Back to top

Emlékeztető: év végi teendők a méhesben

December a naptári év utolsó hónapja. Év végén a legtöbb ember áttekinti az elmúlt év eseményeit és terveket, fogadalmakat tesz a következő időszakra vonatkozóan. Ez nálunk, méhészeknél sincs másképp: elemezzük az idén elért eredményeinket, nézzünk a jövőbe és fogalmazzuk meg elképzeléseinket, céljainkat!

Az idei év, mint már lassan megszokhattuk, korántsem volt kihívásoktól mentes. A március első felében jelentkező hideg idő jelentősen visszavetette a fejlődésben családjainkat, egy-két hétre is leálltak az anyák a petézéssel. Ennek következtében sokan aggódhattak, hogy vajon sikerül-e megfelelő kondícióba hozni őket az akác virágzására, mennyire fognak hiányozni a le nem rakott petékből kelő méhek. A legtöbb helyen ez sikerülhetett, de ebben nagy szerepet játszott a virágzás kezdetének jelentős eltolódása is. Már persze, ahol nem fagyott el minden.

Emlékszem, tavaly többen mondták, hogy évtizedek alatt sem láttak olyan jelentős fagykárt, mint amivel akkor szembesültek. Idén újra ezt mondták az emberek.

Az utóbbi négy-öt év alapján kijelenthető, hogy aki szeretne akácmézet termelni, annak nem elég keresnie egy erdőt, oda letelepedni, majd két hét múlva kitelepülni, és nekilátni a mézelvételnek. Nagyon fontos a rügypattanás idejétől figyelemmel kísérni az erdők állapotát. Egyre több időt és utánajárást igényel az, hogy megtalálhassuk a megfelelő területet, amely nemcsak annyi nektárt ad, hogy eléldegélhessenek a méheink, hanem a gazdájuk számára is maradjon értékelhető mennyiségű elvehető méz.

Az akác lecsengése után sokan még bizakodók voltak a nyári méhlegelőkkel kapcsolatban.

Sajnos a hárs az utóbbi évek leg­gyengébb hozamát adta a rettentő nagy szárazság és hőség következtében.

A vaddohány hozta a „szokásos” formáját, több méhésztárs is kerek-perec kijelentette, hogy idén próbálkoztak vele utoljára. A napraforgó, bár sikeresebb volt a tavalyinál, de csúcsot messze nem döntött.

Az atkahelyzettel kapcsolatban – több egészségügyi felelőssel is tartva a kapcsolatot – megállapíthatjuk, hogy jelentősen jobb a tavaly tapasztaltaknál. Persze ezt nem általánosíthatjuk, de akik időben és hatásos szerekkel védekeztek, azoknál jelentősen kisebb a kártétel mértéke a megelőző évekhez képest. Rendkívül fontos, hogy a fennálló nehézségek ellenére sem szabad a méhek kezelését mellőzni, félvállról venni.

Minden méhész felelősséggel tartozik a méhei és a szomszédos méhészetek méhei iránt is.

Ha eddig még nem szereztük volna be a szükséges eszközöket a következő szezonra, akkor itt az utolsó lehetőség a dolgok végére járni. Ha például még csak most rendeljük meg a keretléceket, olyan helyről, ahol nincs jelentős raktárkészlet, az idei évben már nem kell azzal számolnunk, hogy sok munkánk lesz vele, mivel a hónap mindenki számára az ünnepekre való készülődéssel és az év végi fáradság kipihenésével telik.

Érdemes a dolgok végére pontot tenni, és minden szükséges dolgot megrendelni, hogy minél hamarabb a rendelkezésünkre álljon.

Nincs értelme felhalmozni a munkákat tavaszra, mindenkinek lesz annyi dolga a méhesében, hogy ne március végén kezdje el a kereteket drótozni, műlépezni. Ha bárminemű fejlesztést tervezünk, akkor a hozzá szükséges eszközök beszerzésére is célszerű mihamarabb sort keríteni. Fontos szempont a fejlesztéseket illetően, hogy azok mennyivel tudnak hozzájárulni munkáink sikeres elvégzéséhez. Valóban szükségesek-e számunkra, mivel teszik könnyebbé a dolgunkat, és mikor térül meg nekünk ez a befektetés. Ez az időszak tökéletes időpont mindenki számára átgondolni a jövőbeli elképzeléseket és a megvalósításukhoz szükséges teendőket.

Decembert és a karácsonyt megelőző időszakot nyugodtan tekinthetjük az éves mézfogyasztási ciklus csúcsának. A hideg idő, illetve az ünnepek következtében jelentősen megnő az emberek igénye a mézeink iránt.

Nap mint nap használják termékeinket teák, kávék ízesítésre, illetve a készülő süteményeknek is fontos alapanyagai lehetnek. Akik üvegezett kiszerelésben értékesítenek, nem dőlhetnek hátra ebben az időszakban sem. Nagyon fontos a méhész-vevő kapcsolatok ápolása, fenntartása. Manapság már sokat kell adni mézeink külső megjelenésére is, ez az egyik legfontosabb piaci lépés, hogy a kiváló minőségű mézre megfelelően felhívjuk vásárlóink vagy leendő vásárlóink figyelmét. Népszerű a méhésztársak között az OMME-mézesüveg használata, egyedi zárszalaggal és címkével ellátva.

Nagyon nehéz feladat, nagyobb méhészetekkel dolgozók számára szinte nem is lehetséges az egész évi termést kiüvegezve értékesíteni.

Fotó: Agrárminisztérium
Viszont a mindenki által előállított méz előbb-utóbb a fogyasztókhoz fog eljutni. Ezért fontos, hogy a kézhez kapott termék minősége kiváló legyen, mert ez alapján ítélnek meg minket és az egész szakmát is.

Végül, de nem utolsósorban, szeretném megköszönni a felkérést és a lehetőséget, hogy idén én készíthettem el ezt a cikksorozatot, amellyel remélhetőleg többeknek is segítséget tudtam nyújtani az időszerű teendőket illetően. Köszönöm az év folyamán hozzám eljuttatott megjegyzéseket és bírálatokat is. Próbáltam rávilágítani az általam fontosnak tartott munkafolyamatok elvégzésének mikéntjére, bepillantást nyújtva, hogy én hogyan alkalmazom ezeket a saját méhészetemben. Remélem, sikerült egy kis egyéniséget is belevinnem soraimba, és méhészbarát stílusban előadni gondolataimat a szakmával kapcsolatban. További sikeres és eredményekben gazdag szezonokat kívánok a kedves méhésztársaknak. A többször borús kép ellenére igenis nagy jövő áll még a méhészkedés előtt. Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok minden kedves Olvasónak!

(A Szerkesztőség szeretne köszönetet mondani Csere Tibor Jánosnak havonta megírt gondolataiért. Remek, könnyen olvasható stílus és gyakorlatias szakmaiság jellemezte írásait, hónapról hónapra ékes olvasmánya volt szaklapunknak. Reméljük, a jövőben is találkozunk még írásaival. A Szerk.)

Csere Tibor János, Bogyiszló

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

Biogazdálkodás vagy vadvirágos sávok: melyik a jobb a méheknek?

Az, hogy a környezetvédelmi intézkedések a mezőgazdaságon belül mennyire hatékonyak a biológiai sokféleség és a vadon élő méhpopulációk szempontjából, számos tényezőtől és nézőponttól függ az agrárökológusok szerint. A különböző intézkedések hatékonyságának értékelésekor több tényezőt is figyelembe kell venni, akár biogazdálkodásról, akár a hagyományosan művelt szántóföld melletti virágos sávokokról van szó.

Kiemelten fontos a biológiai sokféleség megőrzése

Az Agrárminisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, gazdag természeti értékeink, a vadon élő élővilág és természetes élőhelyeinek védelmét - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

A méhek a lényeg - bábelőadás közvetlen és közvetett közönségnek

Az elmúlt hetekben meghívást kaptam, nézzek meg egy óvisoknak szóló bábelőadást. Az előadás nem csak remek volt, de úgy hiszem, az élményen túl minden szempontból csak tanulni lehet belőle.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?