Back to top

A varjak jobban vigyáznak a különleges szerszámaikra

Egy új tanulmány szerint az emberekhez hasonlóan az új-kaledón varjak is különösen óvatosan bánnak legértékesebb szerszámaikkal. A kutatásból kiderül, hogy a varjak nagyobb valószínűséggel tárolnak viszonylag összetett és hatékony táplálékszerzésre használt eszközöket későbbi használatra, mint az egyszerűbbeket.

Új-kaledón varjú
Új-kaledón varjú
Fotó: John Gerrard Keulemans/Wikimedia Commons
Az új-kaledón varjak arról híresek, hogy különböző típusú eszközöket használnak a zsákmány megszerzésére a fák odvaiból és más rejtekhelyekről. Míg a táplálékszerzés során a csőrükben tartják az eszközeiket, evés közben le kell tenniük azokat - írja a Sciencedaily tudományos portál.

Ilyenkor fennáll a veszély, hogy elejtik vagy más varjak ellopják az eszközeiket.

Egy korábbi tanulmányukban a brit St Andrews Egyetem Biológiai Iskolájának kutatói kimutatták, hogy a varjak kétféle "megőrzési" stratégiát alkalmaznak: vagy biztonságosan a lábuk alá szorítva tartják szerszámaikat, vagy ideiglenesen egy közeli lyukba vagy a kéreg mögé dugják azokat. De vajon óvatosabbak-e a varjak, amikor különösen értékes szerszámokra kell vigyázni?

Óvatosan kezelik

"Sokan közülünk a vadonatúj telefonnal másképp bánnak, ügyelve arra, hogy ne karcolódjon meg, ne essen le vagy ne vesszen el. Egy régi, repedt képernyőjű telefont azonban elég óvatlanul kezelünk" - mondta a kutatás vezető szerzője, Barbara Klump, aki jelenleg a németországi Max Planck Állati Viselkedéskutató Intézetben dolgozik.

A kutatócsoport egyik hosszú távú vizsgálati helyszínén a varjak kétféle botot használnak szerszámként: összetett kampós végűeket, és egyszerű, nem kampósakat. Az előbbieket egy viszonylag ritka növényfajból készítik aprólékos munkával, míg az utóbbiak egyszerűen az erdő talajáról származó gallyakból és levélnyelekből állnak. "A kampós szerszámokat nemcsak költségesebb megszerezni, de sokkal hatékonyabbak is" - magyarázta Christian Rutz, a csoport vezetője.

"A táplálékszerzési feladattól függően a varjak ezekkel az eszközökkel akár tízszer gyorsabban képesek élelmet szerezni, mint a faék egyszerűségű, nem kampós eszközökkel."

Az értékes eszközök biztonságban tartása

Új tanulmányukban a kutatók most felfedezték, hogy az új-kaledón varjak nagyobb valószínűséggel tartják biztonságban az értékes kampós szerszámokat két használat között, mint az egyszerűbb, nem kampós eszközöket. "Izgalmas volt látni, hogy a varjak egy kicsit óvatosabban bánnak a hatékonyabb és nehezebben előállítható szerszámokkal, amelyek cseréje több fáradtsággal jár.

Ez arra utal, hogy van némi fogalmuk a különböző szerszámtípusok relatív "értékéről"

- jegyezte meg a tanulmány társszerzője, James St Clair.

Ez az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálja, hogy az állatok hogyan kezelik és tárolják a különböző típusú szerszámokat, innovatív módon mérve, hogy mennyire értékelik ezeket a tárgyakat. A módszer hatalmas lehetőségeket rejt magában más szerszámhasználó állatok, köztük legközelebbi rokonaink, a csimpánzok viselkedésének vizsgálatában.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haszonállattól a díszmadárig: a texán hazai története

A „Szárnyaló Gazdaság” Nemzeti Húsgalamb Programban résztvevő termelőknek igyekezniük kell egy gazdaságosan tartható és húsméreteit tekintve a grimaud hibridekkel és a hubbell-lel szemben versenyképes fajtát kitenyészteni, mert sajnos azok a galambok, amelyeket a felvásárlók a múlt század második felében örömmel elvittek, ma csak a családnak, hétvégi levesnek jók, eladásra nem. De alapnak a texán ma is kitűnő…

Szépségverseny görényeknek

Szépségversennyel ünnepelte a Vadászgörény Barátok Egyesülete, hogy végre találkozhattak egymással, miközben megmutathatták, hogyan fejlődtek kedvenceik az elmúlt években, milyen munkát végeztek a tenyésztők. A 2018-as alapítású szervezet tagsága mindössze 30-40 fő, de összetartó társaság. Március eleji találkozójuk célja is egyebek mellett a tagtoborzás volt.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Három sarki farkas született a Nyíregyházi Állatparkban

Három sarki farkas (Canis lupus arctos) kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban.

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

A kérészek látását tanulmányozták az ELTE kutatói

A kérészek látórendszere a fejlődés során a fényviszonyok változásához igazodik - derült ki az ELTE és az ELKH munkatársainak legújabb kutatásából.

Új kártevő a láthatáron: a keleti lódarázs

A méhészek a szaklapokból már megismerték az ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) faj európai behurcolásának történetét. E kártevő Európába, Bordeaux (Franciaország) kikötőjébe, hajón Kínából, bonsai kerámiatárgyak között megbújt párzott nőstény darázsként jutott el, nagy valószínűséggel 2004 előtt.

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza

A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Csongrád-Csanád megye újabb területén. A székkutasi, fertőzött hízólúdállomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént, a térségben életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Eközben Békés megyében az összes védőkörzetet feloldotta a Nébih.