0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Zöld civil szervezetek: A cseh KAP stratégiai tervet át kell dolgozni

Cseh zöld civil szervezetek arra szólítják fel az új kormányt, hogy a megreformált Közös Agrárpolitika (KAP) alapján vizsgálja felül az Európai Bizottsághoz benyújtandó nemzeti stratégiai terv tervezetét.

„Arra kérjük Önt, hogy utasítsa el az előző kormány által írt KAP Stratégiai Terv-javaslatot a lehetséges összeférhetetlenség miatt” – írták a környezetvédelmi szervezetek a leendő mezőgazdasági miniszternek, Zdeněk Nekulának címzett közös levelükben.

Az agrár-élelmiszeripari üzletágban érdekelt Andrej Babiš volt miniszterelnököt és Miroslav Toman volt mezőgazdasági minisztert is vizsgálta összeférhetetlenség miatt az Európai Bizottság. Míg Toman ügyét szankciók nélkül zárták le, Babišt összeférhetetlennek nyilvánították.

A zöld civil szervezetek, köztük a Föld Barátai CZ, arra figyelmeztettek, hogy az egykori kormány által kidolgozott stratégiai terv nem védi meg Csehországban a természetet az éghajlatváltozás pusztító hatásaitól, illetve a biológiai sokféleség csökkenésétől, és nem fogja megőrizni a termékeny talajt a következő generációk számára.

Ismeretes, hogy a nemzeti stratégiai tervekben minden uniós ország meghatározza, mi módon teljesíti az EU mezőgazdasági és környezetvédelmi célkitűzéseit. A terveket az Európai Bizottsághoz kell benyújtani, és a Bizottság jóváhagyása szükséges az uniós mezőgazdasági források felszabadításához.

A cseh mezőgazdasági minisztérium szóvivője megerősítette, hogy országuk stratégiai tervét frissítik, hogy az tükrözze az új cseh kormány koalíciós megállapodásában foglaltakat. A minisztérium azonban szeretné a terv magját időben, 2021 év végéig benyújtani. 2022 januárjában várhatóan további dokumentumokat is benyújtanak a Bizottsághoz.

Zdeněk Nekula pozitív koronavírus tesztje miatt jelenleg nem tudja feladatait ellátni, így hivatali esküjét 2022 januárjában teszi le,

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/euractiv.com