Különleges, édes ízek képviselői számára jelent igazi kulináris élvezetet. Természetes úton készülő italokról van szó, amit csak kivételes esetekben lehet szüretelni. Nevét onnan kapta, hogy a szőlőt fagyott állapotban szállítják a feldolgozóba, s felengedés előtt préselik. Így a bogyóban lévő, jégkristályok a törköllyel együtt kikerülnek az erjesztés folyamatából, s relatív nagyobb koncentrációjú musttal indulhat az erjesztés.

Bár hazánkban szinte minden évben szüretelhető, ám nagyon sok nehézséggel kell megküzdeni, mire poharunkba kerül. Mindjárt ott van, az a tény, hogy a szőlőt november végéig, decemberig meg kell őrizni a tőkén. Nem könnyű feladat, hiszen ínséges időkben jönnek a madarak, a vadak, hogy az ültetvényben csillapítsák éhségüket. Ha ettől a veszélytől sikerül is megvédeni, ott vannak még a betegségek. Sokszor szembesül a szőlősgazda, hogy az egész évben féltve őrzött szőlője a fertőzéstől „lefolyik” a tőkéről.
A jégkristály átlukasztja a sejtfalakat, s ha felolvad, puha masszát hagy maga után. A fölösleges vízzel együtt, amitől szerettünk volna megszabadulni. A kipréselt must tizede a normális szüretből származó szőlőjének, míg mustfoka akár kétszerese is lehet.
Vannak akik próbálkoznak a fagyasztásos technológiával – akárcsak a gurulós málna esetében –, ám aki mindkettőt kóstolta, tanúsíthatja, távol állnak egymástól.
Az elkészült bor maga a szőlő esszenciája. Sokféle fajtából – így Rajnai rizlingből, Olasz rizlingből vagy akár Zeuszból is – születhet.