forgalomba hozatalát.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ugyanakkor megjegyezte, hogy a friss növények

biztonságosságát erősen befolyásolja azon vizek környezeti állapota, ahol ezeket termesztik.

Ezért a bennük található egyes nyomelemek – például a réz, a molibdén, a cink, a bór és a mangán – bizonyos szintjeit is megállapították az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékében az ide vonatkozó specifikációiban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu