0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A gazdák és a rovarvilág

A gazdák világszerte nagyban hozzájárulhatnak a vadonélő fajok megőrzéséhez, azonban ennek valódi potenciálját még nem fedeztük fel. A halle-wittenbergi Martin Luther Egyetem (MLU) által vezetett nemzetközi kutatás segíthet ennek megértésében. 560 gazdát kérdeztek arról, mit tudnak a közelükben élő beporzó fajokról, és mit tesznek azok védelme érdekében.

A Global Ecology and Conservation tudományos lapban megjelent kutatás rámutat, hogy a szárazföldek 40 százalékát használjuk mezőgazdasági termelésre.

„Ez nagy felelősséget jelent a gazdák számára. Az, ahogyan a területeiket kezelik, nagy hatással van a környezetre és a helyi biodiverzitásra”

– mondta el Julia Osterman, az MLU biológusa, a tanulmány vezetője. Korábban azonban nem volt nyilvánvaló, mennyit is tudnak maguk a gazdák erről – olvasható a Sciencedaily.com-on.

Európában, Közép-Amerikában, Ázsiában és Óceániában összesen 560 gazdát kérdeztek arról, hogy mit tudnak, illetve hogyan viszonyulnak a rovarokhoz, beporzókhoz.

Arra is kíváncsiak voltak, hogy tesznek-e bármit a védelmük érdekében, és hogy milyen támogatás lenne az, ami segítené őket a fajok megőrzésében.

„A házi és a vadonélő méhfajok voltak a legfontosabb fajok a felmérésünk szerint. Sok gazda tart is otthon méheket, hogy biztosítsa növényei beporzását.” – magyaráztam Osterman. Azonban néhány olyan rovar, mely fölött a tudomány is átsiklik, például a legyek, szintén fontos beporzók. A helyi sajátosságok kulcsszerepet töltöttek be abban, hogy az adott gazdák mely fajokat jelölték meg fontosnak. Például az ausztrál avokádó termelőknek a legyek a legfontosabb rovarok, míg a többi országból származó farmereknek ezek egyáltalán nem voltak azok. „Ez főleg annak tudható be, hogy más rovarfajok a dominánsak a különböző régiókban” – magyarázta Osterman.

Tény, hogy a gazdák megfigyelései általában megegyeztek az adott területen élő megporzó csoportok hivatalos adataival.

„A gazdák nagyon sokat tudnak a beporzókról – és ezt a tudást nem szabad lebecsülni a fajvédelmi programok tervezésénél” – mondta Osterman. A válaszadók körülbelül egynegyede mondta, hogy virágos mezsgyét vagy bokor/fasort telepített a rovarok számára. Osterman lát még lehetőséget a további fejlődésre: „Több rugalmas támogatási lehetőségre lenne szükség, mely az adott régióra jellemző körülményekre van szabva, és könnyen megvalósítható”

A felmérés szerint a gazdák hajlandók többet tenni a fajok megóvásáért. „Sok válaszadó azt is elmondta, hogy szívesen dolgozna együtt tudósokkal ezen a téren. Új lehetőségeket kell teremtenünk az együttműködés és a közös munka megkönnyítésére a kutatás és a gyakorlati módszerek között” – tette hozzá Osterman.

Forrás: sciencedaily.com