Back to top

Friss saláta vagy szamóca az üzletben szedve

A német Infarm cég 200 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre a vertikális kertészet további fejlesztésére. Ebben régi és új befektetők is részt vettek, többek közt a katari beruházási alap, amely a cég közel-keleti terjeszkedését kívánja elősegíteni.

A tőkeinjekció a cég amerikai, kanadai, japán és európai vertikális farmjainak további terjedését segíti, illetve lehetővé teszi a belépést új piacokra is a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában. Mindenütt egyformán fejleszteni akarják a bolti termesztőegységeket és az Infarm termesztési központokat. A cég 2023-ban nyitja meg első ilyen központját Katarban, ahol paradicsomot, szamócát, fűszernövényeket, salátaféléket és más levélzöldségeket takarítanak majd be.

Erez Galonska, a cég egyik alapítója és ügyvezetője szerint a jelenlegi élelmiszer-termelésnek leáldozott,

a vertikális termesztés és az Infarm termelési rendszere viszont fenntartható megoldást kínál a világ növekvő népességének ellátására.

Ráadásul jóval kedvezőbb a bolygó számára, sokkal rugalmasabb a klímaváltozás szempontjából és kevésbé kitett a piaci zavaroknak. Az Infarm világméretű vertikális termesztési hálózat kiépítését szeretné elérni, ezért nagy lépésnek tekintik a 200 millió dolláros tőkeemelést. Ezzel a kutatásra is több pénzt tudnak fordítani, nem csak a terjeszkedésre, hangsúlyozta az ügyvezető. Újabb növények termesztését szeretnék kidolgozni, hogy közelebb lehessen termeszteni azokat a fogyasztókhoz. Az Infarm termesztőközpontok számos egymással összekapcsolt vertikális termesztőmodulból állnak, amivel körülbelül egy hektár termőfelületnek felel meg. A központból nagyon gyorsan képesek kiszállítania friss árut a szupermarketekbe.

A kisebb, üzletben működő termesztőegységek dinamikusabbá teszik a vásárlást, garantálják a termények frissességét, miközben kevesebb erőforrásra van szükség, mint a talajos termesztésnél.

Jelenleg is több mint 75-féle növényt képesek termeszteni ezzel a módszerrel, de a jövőben tovább bővítik a kínálatot.

Dolgoznak a gombafélék, a szamóca, a zöldborsó, a cseresznyeparadicsom termesztéstechnológiáján is, hogy csak néhányat említsünk a tervezett 40 kultúra közül. A központok felhőalapú összeköttetésben állnak egymással, és kisebb befektetéssel létrehozhatók, mint a hasonló létesítmények.

A cég szabadalmaztatott moduláris eljárásával kevesebb mint hat hét alatt lehet berendezni egy szobaméretű (40 négyzetméteres) városi termesztőberendezést, ahol egy év alatt 500 ezer tő növény nevelhető föl, annyi, mint egy futballpályányi szabad területen.

Az új módszer 400-szor hatékonyabb, mint a szabadföldi termesztés, és mindezt növényvédő szerek felhasználása nélkül érik el. A felhasznált föld és víz egyaránt 95%-kal kevesebb, mint a talajon való termesztésnél, mert a vizet és a tápanyagokat, valamint a növények által kipárologtatott nedvességet is visszaforgatják. Tekintettel arra, hogy a növényeket a városban takarítják be, a szállítás is 90%-kal kevesebb. Minden egyes vertikális farmot szenzorokkal szerelnek föl, és az összes Infarm modulból 60 milliárd adatot gyűjtenek össze és töltenek föl a felhőbe, a cég agyába. A cég szakemberei elemzik azokat és mesterséges intelligenciát is segítségül híva folyamatosan felügyelik és javítják a termények környezeté. Ennek a központi agynak a segítségével az utóbbi három évben 80%-kal sikerült csökkenteni a termelési költségeket és 250%-kal javítani a hozamot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.