Back to top

Másfél milliárd hasznos rovar Olaszországból

Új központot épített Cesenában a biológiai növényvédelemhez használható rovarokat tenyésztő Bioplanet. Az olasz vállalkozás a világ számos országába exportálja a hasznos ragadozókat, parazitákat. Évente 1,5 milliárd rovart tenyésztenek.

Az új központ két hektár fedett területen, 30 üvegházban és 90 klímakamrában üzemel, ahová folyamatosan költöznek át a régi üzemből. A cégtől évente másfél milliárd hasznos rovar jut el a felhasználókhoz, legnagyobb vevőik a mediterrán országok, de Japánba és Kanadába is exportálnak. Az új üzemhez 2007-ben szerezték meg az első öt hektárt és akkor építettek föl hét üvegházat.

Fotó: Freshplaza
Azóta folyamatosan bővítették és fejlesztették az üzemet, ahol mára körülbelül 20 hasznos rovart tenyésztenek.

Az eltelt 14 évben lendületesen bővült a „termelés”, amihez a kezdeti 30-ról 80-ra nőtt az alkalmazottaik száma.

Ezek a biológiai védekezésben alkalmazott segítőtársak elsősorban az üvegházi zöldségtermesztésben terjedtek el, de szabadföldön is használják őket.

Nemcsak a biotermesztők, hanem az integrált termesztést folytatók is mind gyakrabban fordulnak ilyen biológiai megoldások felé, hogy kevesebb kémiai rovarölő szert használjanak és ezáltal kevesebb legyen a szermaradék a terményeikben.

Így például szamócában és szőlőben használnak hasznos rovarokat, amelyeket a szamócatáblára már drónnal szórnak ki. Elsősorban kártevő atkák és a foltosszárnyú muslica ellen védekeznek biológiai módszerekkel.

Fotó: Bioplanet
A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően olyan új jövevények ellen is sikerrel tenyésztenek parazitákat, mint a közelmúltban megjelent ázsiai márványospoloska. Ehhez először meg kellett találni az Európában leghatékonyabb és leggyakoribb parazitáját, egy apró fürkészdarazsat, ami a poloskatojásokba rakja a petéit. Az Anastatus bifasciatus fürkész sokféle rovar tojásait parazitálja, leggyakrabban a poloskákét és a lepkékét. Tömeges kibocsátásával 2019-ben kezdtek foglalkozni Olaszországban. Megtalálták és szaporítják a zöld vándorpoloska parazitáját is.

Ugyancsak figyelemre méltó a cég termékei közt a gyapjas pajzstetveket ragadozó Nephus conjunctus. Ez az apró barna katicabogár a mediterrán országokban honos, ahol a legtöbb melegkedvelő gyapjas pajzstetű is károsít. Mellettük számos ragadozó atka, ragadozó poloska és fürkészdarázs található a Bioplanet kínálatában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshlaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Vásárhely számokban

3 nap, 17 hektár, 233 tenyészállat kiállító, 217 ipari cég, 55 293 látogató – ezekkel a számokkal jellemezhető a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.