Back to top

Nem mindegy, hogy macska biztos karácsonyfa vagy karácsonyfa biztos macska

A karácsony hangulatát sokan szeretjük, és már alig várjuk, hogy feldíszítsük a fánkat, de hogyan akadályozzuk meg, hogy a macskánk felmásszon a karácsonyfára vagy éppen a fényes díszekkel játszadozzon? A citrusfélék héja, alufólia és egy kisebb fa is megoldás lehet erre a kihívásra.

Az állatvédő szervezetek különböző tanácsokat adtak arra vonatkozóan, hogyan akadályozhatják meg a macskatulajdonosok, hogy kedvenceik a karácsonyfára másszanak, miután egy videó elterjedt az interneten, amelyen egy nő „traumatizálja” a macskáját.

November végén egy TikTok felhasználó feltöltött egy videót, amelyben a fenyőfáját rázza a macskája felé, aki ettől nem csak megijedt, de vélhetően soha többé nem megy fa közelébe.

„Láttam, egy videót, ami szerint ha traumatizálod a macskádat a fáddal, mielőtt felállítod, akkor békén hagyja” – írta a nő. A videón, (amelyet már több mint 26 milliószor megnéztek), a nő többször is a fa tetejét a macskája, Stella, felé lóbálja, aki ijedtében minden alkalommal elugrik. Egyszer Stella több mint három lépcsőfokot ugrik fel, hogy elkerülje a fát. A közösségi média felhasználóit megosztotta a felvétel és sokan aggodalmukra adtak okot. „Ez nem vicces, hanem kegyetlen” – írta egy személy.

@becs.richards

Traumatized tree traumatized cat #catsoftiktok #christmas #mariahcarey #christmastree

♬ All I Want for Christmas Is You - Mariah Carey

Egy későbbi bejegyzésben a macskatulajdonos azt mondta, hogy Stella „boldogabb, mint valaha”, és azóta „egyetlen izzóhoz, szalaghoz vagy ághoz” sem nyúlt a fán.

A Cats Protection, a macskák jólétének biztonságával foglalkozó brit szervezet óva intette a macskatulajdonosokat ettől a módszertől, és azt mondták, hogy az „nem szolgál más célt, minthogy szükségtelen stresszt okoz a macskáknak”.

„A legtöbb macska stresszes lesz ebben a helyzetben, különösen, hogy a karácsony amúgy is egy stresszes időszak lehet számukra, a rutin megváltoztatása, az ismeretlen dekoráció és az extra zaj miatt”

– mondta Daniel Cummings viselkedési szakértő.

Cumming szerint a gyakorlat nem veszi figyelembe, hogyan tanulnak a macskák, és hosszabb távon is károsíthatja a sérülékeny egyedeket. „Azok a macskák, amelyek könnyen stresszesek lesznek, vagy tartósan ki vannak téve szükségtelenül feszült helyzeteknek, hosszan tartó egészségügyi problémáktól, például viselkedési zavaroktól és olyan betegségektől szenvedhetnek, mint a húgyúti fertőzések” –mondta. „Egyetlen tulajdonos sem szeretné szándékosan feszült helyzetbe hozni a macskáját, ugyancsak a macskatartás része a természetes viselkedésük elfogadása, akik szeretik a magasan fekvő helyeket keresni, így nem meglepő, hogy néhányukat vonzza a karácsonyfa felfedezése.”

De hogyan tartsuk távol a macskánkat a fától?

Az állatvédő szervezetek számos hasznos tippet adtak azoknak a gazdáknak, akik attól tartanak, hogy macskájuk tönkreteszi a karácsonyfájukat.

Érdemes kisebb fán elgondolkodni

JoAnna Puzzo, a Battersea Dogs and Cats Home macskák jólétéért felelős szervezet vezetője szerint a tulajdonosok megfontolhatják, hogy egy kisebb fát szerezzenek be, amely nem elég nagy ahhoz, hogy a macska meg tudjon kapaszkodni rajta és felmásszon rá.

„Természetes, hogy a macskák meg akarnak vizsgálni valamit, ami általában a lakáson kívül található, de bevisszük az otthonunkba” – mondja.

A fa „macskabiztosításának” egyik legjobb módja, ha gondoskodunk arról, hogy a karácsonyfa stabil alappal rendelkezzen, így kevésbé valószínű, hogy felborul, ha a macska megpróbál felmászni rá, írja a Cats Protection.

Akasszuk feljebb a díszeket

Hogy csökkentsük a fára mászás kísértését, érdemes a dekorációkat magasabbra akasztani, ahol a macska nem tud játszadozni velük. Emellett kerüljük az üvegből készült vagy törékeny dekorációk használatát, és a vezetékeket is tartsuk rejtve. „Az is megakadályozhatja, hogy a macska közelebb kerüljön a díszekhez, ha a fenyőfa alatt egy kis akadályt hozunk létre akár az ajándékokkal, de

az alufólia vagy a citrusfélék héja ugyancsak praktikus lehet házi készítésű díszekként, ugyanis ezek elriaszthatják a macskákat.

Sokuk nem szereti a citrusfélék illatát vagy a fólia érzését a lábai alatt” – mondta Cummings.

Tereljük el a figyelmét

Puzzo azt javasolja, hogy a lehető legjobban tereljük el a macskánk figyelmét, így a karácsonyfa kevésbé lesz vonzó játéklehetőségként a számukra. „Amikor a fa bekerül a lakásba elterelheti a macska figyelmét egy új játék vagy önfeledt szórakozás bevezetése.” A benti macskák esetében természetes a természet (akár fenyőfa) felfedezése iránti vágy, de hogy ezt ne a karácsonyfán töltsék ki érdemes beszerezni (nem csak az ünnepi időszakra) kaparófákat vagy a házban szétszórt élelemmel, például kekszekkel is lekenyerezhetők.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Erdőtűz a Bükkben: tart a kárfelmérés

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében van az a Miskolc külterületén, Jávorkút közelében levő, állami tulajdonú erdőterület, amelyen tűz pusztított. A pénteken délután 16.00 óra körül keletkezett tűz nagyrészt a Lillafüredi, kisebb mértékben pedig a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területén jelentkezett, összesen mintegy 65 hektáron.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

A hímzés hagyománya ma is él, évtizedek óta közösségteremtő erő

Elődeink alkotómunkájának örökségét meg kell őriznünk a következő generációk számára. Az értékfeltáró- és átadó munkának azonban csak úgy van igazán értelme, ha annak közösségformáló, közösségteremtő ereje van – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XXX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjátadó- és kiállításmegnyitó ünnepségén, Mezőkövesden.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Együttműködik a Talentis Agro Zrt és az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Talentis Agro Zrt. közötti együttműködési megállapodást írt alá június 29-én Budapesten Sótonyi Péter rektor és Makai Szabolcs vezérigazgató.