Back to top

Friss saláta vagy szamóca az üzletben szedve

A német Infarm cég 200 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre a vertikális kertészet további fejlesztésére. Ebben régi és új befektetők is részt vettek, többek közt a katari beruházási alap, amely a cég közel-keleti terjeszkedését kívánja elősegíteni.

A tőkeinjekció a cég amerikai, kanadai, japán és európai vertikális farmjainak további terjedését segíti, illetve lehetővé teszi a belépést új piacokra is a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában. Mindenütt egyformán fejleszteni akarják a bolti termesztőegységeket és az Infarm termesztési központokat. A cég 2023-ban nyitja meg első ilyen központját Katarban, ahol paradicsomot, szamócát, fűszernövényeket, salátaféléket és más levélzöldségeket takarítanak majd be.

Erez Galonska, a cég egyik alapítója és ügyvezetője szerint a jelenlegi élelmiszer-termelésnek leáldozott,

a vertikális termesztés és az Infarm termelési rendszere viszont fenntartható megoldást kínál a világ növekvő népességének ellátására.

Ráadásul jóval kedvezőbb a bolygó számára, sokkal rugalmasabb a klímaváltozás szempontjából és kevésbé kitett a piaci zavaroknak. Az Infarm világméretű vertikális termesztési hálózat kiépítését szeretné elérni, ezért nagy lépésnek tekintik a 200 millió dolláros tőkeemelést. Ezzel a kutatásra is több pénzt tudnak fordítani, nem csak a terjeszkedésre, hangsúlyozta az ügyvezető. Újabb növények termesztését szeretnék kidolgozni, hogy közelebb lehessen termeszteni azokat a fogyasztókhoz. Az Infarm termesztőközpontok számos egymással összekapcsolt vertikális termesztőmodulból állnak, amivel körülbelül egy hektár termőfelületnek felel meg. A központból nagyon gyorsan képesek kiszállítania friss árut a szupermarketekbe.

A kisebb, üzletben működő termesztőegységek dinamikusabbá teszik a vásárlást, garantálják a termények frissességét, miközben kevesebb erőforrásra van szükség, mint a talajos termesztésnél.

Jelenleg is több mint 75-féle növényt képesek termeszteni ezzel a módszerrel, de a jövőben tovább bővítik a kínálatot.

Dolgoznak a gombafélék, a szamóca, a zöldborsó, a cseresznyeparadicsom termesztéstechnológiáján is, hogy csak néhányat említsünk a tervezett 40 kultúra közül. A központok felhőalapú összeköttetésben állnak egymással, és kisebb befektetéssel létrehozhatók, mint a hasonló létesítmények.

A cég szabadalmaztatott moduláris eljárásával kevesebb mint hat hét alatt lehet berendezni egy szobaméretű (40 négyzetméteres) városi termesztőberendezést, ahol egy év alatt 500 ezer tő növény nevelhető föl, annyi, mint egy futballpályányi szabad területen.

Az új módszer 400-szor hatékonyabb, mint a szabadföldi termesztés, és mindezt növényvédő szerek felhasználása nélkül érik el. A felhasznált föld és víz egyaránt 95%-kal kevesebb, mint a talajon való termesztésnél, mert a vizet és a tápanyagokat, valamint a növények által kipárologtatott nedvességet is visszaforgatják. Tekintettel arra, hogy a növényeket a városban takarítják be, a szállítás is 90%-kal kevesebb. Minden egyes vertikális farmot szenzorokkal szerelnek föl, és az összes Infarm modulból 60 milliárd adatot gyűjtenek össze és töltenek föl a felhőbe, a cég agyába. A cég szakemberei elemzik azokat és mesterséges intelligenciát is segítségül híva folyamatosan felügyelik és javítják a termények környezeté. Ennek a központi agynak a segítségével az utóbbi három évben 80%-kal sikerült csökkenteni a termelési költségeket és 250%-kal javítani a hozamot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.