Back to top

Kertészettudományok központja

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem öt kampuszon 22 intézetet működtet. A Kertészettudományi Intézet a hagyományosan kertészetet oktató műhelyekből, valamint az egyetemhez integrált kertészeti kutatóintézetek állomásaiból épült föl. Helyes Lajos igazgató mutatta be röviden a működését.

Fotó: MATE
A kertészethez tartozó klasszikus ágazatok közül hárommal foglalkozik az intézet, a zöldségek és gombák, a gyümölcsök, valamint a gyógy- és aromanövények termesztésével. Ezekhez a témákhoz tagozódnak minden kampuszról a munkatársak, valamint a volt NAIK Gyümölcs- és Dísznövény­ter­mesztési Kutatóintézet bu­datétényi, ceglédi és fertődi állomása és a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztályának kalocsai és szegedi állomása. Mindezek három tanszékhez és a Gyümölcstermesztési Kutatóközponthoz, valamint a Zöldségtermesztési Kutatóközponthoz tartoznak most. Összesen 104 munkatárs dolgozik az intézetben, amelynek oktatási igazgatóhelyettese Németh Éva, kutatási igazgatóhelyettese Lakatos Tamás. Oktatóként 27-en tevékenykednek, a támogató személyzet száma 42 fő, ők zömmel mérnökök.

Több mint ezer hallgató választotta a kertészeti képzés valamilyen formáját, 80%-uk BSc-képzésben vesz részt, a többiek MSc-tanulmányokat folytatnak, illetve szakirányú továbbképzést választottak.

A Kertészettudományi Intézetben kétéves felsőfokú szakképzésre is lehet jelentkezni Keszthelyre és Gyöngyösre, ez tulajdonképpen a régi technikusképzésnek felel meg, amire nagy szükség van napjainkban. Az intézetben negyvenheten dolgoznak a PhD-fokozat megszerzésén, több mint harmaduk külföldi stipendiumos hallgató. Az alapszakokon 12% a külföldi hallgatók aránya. A legtöbb hallgató a Budai Campuson tanul. Saját képzéseiken kívül az intézet munkatársai kertészeti tárgyakat oktatnak a mezőgazdasági mérnök, az osztatlan agrármérnök és a vízgazdálkodási mérnök szakokon is.

Kezdetben még továbbra is Soroksáron és a gödöllői Szárítópuszta kísérleti telepeken működik a gyakorlati oktatás, de a tervek szerint néhány év alatt nagy tanüzemi háttér kiépítésére kerül sor.

Keszthelyen is van tanüzem, Gödöllő Szárítópusztán zöldség- és növénytermesztéssel foglalkoznak, ott is további fejlesztést terveznek. A környéken más tanüzemek is vannak, amelyeket bevonnak az oktatásba.

Sokkal izgalmasabb ennél, hogy az új szervezetben mit szeretnének elérni az intézetben, milyen oktatási átszervezések, kutatási irányok várhatók. Erről Helyes Lajos elmondta, hogy folytatják az öntözéssel, vízzel kapcsolatos kutatásokat, ami 66 éve kezdődött Gödöllőn, és ezzel kapcsolódnak a kormány öntözésfejlesztési programjához. Az öntözés létfontosságú a kertészeti kultúrákban, elsősorban az intenzív gyümölcstermesztésben és a szabadföldi zöldségtermesztésben érdemes hazai kutatásokat folytatni e téren. Minden tanszéken központi téma a termesztéstechnológia fejlesztése és a génbanki tételek megőrzése, vizsgálata.

Napjainkban különösen érdekes a biotikus és abiotikus tényezők hatása a terményekben található hasznos anyagok (fitonut­rien­sek) összetételére és mennyiségére, ezt zöldségek és gyümölcsök esetében vizsgálják jelenleg is.

A táplálkozásnak ugyanis igen nagy szerepe van az egészségünk megtartásában, jobban befolyásolja a halálozást, mint a környezetszennyezés és a dohányzás együtt.

A kertész BSc-képzésben tervezik a duális képzés bevezetését, mert sokkal gyakorlatiasabb ismereteket kívánnak átadni a diákoknak. Csak biztos tudásra lehet aztán ráépíteni az MSc és PhD szinteket. Ehhez át kell tekinteni a tantárgystruktúrát, letisztítani és átszervezni, hogy mit tanítsunk, hangsúlyozta Helyes Lajos. Most rengeteg olyan B és C tárgy van, amit néhány hallgatónak tartanak, ez biztosan nem éri meg az erőfeszítést. Nem kell minden apró kultúrát oktatni, csak a legfontosabbakat, tehát a növényekben és a részletekben is szelektálni kell.

A képzési kínálatot az említett duális, valamint felnőttképzéssel kívánják bővíteni, illetve speciális szakmérnököket képeznének nagyon intenzív kultúrákra, mint a gomba- vagy vetőmagtermesztés, a hajtatás.

Nyitni kell az integrált és a biotermesztés irányába is, ezekre igény is van, hangsúlyozta az intézetvezető.

Az egyetemet fenntartó kuratórium elvárja, hogy nemzetközi szintű oktatógárda dolgozzon a MATE-n, követelmény lesz a publikálás és a saját kutatási eredmények beemelése az oktatásba. A minősítési rendszer jövőre készül el. A Kertészettudományi Intézetben a jelenlegi oktatói stáb fejlesztésre szorul létszámban és tudományos minősítésben is, támogatni kell a kollégák tudományos előmenetelét. Ehhez átnézik a különböző oktatási, kutatási helyeken folyó munkát, a kollégák leterheltségét, hiszen publikálni akkor lehet, ha van rá elég idő, nem csupán néhány óra naponta. Átlagosan 15%-os béremelésre került sor, amit egységesen mindenki megkapott, később azonban ösztönzőként fogják alkalmazni a bérezést. Minden intézet önállóan gazdálkodik, normatíva, pályázatok és egyéb bevételek alapján, ami lehetővé teszi a differenciálást.

Sokkal szorosabb kapcsolatot építenek ki a szakmai szervezetekkel, a vezető hazai gazdaságokkal, üzemekkel, valamint a nemzetközi kapcsolatokat is élénkíteni kívánják. Jelenleg a bécsi, a bolognai és a müncheni egyetemekkel állnak kapcsolatban, ezt a kört a varsói egyetemmel és kínai intézményekkel szeretnék bővíteni.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/51-52 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

Újabb cégek csatlakoznak a duális képzéshez

A MATE Kaposvári Campusa tovább bővíti a duális képzésben részt vevő cégek körét. A tavaly ősszel indult műszaki képzés népszerűsége miatt az egyetem fontosnak tartja, hogy újabb gyakorlati lehetőségek nyíljanak meg a hallgatók előtt. Az egyeztetések már zajlanak, Vörös Péter campus-főigazgató és Huszti Gábor, a megyei közgyűlési alelnöke el is látogatott a ZIEHL-ABEGG Kft. marcali telephelyére.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.