Back to top

3+1 érdekesség, amit érdemes tudni a teafaolajról

A teafaolajról nem túlzás azt mondani, hogy igazi ausztráliai különlegesség, amelyet több száz éve használnak az őslakosok, hatását pedig az orvostudomány is elismeri.

Az elsősorban 100 százalékos tisztaságban kapható teafaolaj illata igen jellegzetes, amit nemcsak megfázásra, hanem fertőtlenítés céljából is használhatunk, méghozzá külsőleg, a bőrön alkalmazva.

Értékes hatóanyagai a monoterpén alkoholok, a terpineolok, valamint a cineol, amelyek antibakteriális, antimikrobiális hatásúak, oldják a nyákot, fájdalomcsillapító hatásuk van és elősegítik a sebgyógyulást.

1. A teafaolaj olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek a testszagért felelős baktériumok ellen is nagyon hatásosak tudnak lenni. Ha nem akarunk kemikáliakat tartalmazó kozmetikumokat használni, ebből biztonságos és hatékony dezodor készíthető.

2. Felgyorsíthatja a sebgyógyulást a gyulladás csökkentésével és a fehérvérsejtek aktivitásával.

3. A szépségipar is felfedezte rendkívüli tulajdonságait, ugyanis a bőrön alkalmazva megelőzi a pattanások kialakulását és friss, üde arcbőrt eredményez.

Körömre csepegtetve pedig elpusztítja a gombás fertőzéseket, illetve serkenti annak egészséges fejlődését.

+1. A teafaolaj vízzel és ecettel elkeverve vegyszermentes, univerzális tisztítószer, mely egyszerre fertőtlenít és szagtalanít. A járvány kirobbanása óta a légtér tisztítására is nagyszerű megoldást nyújt, ha a párologtatóba teafaolajat, rozmaringot és borsmentát csepegtetünk.

A témáról bővebben a Coloré.hu oldalán olvashat.

Forrás: 
Colore.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ananászhiány

Hetek óta hiánycikk az ananász, az ellátást továbbra is logisztikai nehézségek – a hajók késése, valamint a konténerhiány – hátráltatják. Noha jelenleg világszerte alacsony a gyümölcsfogyasztás, ananászból így is hiány van, az élelmiszerboltokban például már egyáltalán nem is szerepel az akciós termékek között.

Hortenzia: változatos színek, formák, méretek

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) és a tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) új, izgalmas fajtái jelentek meg a piacon egyebek közt a Pellens és a Kordes vállalatok kínálatából. Az utóbbi időben megnőtt a kereslet az olyan hortenziafajok és -fajták iránt, amelyek kedvelik a napfényes élőhelyet, ugyanakkor nem fagyérzékenyek.

Fatermesztés fakivágás nélkül?

A világ iróniája, hogy szinte minden "mentsük meg az erdőket" találkozó és konferencia egy jól berendezett teremben zajlik, amelyet fák kivágásával készült bútorokkal rendeznek be.

A szövetkezet első spenótja

Tiszavasváriban 2011-ben alakult meg az OLITOR Szövetkezet, elsősorban szántóföldi zöldségnövények termesztésének összefogására. Jelenleg a két legnagyobb kultúrájuk a zöldborsó és a zöldbab, amihez az idén egy termelőnél spenót is társult.

Csaknem 5500 éves lehet a világ legöregebb fája

Egy chilei tudós szerint csaknem 5500 éves lehet a világ legöregebb fája, a Dédnagyapának becézett, négy méter vastag törzsű patagónciprus.

Hogyan lehet gyorsan megszabadulni az undorító kertlakóktól?

A meztelen-, vagy csupaszcsigák sokszor mindent letarolnak, kedvelik a fiatal és frissen ültetett növényeket és a kannibalizmus sem áll távol tőlük. A házipraktikák között van néhány meglepő és hatásos ellenszer is.

Beporzó rovarok a városi zöldfelületeken

Az utóbbi évtizedekben csökkent a vadon élő beporzók egyedszáma, különösen az északi féltekén. A pusztulás legfőbb okai között a nagyüzemi, iparosodott mezőgazdaságot (élőhelyek eltűnése, feldarabolódása, vegyszerhasználat) és a klímaváltozást említik a szakemberek. Mind lakossági módszerekkel, mind tudományos kutatásokra alapozott tevékenységgel azonban fontos lépéseket tehetünk a beporzó rovarok védelmében, javíthatjuk életlehetőségeiket.

Még mindig a levéltetvek – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

A rovarkártevőknek kedvezett az utóbbi napok időjárása. Szinte minden növénykultúrában ott vannak a levéltetvek, de rajzik az almamoly és a cseresznyelégy is, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.