0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Állatjóléti támogatás érkezik a sertéstartókhoz

A takarmányárak nagymértékű emelkedése és az összeomlott európai piac miatti rendkívül nehéz helyzetben különösen fontos a sertéstartók számára, hogy mihamarabb segítséget kaphassanak. Az Agrárminisztérium ezért megteremtette annak feltételeit, hogy idén 21,5 milliárd forint értékű, rekordösszegű állatjóléti támogatás kerüljön kifizetésre az ágazat számára.

Az agrártárca a kialakult helyzet kompenzálására a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött korábban, ez a kifizetés pedig további segítséget nyújt a sertéstartóknak – jelentette ki Nagy István tárcavezető.

2021-ben eredetileg 16,8 milliárd forint állt rendelkezésre, de a válságos helyzetre tekintettel összesen 4,7 milliárd forint többletforrást tudott a kormányzat ezen a jogcímen az ágazat számára biztosítani

– emelte ki a miniszter.

Nagy István hangsúlyozta, hazánk több tagállammal együtt felszólította az Európai Bizottságot, hogy éljen a felhatalmazásával, és hozzon olyan azonnali piaci intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a sertéstartók válsága még jobban elmélyüljön. Ezt a Bizottság elutasította.

Magyarország minden lehetséges eszközzel támogatja az állattartókat és azon belül a sertéstartókat.

Ennek nyomán

a decemberben aktuálisan folyósításra kerülő 2021. támogatási év III. negyedévének kifizetése – 2,7 milliárd forint – mellett, egy közel 3 milliárd forintos többlettámogatás is folyósításra kerül.

A többlettámogatás kiutalása automatikusan történik. A Kincstár a sertéshízó állatjóléti támogatás 2020/2021. támogatási év IV. negyedévének, valamint a 2021/2022. támogatási év I-II. negyedévének esetében a korábbi jóváhagyó határozatok módosításával pótlólagos kifizetést valósít meg – hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője.

Forrás: AM Sajtóiroda