0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

„Méhészjövő” tarka rét hiányában

Méheink jólétét táplálkozási lehetőségük határozza meg. Ezzel nemigen lehet vitatkozni. A megfelelő időben megfelelő minőségű természet adta táplálék (nektár és virágpor) megléte az alapja mindennek. A jelenlegi zöldítési programok nekünk, méhészeknek, illetve méheinknek ebből a szempontból károsak.

A zöldítés látszólag csak hasznot hoz a földet művelőnek, de ökológiai kára felmérhetetlen. A jelenlegi zöldítési program látszatcselekvésen alapul, ökológiai haszna nincs, bár az is lehet, hogy én értelmezem félre a zöldítési program valós szándékát, de erről nem tehetek. Látok, tapasztalok, nem pedig az íróasztal mögött ülök.

A jelenlegi gyakorlat szerint másodvetésként elvetett mézelő növények túl későn virágoznak: akkor, amikor méheinknek – és az egyéb beporzóknak – nyugalmi állapotba kellene menni.

Ez idő tájt azonban jön egy nektárt adó, zöldítési programban vetett növény. Méheink a nektárt ugyan begyűjtik, de mézzé érlelni már nincs idejük, népességük sem alkalmas erre. Bizony, ebben az esetben télen az érleletlen nektár megerjed, és a méhcsalád elpusztulhat. Mi, méhészek a rovarvilág egyetlen szereplőjét, a házi méhet munkára fogtuk, és kaptárainkban – elvehető mézéért, és annak értékesítéséből származó bevételéért – tartjuk. Balga dolog lenne csak méheinket a rovarvilág egyedüli hasznos képviselőjeként kiemelni. Hiszen minden egyes rovar fontos szerepet tölt be, mindnyájan felelősek az ökológiai egyensúly fennmaradásáért.

Egy rendkívül fontos tényt kell rögzíteni: a rovarvilág nem kártevője a természetnek, hanem nélkülözhetetlen szereplője. Mezőgazdaságunk viszont az egyhasznú tömegtermelésben érdekelt, fő törekvése a monokultúra.

Valós zöldítési programokat kell megvalósítani, ha egyáltalán zöldíteni akarunk. A paraszti társadalomban a zöld mezsgye természetes volt, mert számtalan vitát lehetett vele megelőzni. A mezsgyét gyakran kiárkolták, így maradandóvá tették. Milyen érdekes: a természetvédelem, mint fogalom, nem létezett, de a gyakorlatban alkalmazták. Ma ismerjük a fogalmat, beszélünk róla, de alkalmazása valahogy nem igazán sikeres, megelégszünk látszatintézkedésekkel, mint a zöldítési program.

A mezőgazdaság jelenlegi törekvése a minél nagyobb táblaméret, és azon belül a monokultúra, ez teszi lehetővé a még nagyobb gépek használatát, és még nagyobb kultúrsivatagok létrehozását.

A jelenlegi gyakorlat, hogy bizonyos növényeket vetünk, majd bemunkáljuk a talajba, nem zöldítés, hiába hívjuk annak. Ezt inkább nevezhetjük egyfajta termékszerkezetnek, de semmi köze a zöldítéshez, csak a szóhasználatban az.

Szántó művelésű területeinken a zöldítés jelenlegi állapotában csak további monokultúrát jelent. Vissza kell állítani, amíg lehet, az egykori zöld mezsgyéket bizonyos táblaméret felett.

Szántó művelésű területen a vízjárta területek bolygatatlanságát biztosítva, valódi élőhelyek létrehozásával, ahol valódi ökoszisztémák alakulhatnak ki, biztosítva ezzel a biológiai sokszínűséget. Támogatási rendszerbe valódi ökoszisztéma-elemeket kell bevonni, mint valódi zöldítés, mert csak ennek van értéke, mint zöldítésnek. Ezek a zöld mezsgyék biztosíthatnák a földben és föld felett fészket építő vadméheknek az „otthonteremtési” lehetőséget, helyet.

Nem szabad elfeledkeznünk megporzó lepkéinkről, az ő hasznukról sem, mert értük is tenni kell, a lepkék hernyóinak is élni kell valahol, hogy megporzó lepke legyen. Hisz ezek a lepkehernyók általában gyepterületen élnek, táplálkoznak, hogy imágóként (kifejlett lepkeként) hasznot hozhassanak.

Kaszáló és legeltetett gyepeinknek általában még jó a biológiai sokszínűsége, de a jelenlegi támogatási rendszer ezeket a nagyon sokszínű és értékes területeket veszélyezteti. A jelenlegi támogatási rendszer a minél nagyobb gazdasági hasznot támogatja, tehát mindenképpen romboló a környezetre nézve. Kaszáló gyepeinken be kell tiltani a vegyszerhasználatot és a felülvetést. Legeltetett gyepeinken nem megengedett a „kórós növények” jelenléte, mert csökkenti a legelhető fű mennyiségét, viszont a biológiai sokféleséget ezek a nem takarmánynövények biztosítják. Vegetációs időben „kórós növényeink” nektárral és virágporral kedveskednek az odalátogató rovarnépességnek, télen viszont búvóhelyül szolgálnak a rovarok számára, és táplálékkészletet biztosítanak a vadon élő madaraknak rovar és termés alakjában.

Méheink táplálkozásában a legnagyobb gond az egyhangú étrend, mert az igaz, hogy nektárral, illetve mézzel és virágporral táplálkoznak, de mint tudjuk, különböző cukrok alkotják a mézet, és ezen belül még számtalan elem található benne, amelyre mindre szükségük van méheinknek.

Virágporok összetételéről, beltartalmi értékéről nem tisztem ebben az írásomban elmélkedni. A fentiek kapcsán nyugodtan kijelenthetjük, hogy tarka rét hiányában méheink élete és a mi jövőnk is kilátástalan.

Fehér Péter,
Kiskunhalas

Forrás: Méhészet