0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

Elhunyt Thummerer Vilmos

Elhunyt Thummerer Vilmos az egri borvidék mindenki által tisztelt és szeretett borásza.

A német származású Thummerer Vilmos borász 1943 októberében született Fenyvesvölgyön. A bormester őseit még Mária Terézia idején telepítették a Szudéta-vidékről Temesvárra, Vilmos pedig gyermekként került Kárpátaljára. Szülei 1944-ben, a második világháború legsötétebb évében bombázások közepette, a front elől mindent hátrahagyva nyugatra menekültek az egyéves Vilmossal, és Thüringiában vészelték át a háború végét.  

Később a Thummerer-család az egyik Egerben élő rokonához költözött. Thummerer Vilmos 12 éves korában miden nyarat egy erdészetben dolgozott végig, hogy segítse nehéz anyagi helyzetben lévő családját, akik az országba visszatérve mindent a nulláról kezdtek. Vilmos Egerben érettségizett, majd a kecskeméti Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum szőlő-gyümölcstermesztési szakán mélyült el borászati ismeretekben. Egerbe visszatérve feleségével, Katalinnal eleinte rózsatőtermesztéssel foglalkozott, azonban már ekkor is egy szőlészeti-borászati vállalkozás volt a hosszútávú céljuk.

A Thummerer Pincészet álmának megvalósítására 1984-ben került sor, amikor sikerült 7 hektárnyi területet bérelni a helyi tanácstól, és belevágott a helyi Áfrika dűlő akácos-bozótos, vadul burjánzó területének megtisztításába, hogy idővel igényes bort készíthessen ezen a területen.

A Thummerer Pincészet 1989-ben, a rendszerváltás évében kezdte a palackozást, egy évvel később pedig az Országos Borversenyen már el is nyerték a Hungexpo különdíját. Thummererék lettek a legeredményesebb magántermelők, és egyre ismertebbé váltak a boraik. Ekkor már rendelkeztek a borászat felvirágoztatásához szükséges eszközökkel, nagyobb szőlőterülettel és két pincével, szakmailag is készen álltak a borászat fejlődésével járó kihívásokra. Kicsivel később megvásároltak egy romos állapotban lévő, mégis méltóságteljes pincét Noszvajon, és ez lett a Thummerer Pincészet központja.

A család Egerből kiköltözött Noszvajra, és lakhatóvá tették a pince melletti hatalmas barlanglakást is. A pincészet, a szőlő és a technológia hatalmas fejlődésnek indult.

Thummerer Vilmos és pincészete számos elismerésben részesült az évek során:

– 1995: Év Bortermelője
– 1994 és 1996: A legeredményesebb családi pincészet
– 2011: Az Év Pincészete
– 2013 és 2017: Magyarország Legeredményesebb Pincészete
– 2018: Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetés

A pincészet egyik ikonikus bora, a kiváló Vili papa cuvée rengeteg díjat nyert, méltón viseli alkotója nevét.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu