Back to top

Emlékeztető: év végi teendők a méhesben

December a naptári év utolsó hónapja. Év végén a legtöbb ember áttekinti az elmúlt év eseményeit és terveket, fogadalmakat tesz a következő időszakra vonatkozóan. Ez nálunk, méhészeknél sincs másképp: elemezzük az idén elért eredményeinket, nézzünk a jövőbe és fogalmazzuk meg elképzeléseinket, céljainkat!

Az idei év, mint már lassan megszokhattuk, korántsem volt kihívásoktól mentes. A március első felében jelentkező hideg idő jelentősen visszavetette a fejlődésben családjainkat, egy-két hétre is leálltak az anyák a petézéssel. Ennek következtében sokan aggódhattak, hogy vajon sikerül-e megfelelő kondícióba hozni őket az akác virágzására, mennyire fognak hiányozni a le nem rakott petékből kelő méhek. A legtöbb helyen ez sikerülhetett, de ebben nagy szerepet játszott a virágzás kezdetének jelentős eltolódása is. Már persze, ahol nem fagyott el minden.

Emlékszem, tavaly többen mondták, hogy évtizedek alatt sem láttak olyan jelentős fagykárt, mint amivel akkor szembesültek. Idén újra ezt mondták az emberek.

Az utóbbi négy-öt év alapján kijelenthető, hogy aki szeretne akácmézet termelni, annak nem elég keresnie egy erdőt, oda letelepedni, majd két hét múlva kitelepülni, és nekilátni a mézelvételnek. Nagyon fontos a rügypattanás idejétől figyelemmel kísérni az erdők állapotát. Egyre több időt és utánajárást igényel az, hogy megtalálhassuk a megfelelő területet, amely nemcsak annyi nektárt ad, hogy eléldegélhessenek a méheink, hanem a gazdájuk számára is maradjon értékelhető mennyiségű elvehető méz.

Az akác lecsengése után sokan még bizakodók voltak a nyári méhlegelőkkel kapcsolatban.

Sajnos a hárs az utóbbi évek leg­gyengébb hozamát adta a rettentő nagy szárazság és hőség következtében.

A vaddohány hozta a „szokásos” formáját, több méhésztárs is kerek-perec kijelentette, hogy idén próbálkoztak vele utoljára. A napraforgó, bár sikeresebb volt a tavalyinál, de csúcsot messze nem döntött.

Az atkahelyzettel kapcsolatban – több egészségügyi felelőssel is tartva a kapcsolatot – megállapíthatjuk, hogy jelentősen jobb a tavaly tapasztaltaknál. Persze ezt nem általánosíthatjuk, de akik időben és hatásos szerekkel védekeztek, azoknál jelentősen kisebb a kártétel mértéke a megelőző évekhez képest. Rendkívül fontos, hogy a fennálló nehézségek ellenére sem szabad a méhek kezelését mellőzni, félvállról venni.

Minden méhész felelősséggel tartozik a méhei és a szomszédos méhészetek méhei iránt is.

Ha eddig még nem szereztük volna be a szükséges eszközöket a következő szezonra, akkor itt az utolsó lehetőség a dolgok végére járni. Ha például még csak most rendeljük meg a keretléceket, olyan helyről, ahol nincs jelentős raktárkészlet, az idei évben már nem kell azzal számolnunk, hogy sok munkánk lesz vele, mivel a hónap mindenki számára az ünnepekre való készülődéssel és az év végi fáradság kipihenésével telik.

Érdemes a dolgok végére pontot tenni, és minden szükséges dolgot megrendelni, hogy minél hamarabb a rendelkezésünkre álljon.

Nincs értelme felhalmozni a munkákat tavaszra, mindenkinek lesz annyi dolga a méhesében, hogy ne március végén kezdje el a kereteket drótozni, műlépezni. Ha bárminemű fejlesztést tervezünk, akkor a hozzá szükséges eszközök beszerzésére is célszerű mihamarabb sort keríteni. Fontos szempont a fejlesztéseket illetően, hogy azok mennyivel tudnak hozzájárulni munkáink sikeres elvégzéséhez. Valóban szükségesek-e számunkra, mivel teszik könnyebbé a dolgunkat, és mikor térül meg nekünk ez a befektetés. Ez az időszak tökéletes időpont mindenki számára átgondolni a jövőbeli elképzeléseket és a megvalósításukhoz szükséges teendőket.

Decembert és a karácsonyt megelőző időszakot nyugodtan tekinthetjük az éves mézfogyasztási ciklus csúcsának. A hideg idő, illetve az ünnepek következtében jelentősen megnő az emberek igénye a mézeink iránt.

Nap mint nap használják termékeinket teák, kávék ízesítésre, illetve a készülő süteményeknek is fontos alapanyagai lehetnek. Akik üvegezett kiszerelésben értékesítenek, nem dőlhetnek hátra ebben az időszakban sem. Nagyon fontos a méhész-vevő kapcsolatok ápolása, fenntartása. Manapság már sokat kell adni mézeink külső megjelenésére is, ez az egyik legfontosabb piaci lépés, hogy a kiváló minőségű mézre megfelelően felhívjuk vásárlóink vagy leendő vásárlóink figyelmét. Népszerű a méhésztársak között az OMME-mézesüveg használata, egyedi zárszalaggal és címkével ellátva.

Nagyon nehéz feladat, nagyobb méhészetekkel dolgozók számára szinte nem is lehetséges az egész évi termést kiüvegezve értékesíteni.

Fotó: Agrárminisztérium
Viszont a mindenki által előállított méz előbb-utóbb a fogyasztókhoz fog eljutni. Ezért fontos, hogy a kézhez kapott termék minősége kiváló legyen, mert ez alapján ítélnek meg minket és az egész szakmát is.

Végül, de nem utolsósorban, szeretném megköszönni a felkérést és a lehetőséget, hogy idén én készíthettem el ezt a cikksorozatot, amellyel remélhetőleg többeknek is segítséget tudtam nyújtani az időszerű teendőket illetően. Köszönöm az év folyamán hozzám eljuttatott megjegyzéseket és bírálatokat is. Próbáltam rávilágítani az általam fontosnak tartott munkafolyamatok elvégzésének mikéntjére, bepillantást nyújtva, hogy én hogyan alkalmazom ezeket a saját méhészetemben. Remélem, sikerült egy kis egyéniséget is belevinnem soraimba, és méhészbarát stílusban előadni gondolataimat a szakmával kapcsolatban. További sikeres és eredményekben gazdag szezonokat kívánok a kedves méhésztársaknak. A többször borús kép ellenére igenis nagy jövő áll még a méhészkedés előtt. Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok minden kedves Olvasónak!

(A Szerkesztőség szeretne köszönetet mondani Csere Tibor Jánosnak havonta megírt gondolataiért. Remek, könnyen olvasható stílus és gyakorlatias szakmaiság jellemezte írásait, hónapról hónapra ékes olvasmánya volt szaklapunknak. Reméljük, a jövőben is találkozunk még írásaival. A Szerk.)

Csere Tibor János, Bogyiszló

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Barcelona megtelt – szigorú szabályok vonatkoznak a turistacsoportokra

Barcelona kiteheti a megtelt táblát, annyi a turista, ezért az ott élők védelmében szigorú szabályokat hoztak, amelyek elsősorban a turistacsoportokra és az idegenvezetőkre vonatkoznak. De a hatalmas tengerjáró hajók korlátozásán is gondolkodik a városvezetés.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Védőital és rendszeres pihenőidő hűsítheti a kánikulában dolgozókat

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.

Életképes hazai márkákat fejlesztene a SPAR

Szakmai képzéssel támogatja a SPAR azokat a beszállítóit, akik hazai kisvállalkozásként, családi cégként kerültek be az üzletláncba két, részükre hirdetett speciális program keretében.

Dinnyebólé mézzel, pezsgővel, nem csak kánikula idején

Meleg van! Mit meleg, forróság! Jól esik hát az árnyékban, a parton, vagy csak otthon a kertben, a nappaliban egy kis jeges italozás, desszertezés. A bólé egyik előnye, hogy italnak és akár desszertnek is tekinthetjük.

Méhek nélkül nincs jövő

Hosszú távú együttműködést kezdett az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME) a hazai méhek védelméért és a lakossági edukáció érdekében a magyar élelmiszeripar egyik kiemelkedő szereplője, a Sió-Eckes. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az OMME-t a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezetként ismerte el a minisztérium.