0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Továbbra is drasztikus állománycsökkentés várható

Németország újonnan kinevezett mezőgazdasági minisztere, Silvia Bender zöldpárti politikus is a leghatékonyabb afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezésnek a vaddisznóállomány csökkentését tartja.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

A német agrártárca az Európai Unióval is tárgyal a sertéstartással felhagyó, ASP által fertőzött régiókban gazdálkodók pénzügyi támogatásáról

(Olyan esetekre kell itt gondolni, amikor a termelők átmenetileg kivonulnak a sertéstermelésből.)   

Kína mellett több más ország is betiltotta a német sertéshús importját 2020 szeptemberében, miután Kelet-Németországban, a lengyel határ mentén először igazolták az afrikai sertéspestist a vaddisznóállományban.

Brandenburg, Szászország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományokban 2960 ASP-esetet észleltek vaddisznókban, ami a lengyel határ mentén élő vaddisznó-populáció fertőzöttségének köszönhető.

A kór németországi megjelenése mellett a német sertéshús értékesítése folytatódott Európán belül.   

A regionális kormányokkal folytatott tárgyalások után Silvia Bender elmondta:

„Az ASP nem tűnik el egyik napról a másikra (…) Célunk a terjedés megállítása és az ASP felszámolása. Ennek központi tényezője a vaddisznóállomány erőteljes csökkentése lesz.”

Az állománycsökkentés mellett Kelet-Németországban két kerítés felhúzása is megvalósul a betegség megfékezése érdekében. A két kerítés között a vaddisznóállományt nullára kell csökkenteni intenzív vadászattal – idézte a Reuters.   

Kelet-Németország fertőzött régióiban arra kérték a gazdákat, ideiglenesen hagyjanak fel a sertéstartással, megakadályozva ezzel a kór házisertés-állományra történő átterjedését.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu