Back to top

Jégbor: a tőkén fagyott csoda

Sokan tekintenek értetlenül a jégbor hallatán. Talán azt gondolják - akárcsak a természetesen nem létező tokaji borkocsonyáról –, hogy valami egészen különleges dologgal találkozhatnak. Ebben igazuk van, ritka évek, exkluzív bora. De, hogyan is készülhet ez a ritkaság számba menő, édes nedű?

Különleges, édes ízek képviselői számára jelent igazi kulináris élvezetet. Természetes úton készülő italokról van szó, amit csak kivételes esetekben lehet szüretelni. Nevét onnan kapta, hogy a szőlőt fagyott állapotban szállítják a feldolgozóba, s felengedés előtt préselik. Így a bogyóban lévő, jégkristályok a törköllyel együtt kikerülnek az erjesztés folyamatából, s relatív nagyobb koncentrációjú musttal indulhat az erjesztés.

Bár hazánkban szinte minden évben szüretelhető, ám nagyon sok nehézséggel kell megküzdeni, mire poharunkba kerül. Mindjárt ott van, az a tény, hogy a szőlőt november végéig, decemberig meg kell őrizni a tőkén. Nem könnyű feladat, hiszen ínséges időkben jönnek a madarak, a vadak, hogy az ültetvényben csillapítsák éhségüket. Ha ettől a veszélytől sikerül is megvédeni, ott vannak még a betegségek. Sokszor szembesül a szőlősgazda, hogy az egész évben féltve őrzött szőlője a fertőzéstől „lefolyik” a tőkéről.

Ám vegyük az optimista változatot. Szép és egészséges termés mellett, mínusz 6-7 fokon megfagy a víz a bogyóban, s koncentrálódnak az íz- és zamatanyagok. Indulhat a versenyfutás, embereket kell szerezni, akik a hideg fürtöket nem szívesen tapogatják, pedig kiszámított az idő.

A jégkristály átlukasztja a sejtfalakat, s ha felolvad, puha masszát hagy maga után. A fölösleges vízzel együtt, amitől szerettünk volna megszabadulni. A kipréselt must tizede a normális szüretből származó szőlőjének, míg mustfoka akár kétszerese is lehet.

Vannak akik próbálkoznak a fagyasztásos technológiával – akárcsak a gurulós málna esetében –, ám aki mindkettőt kóstolta, tanúsíthatja, távol állnak egymástól.

Az elkészült bor maga a szőlő esszenciája. Sokféle fajtából – így Rajnai rizlingből, Olasz rizlingből vagy akár Zeuszból is – születhet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tisztújítás a Magyar Bor Akadémián

A Magyar Bor Akadémia megválasztotta új elnökét, az elnökség tagjait.

A Magyar Bor Akadémia életműdíjasa: Kállay Miklós

Idén már negyedik alkalommal adták át a Magyar Bor Akadémia Életműdíját, melyet Kállay Miklós, professzor emeritus vehetett át.

Nemes borok a gyógyítás szolgálatában

Robert luxemburgi herceg több ezer rendkívül ritka palack bort ad el a gyűjteményéből, hogy a mitokondriális betegségekben szenvedők gyógyítására létrehozott alapítványát támogassa az árverésen befolyt összeggel. A becslések szerint az adomány értéke meghaladhatja a 2 millió dollárt.

Kórokok a szőlőn: Mi okozhatja?

A szőlőnövényen a vegetációs időszakban a zöld részeken, a téli, metszési időszakban a fás részekben figyelhetünk meg elváltozásokat, amelyek lehetnek biológia eredetűek vagy a környezeti tényezők által előidézett kárképek. A különböző tünetek diagnosztizálása és a kórokok felismerése nem könnyű feladat, hiszen a megjelenésük alapján könnyen összetéveszthetők.

Mindenkinek ajánlott laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi levélminta-vizsgálatok bizonyos támogatások esetén kötelezőek, és azok a kertészek is hasznos információkhoz jutnak az eredményekből, akiket semmi sem kötelez az elvégeztetésükre. Az elszabadult műtrágyaárak miatt az eddiginél is fontosabb, hogy a kívánt hozamokhoz elegendő, de a szükségesnél nem több tápanyagot adagoljanak a termelők.

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.