Back to top

Friss saláta vagy szamóca az üzletben szedve

A német Infarm cég 200 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre a vertikális kertészet további fejlesztésére. Ebben régi és új befektetők is részt vettek, többek közt a katari beruházási alap, amely a cég közel-keleti terjeszkedését kívánja elősegíteni.

A tőkeinjekció a cég amerikai, kanadai, japán és európai vertikális farmjainak további terjedését segíti, illetve lehetővé teszi a belépést új piacokra is a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában. Mindenütt egyformán fejleszteni akarják a bolti termesztőegységeket és az Infarm termesztési központokat. A cég 2023-ban nyitja meg első ilyen központját Katarban, ahol paradicsomot, szamócát, fűszernövényeket, salátaféléket és más levélzöldségeket takarítanak majd be.

Erez Galonska, a cég egyik alapítója és ügyvezetője szerint a jelenlegi élelmiszer-termelésnek leáldozott,

a vertikális termesztés és az Infarm termelési rendszere viszont fenntartható megoldást kínál a világ növekvő népességének ellátására.

Ráadásul jóval kedvezőbb a bolygó számára, sokkal rugalmasabb a klímaváltozás szempontjából és kevésbé kitett a piaci zavaroknak. Az Infarm világméretű vertikális termesztési hálózat kiépítését szeretné elérni, ezért nagy lépésnek tekintik a 200 millió dolláros tőkeemelést. Ezzel a kutatásra is több pénzt tudnak fordítani, nem csak a terjeszkedésre, hangsúlyozta az ügyvezető. Újabb növények termesztését szeretnék kidolgozni, hogy közelebb lehessen termeszteni azokat a fogyasztókhoz. Az Infarm termesztőközpontok számos egymással összekapcsolt vertikális termesztőmodulból állnak, amivel körülbelül egy hektár termőfelületnek felel meg. A központból nagyon gyorsan képesek kiszállítania friss árut a szupermarketekbe.

A kisebb, üzletben működő termesztőegységek dinamikusabbá teszik a vásárlást, garantálják a termények frissességét, miközben kevesebb erőforrásra van szükség, mint a talajos termesztésnél.

Jelenleg is több mint 75-féle növényt képesek termeszteni ezzel a módszerrel, de a jövőben tovább bővítik a kínálatot.

Dolgoznak a gombafélék, a szamóca, a zöldborsó, a cseresznyeparadicsom termesztéstechnológiáján is, hogy csak néhányat említsünk a tervezett 40 kultúra közül. A központok felhőalapú összeköttetésben állnak egymással, és kisebb befektetéssel létrehozhatók, mint a hasonló létesítmények.

A cég szabadalmaztatott moduláris eljárásával kevesebb mint hat hét alatt lehet berendezni egy szobaméretű (40 négyzetméteres) városi termesztőberendezést, ahol egy év alatt 500 ezer tő növény nevelhető föl, annyi, mint egy futballpályányi szabad területen.

Az új módszer 400-szor hatékonyabb, mint a szabadföldi termesztés, és mindezt növényvédő szerek felhasználása nélkül érik el. A felhasznált föld és víz egyaránt 95%-kal kevesebb, mint a talajon való termesztésnél, mert a vizet és a tápanyagokat, valamint a növények által kipárologtatott nedvességet is visszaforgatják. Tekintettel arra, hogy a növényeket a városban takarítják be, a szállítás is 90%-kal kevesebb. Minden egyes vertikális farmot szenzorokkal szerelnek föl, és az összes Infarm modulból 60 milliárd adatot gyűjtenek össze és töltenek föl a felhőbe, a cég agyába. A cég szakemberei elemzik azokat és mesterséges intelligenciát is segítségül híva folyamatosan felügyelik és javítják a termények környezeté. Ennek a központi agynak a segítségével az utóbbi három évben 80%-kal sikerült csökkenteni a termelési költségeket és 250%-kal javítani a hozamot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

Két védőhormon kölcsönhatása

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a szalicilsav és a jázmonsav nem nyomják el egymást a növényi kórokozókkal szembeni védekezés során. Sőt, a fás szárú növényeknél a két hormon kölcsönhatása akár növelheti is a növények rezisztenciáját.

Kihaltak vagy eltűntek? 562 állatfaj sorsa ismeretlen

A tudósok áttekintették a veszélyeztetett fajok vörös listáján szereplő 32 802 szárazföldi gerinces fajt, és megállapították, hogy 562 faj sorsa jelenleg bizonytalan. Több mint 50 éve nem lehetett látni őket, nem tudni, hogy kihaltak-e?

Halvány sarlósfecskét figyeltek meg Szegeden

Halvány sarlósfecskét (Apus pallidus) figyeltek meg Szegeden, ez a Mediterráneumban őshonos faj második dokumentált előfordulása Magyarországon - közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja közösségi oldalán.

Élelmiszerinnovációkért dolgozik a MATE és a PENNY

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött a PENNY üzletlánccal, az élelmiszermérnöki szakos hallgatók nagyvállalati elvárásokra történő felkészítése és az oktatás fejlesztése vonatkozásában. Az együttműködés keretében a PENNY innovációs termékfejlesztési pályázatot is hirdet a MATE hallgatóinak, ahol a vállalat jövendőbeli termékpalettáját keresik.

Korábbra tolódtak az utolsó fagyok Magyarországon

A klímaváltozás miatt korábbra tolódnak Magyarországon az utolsó tavaszi fagyok, ami komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra - derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

Méheket vet be a környezeti állapot vizsgálatára a Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem kutatói által kifejlesztett biomonitoring módszer lényege, hogy a méhcsaládok által begyűjtött anyagok kémiai elemzéséből következtetnek a környezet állapotának felmérésére. Május 20. a Méhek napja volt, ennek apropóján tartott előadást a módszert kidolgozó dr. Lakatos Ferenc, dr. Rétfalvi Tamás, és dr. Kovács Zoltán a zöld egyetem Botanikus Kertjében.

Nő a sarkvidéki erdőterület – de nem biztos, hogy ez jó

A szibériai rénszarvaspásztor nép, a nyenyecek különös időket élnek. A sarki óceán partján lévő területeiken a tundra lassan olvadásnak indult, és egyre több cserje nő. A fűzfa-félék, melyek eddig csak térdmagasságig nőttek, mára a három métert is meghaladják, és elrejtik a rénszarvasokat.

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…