Back to top

Mézeskalács gluténmentesen

Akinek fontos a gluténmentes táplálkozás, annak a rizsliszttel vagy kukoricaliszttel készült mézeskalács jó megoldás lehet, ráadásul nagyon finom és még a fogunkhoz sem ragad hozzá.

Az általánosan ismert mézeskalácshoz képest van egy-két különbség, de a menete nagyjából ugyanaz.

Búza vagy rozsliszt helyett rizslisztet vagy kukoricalisztet, vagy a kettő keverékét használjuk. Továbbá 3 egész tojásra és nem csak a sárgájára lesz szükségünk.

Tapasztalatom szerint a gluténmentes tészta nem áll olyan jól össze, mint a búzalisztes változat, ezért a formázásnál több ügyességre van szükségünk, hogy egybemaradjon. Önthetünk hozzá egy kis vizet illetve adhatunk hozzá némi olajat, lásd az alábbiakban.

Hozzávalók: 

  • 1/2 kiló vegyesvirág-/napraforgóméz
  • 40 dkg rizsliszt
  • 40 dkg kukoricaliszt
  • 1 dkg (2 kiskanál) szódabikarbóna
  • 3 tojás (egész)
  • 2 késhegynyi fahéj

Opcionális további összetevők:

  • 1 reszelt citromhéj (opcionális)
  • 1 késhegynyi szegfűszeg (opcionális)
  • 1/2 deci víz (opcionális)
  • 2 evőkanál olaj/zsiradék (opcionális, ha puhábbra szeretnénk: olíva-, napraforgó- kókuszolaj stb.)

Elkészítés menete: 

A mézet összekeverjük a többi alapanyaggal, és addig gyúrjuk, míg egységes tészta nem lesz belőle. Egy órán keresztül állni hagyjuk.

A legegyszerűbb és a legkevesebb időt igényli, ezért én így készítem: két kezünkben kisebb gombócokat gyúrunk a tésztából, majd két tenyerünkkel szétlapítjuk 1-1,5 cm-es vastagságúra.

Vajjal/kókuszzsírral kikent tepsibe helyezzük ezeket a pogácsákat, néhány cm-es helyet hagyva közöttük – a tészta a sütés közben kissé megdagad. Közepes hőmérsékleten kisütjük (20-30 perc). Ezzel a módszerrel kissé rusztikus formákat kapunk. 

Ha „szép”, szabályos formákat szeretnénk, akkor a tésztát formázzuk a klasszikus módszerrel: vagyis a tésztát centiméter vastagra nyújtjuk és pogácsa vagy mézeskalács szaggatóformákkal (vagy csak egyszerűen egy pohárral) kiszaggatjuk.

Ha tordai pogácsa jellegűre szeretnék: a tésztából két veknit csinálunk, és ezeket sütjük meg az előbb leírt módon. A közepe kissé kihasad, mint a tordai pogácsának.

A recept a Méhek ajándéka című könyvből származik.

Ajánljuk még:

A mézkultúra megalapozása

Milyen virágport részesítenek előnyben a poszméhek

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

400 éves élesztőgomba maradványból feltámasztott ecuadori sör

Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.

Kimagasló termőképességű hibridek a Bábolnai Gazdanapokon

Négy legújabb kukorica-hibridjét mutatja be a Limagrain a Bábolnai Gazdanapok szántóföldi kísérletében szeptember 8-10-én. A vetőmagok genetikai tulajdonságaiknak és a professzionális nemesítési munkának köszönhetően kiemelkedő termőképességet és nagyfokú termésbiztonságot ígérnek.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.