Back to top

Káros lenne a fatüzelés?

A fatüzelésű kályhák füstje okozza a légszennyező részecskékben található rákkeltő anyagok közel felét. A policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) fosszilis tüzelőanyagok, amik biomassza égetésekor keletkeznek, de ahogy egy friss Görögországban végzett kutatásból kiderült, a fatüzelés több rákkeltő anyagot termel, mint a járművek gázolaj- vagy benzinfogyasztása.

Az otthoni fatüzelés Európa-szerte jelentős problémát okoz a levegőminőségre nézve, a fafüstnek való nagy dózisú kitettség pedig súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

A kutatók szerint még az ökodizájn szabványnak megfelelő új fatüzelésű kályhák is 750-szer több apró szennyező részecskét bocsátanak ki, mint egy modern teherautó, ráadásul a beltéri levegőt is óriási mértékben szennyezik, vagyis csak egészségügyi figyelmeztetéssel szabadna árulni őket.

A kutatás során egy teljes éven át minden nap vettek a levegőből mintákat, majd azokat 31 különböző PAH-ra és számos más kémiai markerre vonatkozóan elemezték. Az eredményekből megállapították, hogy az éves PAH-ok 31 százaléka a fatüzelésből származik (télen értelemszerűen még nagyobb arányban), 33 százaléka a gázolajból, 29 százaléka pedig a benzinből.

Azonban egyes policiklusos aromás szénhidrogének rákkeltőbbek a többinél, ezt figyelembe véve pedig már a fatüzelésből eredő kockázat aránya 43 százalékra nőtt, a gázolajé 36 százalékra, a benzin pedig 17 százalékra csökkent.

Athénban az éves PAH koncentráció az uniós határérték alatt van, ugyanakkor a WHO (Egészségügyi Világszervezet) referenciaszintjének a kétszerese, így a kutatók a fatüzelésből származó kibocsátás szigorúbb szabályozására hívták fel a figyelmet.

A kutatócsoport szerint a kazánok és kályhák PAH kibocsátásának szabályozása, valamint az égetéstilalmi időszakok bevezetése jelentheti a megoldást a problémára.

A holland Utrechtben például a városvezetés mintegy 2000 eurós támogatást nyújt azoknak, akik fatüzelésű kályháikat környezetbarátabb fűtőberendezésre cserélik.  

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Növényorvos a közterületen: jó idő van a levéltetvekre

Az esőkkel egy időben megérkezett a meleg is, kedvező körülményeket teremtve a gombáknak és a rovaroknak. Talán a levéltetvek élvezik a legjobban a meleg, párás időjárást. Szaporodnak, terjednek, és egyre több fajt károsítanak.

Az eredmény azonnal látható

Hazánkban nem elterjedt a gépi virágritkítás almában, ezért mutatták be Újfehértón, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetében a Darwin berendezést. A gép bemutatásával azokat a tévhiteket is szeretnék eloszlatni, hogy ez az eljárás károsítja a fákat, tudtuk meg Takács Ferenc megbízott osztályvezetőtől.

Nő a sarkvidéki erdőterület – de nem biztos, hogy ez jó

A szibériai rénszarvaspásztor nép, a nyenyecek különös időket élnek. A sarki óceán partján lévő területeiken a tundra lassan olvadásnak indult, és egyre több cserje nő. A fűzfa-félék, melyek eddig csak térdmagasságig nőttek, mára a három métert is meghaladják, és elrejtik a rénszarvasokat.

Virágba borult akácerdők a Nyírségben

Ha esetleg valaki nem tudta volna eddig, hogy miért hívják „fehér akácnak” a Nyírségben leggyakoribb fafajunkat, most az erdőt járva megtapasztalhatja. Több ezer hektár akácos borult pompázatos fehér virágba térségünkben (is). Akár a Sóstói-erdőben sétálva, akár a Nagykálló Harangod környéki erdőtömböt autóval átszelve találkozhatunk ezzel az igazán gyönyörű képpel, mely az elmúlt évszázadok alatt teljesen hozzánőtt az Alföld vidékéhez.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Madarakról és fákról a botanikus kertben

Több mint ötszázan vettek részt a Madarak és Fák Napja alkalmából pénteken, a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében rendezett programon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola két év kényszerszünet után tartotta meg ismét az évtizedes múltra visszatekintő rendezvényt.

Bölcs fákat mutatnak be

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust tavaly indította el a Bölcs Fák – a történeti és gyűjteményes kertekben lévő matuzsálem fák megőrzése és vonzerejük növelése a zöld turizmus jegyében című kezdeményezését.  Közös munkájuk során támogatják az idős fák állapotának felmérését, a kiválasztott fák ápolását.  

Fenntartható mandulatermesztés

A hosszú távú és fenntartható mandulatermelés érdekében a Veracruz Almonds portugál vállalkozás intelligens mezőgazdasági eszközöket vásárolt. Különös figyelmet fordítanak a nyomon követhetőségre, a körforgásos gazdaságra való átállásra és a karbonlábnyom csökkentésére.