Back to top

Nem mindegy, hogy macska biztos karácsonyfa vagy karácsonyfa biztos macska

A karácsony hangulatát sokan szeretjük, és már alig várjuk, hogy feldíszítsük a fánkat, de hogyan akadályozzuk meg, hogy a macskánk felmásszon a karácsonyfára vagy éppen a fényes díszekkel játszadozzon? A citrusfélék héja, alufólia és egy kisebb fa is megoldás lehet erre a kihívásra.

Az állatvédő szervezetek különböző tanácsokat adtak arra vonatkozóan, hogyan akadályozhatják meg a macskatulajdonosok, hogy kedvenceik a karácsonyfára másszanak, miután egy videó elterjedt az interneten, amelyen egy nő „traumatizálja” a macskáját.

November végén egy TikTok felhasználó feltöltött egy videót, amelyben a fenyőfáját rázza a macskája felé, aki ettől nem csak megijedt, de vélhetően soha többé nem megy fa közelébe.

„Láttam, egy videót, ami szerint ha traumatizálod a macskádat a fáddal, mielőtt felállítod, akkor békén hagyja” – írta a nő. A videón, (amelyet már több mint 26 milliószor megnéztek), a nő többször is a fa tetejét a macskája, Stella, felé lóbálja, aki ijedtében minden alkalommal elugrik. Egyszer Stella több mint három lépcsőfokot ugrik fel, hogy elkerülje a fát. A közösségi média felhasználóit megosztotta a felvétel és sokan aggodalmukra adtak okot. „Ez nem vicces, hanem kegyetlen” – írta egy személy.

@becs.richards

Traumatized tree traumatized cat #catsoftiktok #christmas #mariahcarey #christmastree

♬ All I Want for Christmas Is You - Mariah Carey

Egy későbbi bejegyzésben a macskatulajdonos azt mondta, hogy Stella „boldogabb, mint valaha”, és azóta „egyetlen izzóhoz, szalaghoz vagy ághoz” sem nyúlt a fán.

A Cats Protection, a macskák jólétének biztonságával foglalkozó brit szervezet óva intette a macskatulajdonosokat ettől a módszertől, és azt mondták, hogy az „nem szolgál más célt, minthogy szükségtelen stresszt okoz a macskáknak”.

„A legtöbb macska stresszes lesz ebben a helyzetben, különösen, hogy a karácsony amúgy is egy stresszes időszak lehet számukra, a rutin megváltoztatása, az ismeretlen dekoráció és az extra zaj miatt”

– mondta Daniel Cummings viselkedési szakértő.

Cumming szerint a gyakorlat nem veszi figyelembe, hogyan tanulnak a macskák, és hosszabb távon is károsíthatja a sérülékeny egyedeket. „Azok a macskák, amelyek könnyen stresszesek lesznek, vagy tartósan ki vannak téve szükségtelenül feszült helyzeteknek, hosszan tartó egészségügyi problémáktól, például viselkedési zavaroktól és olyan betegségektől szenvedhetnek, mint a húgyúti fertőzések” –mondta. „Egyetlen tulajdonos sem szeretné szándékosan feszült helyzetbe hozni a macskáját, ugyancsak a macskatartás része a természetes viselkedésük elfogadása, akik szeretik a magasan fekvő helyeket keresni, így nem meglepő, hogy néhányukat vonzza a karácsonyfa felfedezése.”

De hogyan tartsuk távol a macskánkat a fától?

Az állatvédő szervezetek számos hasznos tippet adtak azoknak a gazdáknak, akik attól tartanak, hogy macskájuk tönkreteszi a karácsonyfájukat.

Érdemes kisebb fán elgondolkodni

JoAnna Puzzo, a Battersea Dogs and Cats Home macskák jólétéért felelős szervezet vezetője szerint a tulajdonosok megfontolhatják, hogy egy kisebb fát szerezzenek be, amely nem elég nagy ahhoz, hogy a macska meg tudjon kapaszkodni rajta és felmásszon rá.

„Természetes, hogy a macskák meg akarnak vizsgálni valamit, ami általában a lakáson kívül található, de bevisszük az otthonunkba” – mondja.

A fa „macskabiztosításának” egyik legjobb módja, ha gondoskodunk arról, hogy a karácsonyfa stabil alappal rendelkezzen, így kevésbé valószínű, hogy felborul, ha a macska megpróbál felmászni rá, írja a Cats Protection.

Akasszuk feljebb a díszeket

Hogy csökkentsük a fára mászás kísértését, érdemes a dekorációkat magasabbra akasztani, ahol a macska nem tud játszadozni velük. Emellett kerüljük az üvegből készült vagy törékeny dekorációk használatát, és a vezetékeket is tartsuk rejtve. „Az is megakadályozhatja, hogy a macska közelebb kerüljön a díszekhez, ha a fenyőfa alatt egy kis akadályt hozunk létre akár az ajándékokkal, de

az alufólia vagy a citrusfélék héja ugyancsak praktikus lehet házi készítésű díszekként, ugyanis ezek elriaszthatják a macskákat.

Sokuk nem szereti a citrusfélék illatát vagy a fólia érzését a lábai alatt” – mondta Cummings.

Tereljük el a figyelmét

Puzzo azt javasolja, hogy a lehető legjobban tereljük el a macskánk figyelmét, így a karácsonyfa kevésbé lesz vonzó játéklehetőségként a számukra. „Amikor a fa bekerül a lakásba elterelheti a macska figyelmét egy új játék vagy önfeledt szórakozás bevezetése.” A benti macskák esetében természetes a természet (akár fenyőfa) felfedezése iránti vágy, de hogy ezt ne a karácsonyfán töltsék ki érdemes beszerezni (nem csak az ünnepi időszakra) kaparófákat vagy a házban szétszórt élelemmel, például kekszekkel is lekenyerezhetők.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haszonállattól a díszmadárig: a texán hazai története

A „Szárnyaló Gazdaság” Nemzeti Húsgalamb Programban résztvevő termelőknek igyekezniük kell egy gazdaságosan tartható és húsméreteit tekintve a grimaud hibridekkel és a hubbell-lel szemben versenyképes fajtát kitenyészteni, mert sajnos azok a galambok, amelyeket a felvásárlók a múlt század második felében örömmel elvittek, ma csak a családnak, hétvégi levesnek jók, eladásra nem. De alapnak a texán ma is kitűnő…

Szépségverseny görényeknek

Szépségversennyel ünnepelte a Vadászgörény Barátok Egyesülete, hogy végre találkozhattak egymással, miközben megmutathatták, hogyan fejlődtek kedvenceik az elmúlt években, milyen munkát végeztek a tenyésztők. A 2018-as alapítású szervezet tagsága mindössze 30-40 fő, de összetartó társaság. Március eleji találkozójuk célja is egyebek mellett a tagtoborzás volt.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

Alapelvük a megbízhatóság

A Déli-Farm Kft. 1990-es indulásakor alapvetően haszonállattartási, takarmányozási és tenyésztési szaktanácsadással foglalkozott, ezek mellett pedig a szarvasmarhatartáshoz és -tenyésztéshez kapcsolódó termékek értékesítésébe kezdett. Az évtizedek során maga a cég és természetesen termékportfóliója is bővült, amit Palotás Sándor ügyvezető mutatott be olvasóinknak.

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A kérészek látását tanulmányozták az ELTE kutatói

A kérészek látórendszere a fejlődés során a fényviszonyok változásához igazodik - derült ki az ELTE és az ELKH munkatársainak legújabb kutatásából.

Takarmány: ma már nincs áralku

Napjainkban megdőlni látszik az a tézis, hogy a piac gyorsan válaszol a kilengésekre, és mindig visszaállítja az egyensúlyt. Ma már nem igaz ez az állítás, a takarmány-alapanyagok ára annak ellenére folyamatosan növekszik, hogy azt az állattenyésztők, a vásárlóerő várható visszaesése miatt, lassan már nem tudják beépíteni az átvételi áraikba.

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.

Növényorvos a közterületen: jó idő van a levéltetvekre

Az esőkkel egy időben megérkezett a meleg is, kedvező körülményeket teremtve a gombáknak és a rovaroknak. Talán a levéltetvek élvezik a legjobban a meleg, párás időjárást. Szaporodnak, terjednek, és egyre több fajt károsítanak.