Back to top

Két alulértékelt téli szuperzöldség

Németországban, ahol a petrezselyem szó korábban kizárólag a petrezselyemzöldet jelentette, gyorsan nő a növény gyökerének a rajongótábora is – a pasztinákéval együtt –, olvasható a helyi zöldség-gyümölcs termesztői szervezetek országos szövetségének sajtóközleményében. Nem véletlen, hiszen igazi téli szuperzöldségekről van szó; méltatlan hozzájuk, ha csak húsleves jut róluk az eszünkbe.

Pasztinákkrémleves madársalátás pestóval
Pasztinákkrémleves madársalátás pestóval
Fotó: ©BVEO
Pár éve még úgy tudtuk, hogy a petrezselyemgyökeret egy nagyon szűk kelet-európai térségen kívül nem igazán ismerik, Nyugat-Európában a petrezselyem szó gyakorlatilag csak a zöldjét jelenti. A helyzet azonban nagyon is változóban van, olvastuk a németországi zöldség-gyümölcs termesztői szervezeteket összefogó szövetség, a BVEO sajtóközleményében.

Mint a zöldségeket-gyümölcsöket népszerűsítő Deutsches Obst und Gemüse portálon megjelent írásból kiderült, évszázadokig náluk is elképzelhetetlen volt a téli konyha petrezselyem és pasztinák nélkül, mígnem jött a burgonya Amerikából, és mindkettőt kiütötte. Most azonban

egyre trendibb alapanyagként tekintenek rájuk, hiszen nemcsak laktatók és egészségesek, de tökéletesen passzolnak a „helyi+szezonális” hívószavakkal jellemezhető klímavédő irányzatba is

(vagyis nem kell őket ezer kilométerekről ideszállítani súlyos CO2-kibocsátás árán). Raktározó gyökerekről lévén szó, ráadásul egy sor hasznos vitaminból és nyomelemből lényegesen többet tartalmaznak, mint a „nyári” friss zöldségek.

És hogy mi minden készülhet petrezselyemből és pasztinákból a húslevesen kívül? Például petrezselyemgyökér-krémleves mézes pasztináksalátával, póréhagymás-pasztinákos-kelbimbós gratin, vagy éppen pasztinákkrémleves madársaláta-pestóval. Utóbbihoz tökmagból és madársalátából kell némi olajjal, citromhéjjal és chilivel pestót turmixolni; a pasztinákot pedig burgonyával és gyömbérrel, illetve egy-két babérlevéllel együtt kell megpárolni a leveshez, majd vízzel felöntve 20 percig főzni, és tejszínnel krémesíteni. Sóval, borssal, szerecsendióval és citrommal lehet ízesíteni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Két védőhormon kölcsönhatása

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a szalicilsav és a jázmonsav nem nyomják el egymást a növényi kórokozókkal szembeni védekezés során. Sőt, a fás szárú növényeknél a két hormon kölcsönhatása akár növelheti is a növények rezisztenciáját.

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

Korábbra tolódtak az utolsó fagyok Magyarországon

A klímaváltozás miatt korábbra tolódnak Magyarországon az utolsó tavaszi fagyok, ami komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra - derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

Elégedettségi rangsor

A gépi munka mellett a termelés inputanyagai, a vetőmag, a mű­trágya és növényvédő szer költségei teszik ki a növénytermelés ráfordításainak a legnagyobb részét. A legtöbb országban sok milliárdos üzlet a gyártásuk és a forgalmazásuk.

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

Nagy termetű bogyósok

A bogyósgyümölcsök újdonságait bemutató sorozatunkat a legnagyobbra növő fajokkal zárjuk. Az egészségtudatos táplálkozás, a különlegességek iránti igény és a klímaváltozás mind népszerűbbé teszik a színes gyümölcsöket, és lehetővé válik több mediterrán eredetű növény termesztése is.

Az árnál is van fontosabb

A Floral Marketing Fund (FMF) támogatásával 2020–2021-ben felmérést végeztek az Egyesült Államokban és Kanadában a fogyasztók bolti és online vásárlási szokásairól. Meglepő eredményre jutottak: a kertészeti árudákban gyakran már csak azután nézik meg a vevők a termékek árát, miután döntöttek a vásárlásról.

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben - közölte Kormos István, a Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály

A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.