Back to top

Miben rejlik a tökéletes forralt bor titka?

Létezik egy különleges forró ital, ami miatt már sokunk várta a téli hideg időjárást, ami nem mást, mint a forralt bor! Az otthon főzött forralt bor mindig nagy népszerűségnek örvendett, hiszen mi lehetne jobb egy zord téli estén, mint elkortyolgatni egy bögrényi édes, fűszeres meleg italt.

Köztudott a forralt borról, hogy egy remek esti ital, de igazából a nap bármely időszakában finom, és hihetetlenül jó illatot varázsol az otthonunkba. Ha szeretnénk saját forralt bort készíteni, van pár tippünk, amelyek segítségével a lehető legjobbat készíthetjük el.

Ki készítette az első forralt bort?

A forralt bor pontos eredetét homály övezi, de az köztudott, hogy már évszázadok óta létezik. Különböző források szerint a görögök és a rómaiak kezdték először készíteni annak érdekében, hogy ne pazarolják a bort.

Bár az ötlet, hogy a borhoz fűszereket adjanak, valószínűleg a görögöktől származik, az első feljegyzett példa erre a finom főzetre Kr. u. 20-ban, a Római Birodalom idején született.

A rómaiak az italt „conditum paradoxum”-nak nevezték, és egy korai recept szerint egy adag mézet adtak a borhoz, majd borsot, babérlevelet, sáfrányt és datolyát, hogy megízesítsék. (A magas cukor-bor arány azért lehetett, mert a bor akkoriban nagyon keserű volt, ráadásul a hozzáadott cukor segítette a hosszabb eltarthatóságot.)

A forralt bor a középkorban státuszt jelző itallá vált, és népszerűsége Európa-szerte nőtt. Nem meglepő módon a hosszú, sötét telekkel rendelkező északi országokban vált igazán népszerűvé. Ők „glöggnek” hívják, és még ma is szívesen fogyasztják. A forralt bor vagy glögg gyakran kapcsolódik a karácsonyhoz, így az évnek ez a tökéletes időszaka arra, hogy kipróbáljuk ezeket az elkészítési tippeket!

Válasszunk olcsó, száraz vörösbort

Mivel rengeteg különböző ízű fűszert fogunk hozzáadni a borunkhoz, az a legjobb, ha olcsóbb kategóriából választunk. Vagy vegyük elő azt a megkezdett üveget, amit már régóta meg akartunk inni, de nem nyűgözött le az íze annyira, hogy mindet elfogyasszuk.

A fűszerek hozzáadása különleges ízt varázsol majd a bornak, ezért felesleges a magasabb árkategóriából választani palackokat.

Mindenképpen ragaszkodjunk a szárazborhoz, hiszen eléggé megédesítjük majd.

Válasszunk egész fűszereket, és pirítsuk meg őket

Amikor fűszereket adunk a borhoz, érdemes arra törekedni, hogy egészben legyenek, ne őrölt vagy porított formában. Az olyan fűszerek, mint például a fahéj rudak, az szerecsendiók és a szegfűszeg sokkal intenzívebb ízt adnak át, ha egészben főzzük össze a borral. Az őrölt kiszerelésekkel az a legfőbb probléma, hogy túl gyorsan keverednek el az italban, és emiatt szemcsés állaguk lesz. Ha fokozni szeretnénk az ízeket, pirítsuk meg a fűszereket sütőben, mielőtt hozzáadnánk a keverékhez. „Így a fűszerek mélyebb jegyeit szabadíthatjuk fel” – mondja a Lindens italigazgatója, Gary Wallach.

Tartsuk alacsony hőfokon

Ha buborékokat kezdünk látni főzés közben a borban, csökkentsük a hőfokot, mert ilyenkor az italban lévő alkohol elkezd égni. Általában próbáljuk meg 76 fok alatt tartani a borunkat, hogy minden karakterjegye megmaradjon.

Ugyanakkor az edényben lévő italnak gőzölögnie kell, hogy egyenletesen keveredjen a fűszerekkel, de mindenképpen kerüljük el, hogy buborékok képződjenek.

Tehát hagyjuk a bort, az édesítőszert (például mézet vagy cukrot) és a fűszereket alacsony hőfokon legalább 10 percig (de akár hat órán át is, ha szemmel tudjuk tartani, és gondoskodunk róla, hogy ne legyen túl forró), hogy tökéletes forralt bort kapjunk.

Már csak egy dolgunk van hátra: öntsünk belőle, kortyolgassuk és élvezzük a különleges téli italunkat.

Forrás: 
firstforwomen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

A Világbank 30 milliárd dollárt különít el az élelmiszerhiány megelőzésére

A Világbank a héten közölte, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére, amelyet az Oroszország Ukrajna közötti háború veszélyeztet, és amely miatt a két ország gabonaexportjának nagy része leállt.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.