Back to top

Hibák, amit pezsgőfogyasztáskor gyakran elkövetünk

A szakértők a legnagyobb pezsgőfogyasztási hibák között említették az ital hőfokát, az öntést és a nem megfelelő pohárválasztást is…

A régi szokások nehezen kopnak és ez alól a pezsgő fogyasztás köré berögzült hagyományok sem kivételek. Amikor legközelebb megvásároljuk az ünnepi palackot győződjünk meg arról, hogy a legjobbat kapjuk a pénzünkért, ezt követően pedig próbáljuk meg elkerülni a következő gyakori hibákat, amikre a borszakértők felhívták a figyelmet.

Túl hidegen tálalják

„Nem szeretem közvetlenül a jeges vödörbe tenni a palackot” – mondja Kathryn Coker, a Los Angeles-i Esters Wine Bar borprogramjának vezetője. „Imádom, hogy még hideg, amikor kinyitom és hagyom egy kicsit állni az asztalon, hogy lássam, mi történik, amikor felmelegszik a pince hőmérsékletére, 12 fok körülire” – teszi hozzá. „Ilyenkor minden hiba előjön belőle, és minden árnyalata érzékelhető lesz.”

Coker a pezsgőt általában akkor szereti kibontani, amikor eléri a 7 fok körüli hőmérsékletet, majd amikor kezd felmelegedni, visszateszi a hűtőbe.

Matteo Lunelli, a Ferrari Trento borászati vállalat elnöke és vezérigazgatója azt javasolja, hogy a palackot hűvös, sötét helyen tároljuk, majd a fogyasztás előtti este tegyük a hűtőbe. A végső hőmérsékletének 6 és 7 fok között kell lennie. Felhívja a figyelmet arra, ha a pezsgőket túl sokáig tároljuk a hűtőben, az megváltoztathatja az ízüket. „A nedvesség hiánya miatt a dugó kiszáradhat, és ahogy a dugók kiszáradnak, a palack és a dugó közötti tömítés meglazul, a bor pedig gyorsabban oxidálódik, így megváltoznak az aromái. Emellett más élelmiszerek ízét és illatanyagát is magába szívhatja” – mondta.

Nem megfelelően nyitják ki

Valóban impozáns látványt nyújthat, ha kipukkan a dugó a palack száján, de inkább ne így nyissuk ki. „Én soha nem bontok így pezsgőt, és egyetlen sommelier sem fog” – mondja Coker. „Egy sommelier mindig a tetejére teszi a hüvelykujját, és nem veszi le, amíg a dugó ki nem jön.”

Azt javasolja, hogy a palackot 45 fokos szögben tartsuk (természetesen ügyelve arra, hogy ne mutassunk az üveggel senkire), és legyen egy szövetanyag a hüvelykujjunk és a dugó között.

Ezután óvatosan csavarjuk meg a palackot, ezáltal sokkal nagyobb kontrollt kap.

Megdöntik a poharat

Itt különböző álláspontok vannak. Míg a Ferrari Trento azt javasolja, hogy döntsük meg a pezsgőspoharat, ahogyan azt a legtöbben teszik, addig Coker nem ért egyet. „A legtöbb felszolgáló 45 fokban megdönti a poharat, ahogyan a sör kitöltésekor is szokás, ezáltal a buborékok nagyobb felületet érnek el a pohárban, ami csökkenti a hab mennyiségét, és lehetővé teszi, hogy gyorsabban kitöltsék” – mondja. „Ugyanakkor én az asztalra állított pohárba öntöm, ami a kitöltés helyes módja.” Hozzáteszi, hogy általában igyekszik a pohár oldalát eltalálni, ha flute pezsgőspohárba önti, amivel valóban segíti a buborékok eloszlását.

Felhívja a figyelmet arra, hogy az öntési technikán sok múlik, ugyanis technikailag úgy kell önteni, hogy közben csak egyszer állunk meg, tehát nagyon lassan szabad önteni.

Túltöltik a poharat

A Ferrari Trento azt javasolja, hogy a poharat 10 cl-ig töltsük meg, ami körülbelül egy negyed csészének felel meg. Ez határozottan kevesebb, mint egy teli pohár, és Coker is ezzel egyetért. „Igyekszem csak félig megtölteni” – mondja. „Így hideg marad, és gyakrabban tudom újratölteni.” Az ötlet lényege, hogy ha lassan isszuk a pezsgőt (ahogy általában tesszük, hiszen pezsgőről van szó), akkor a pohár alján a folyadék melegebb lesz, mint a tetején lévő, vagyis nem lesz egyenletes az ivás élménye.

Pezsgőspohárban tálalják

Talán a legmeglepőbb javaslat, amelyben számos borász és szakértő egyetért, hogy a magas, keskeny poharak korlátozzák a pezsgő ízét. Ennek azaz oka, hogy a pohárkák szűkebb teteje korlátozza az aromáját, és ez által az íz élményét is. Matteo Lunellinek olyannyira határozott véleménye van erről a kérdésről, hogy a 2017-es Emmy-díjátadóra, amelyen a Ferrari Trento szolgált fel italt, megpróbált Olaszországból egyedi pezsgőspoharat importálni, mely a fehérboros poharakhoz hasonló, keskenyebb tetejű pohár.

„A Ferrarit és minden csúcskategóriás pezsgőt nagy tulipánpoharakban vagy nagyobb borospoharakban iszom, különösen akkor, ha egy különlegességet kóstolunk, vagy ha ételekkel párosítjuk” – mondja Lunelli.

Bár úgy véli, hogy a flute pezsgőspoharak kiemelik a pezsgő „perlage”-ját vagy pezsgőségét, ugyanakkor úgy véli, hogy növelik a savasság érzékelését is. Egy nagyobb pohár használata azonnal javítja a kóstolás élményét, és az ember elkezd úgy gondolni az előtte lévő pezsgőre, mint borra, nem pedig csak egy koccintásra használt italra.

„A pezsgőt, mint bort akkor értékelhetjük igazán, ha a szerint tálaljuk, és nem csak, mint egy kellemes italt” – teszi hozzá Coker. „Általában, amikor bort kóstolok, először megszagolom, majd kavargatom, és ismét szagolgatom. Ha flute pohrában van, ezt nem lehet megtenni, és sokkal kisebb az oxigénnek kitett felülete is, így kevesebb észter tud felszabadulni.”

Coker rámutat arra a tényre, hogy Franciaországban szinte mindig fehérboros pohárban szolgálják fel a pezsgőt.

Cristina Mariani-May, a Banfi Vintners társ-vezérigazgatója rámutat, hogy ugyanez jellemző Olaszországban is. „Ott szinte mindig fehérboros pohárban fogyasztják a proseccót és a pezsgőt” – mondja. „Akárcsak egy csendes bor esetében, minél többet lélegzik egy pezsgő, annál kifejezőbb lesz, mind az illatokban, mind az ízben.”

Forrás: 
foodandwine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.

Újra BORTRIATLON Badacsonyban!

A rendezvénysorozat keretén belül az év folyamán három különböző hétvégén, három tematikus bortúrával, változatos programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, számtalan meglepetéssel, ételkülönlegességekkel és jobbnál-jobb badacsonyi borokkal várják a látogatókat.

IV. Országos Szőlész-Borász Konferencia

Az idei évben újra, a hagyományokat követve rendezi meg az Országos Szőlész— Borász Konferenciát a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Junibor Egyesület, a Magyar Agrár— és Élettudományi Egyetem és a Magyar Bor Akadémia.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

Milyen volt Kleopátra illata?

A tudomány fejlődése lehetővé teszi, hogy már több ezer évvel ezelőtt élt emberek illatát is érezhetjük. A Kleopátra projektben részt vevő kutatók megpróbálták rekonstruálni a híres ókori királynő parfümjét.

Pusztapalota a Vár-völgyben

Hazánk hegyvidékein barangolva megannyi érdekes és elgondolkodtató elnevezésű barlangot, szurdokvölgyet találunk. A Bakonyban sincs ez másképp, gondoljunk csak a betyárvilágból ismert Savanyú Jóskáról elkeresztelt barlangra, vagy a Római-fürdőre, amelynek elnevezéséről sokféle szóbeszéd kering, azonban fürdőként sosem működött. Számos legenda övezi a Pusztapalotát is, az egyik szerint egykoron Mátyás király kedvelt vadászkastélya volt.