Back to top

Félre a tippelgetéssel: eláruljuk, mi lesz az új év trendi növényi itala

Nem fogyaszthat tejterméket, de eddig nem elégítette ki a piaci kínálat? Nem szereti a szójaitalt, furcsállja a mandulából készült helyettesítő termékeket? Akkor 2022 az ön éve lesz – megérkezett a burgonyaital. Egy brit hírportál munkatársai le is tesztelték, hogy önnek már ne kelljen.

Először jött a szója, majd a zab, a mandula és a kókusz került a fősodorba. És most itt van egy új tejhelyettesítő - de egyelőre nem tudjuk, mihez kezdjünk vele.

A Waitrose áruházlánc éves étel- és italjelentése szerint 2022 egyik legnagyobb trendje az élelmiszerek terén a burgonyaital lesz.

A szupermarket élelmiszer-előrejelzése szerint teret nyer majd a kávézók kínálatában, mert alacsony a cukor- és a telítettzsír tartalma. A termékkel az új esztendő februárjában lehet majd találkozni a boltokban. (Arról, hogy hazánkban mikortól és hol lehet majd kapni, egyelőre nincs információnk – a szerk.) A huffingtonpost.co.uk portál újságírói biztos, ami biztos, kipróbálták, már csak azért is, „hiszen a vodka is burgonyából készül”.

Fotó: Facebook/DUG Drinks

A Waitrose a svéd Veg of Lund márkától háromféle Dug burgonyaitalt kínál majd: Original, Édesítetlen és Barista.

A Dug készítői szerint a burgonyaitaé „a legfenntarthatóbb alternatíva a piacon”. A HuffPost UK Life csapatának négy tagja kipróbálta – és nagyon eltérők a  vélemények.

Nancy Groves, a Life vezetője szerint: sós utóíz és illat. „Ha én vagyok a szénhidrátkirálynő, akkor a burgonya a koronaékszerem. Mindenhogy szeretem: chips, püré, így azt hinné az ember, hogy a burgonyaitalt nekem találták ki. Akkor hát hogy lehet, hogy már a gondolata is borzaszt? Amikor a Dug Originalt ráöntöttem a reggeli gabonapelyhemre, megcsapott egy olyan, jellegzetes szag, amely a tejnél nem szokott. A színe és az állaga a szójáéhoz hasonlít inkább, semmint a tejhez, bár a csomagolás szerint laktóz-, tej-, szója-, glutén- és mogyorómentes.

Itt ellőhetném azt a poént, hogy ízmentes is, de ez sajnos nem igaz. A Dug Original enyhén édesített, de sós utóíze és szaga van, így nehéz hová tenni, és talán még nehezebb szeretni.

A burgonyaital jó lehetőség étel intoleranciával, vagy allergiával küzdőknek, de én inkább továbbra is elkülönítem az édeset és a sósat – különösen a reggelimnél”.

Faima Bakar, riporter viszont ezt venné normál tej helyett. „Mielőtt kipróbáltam volna a burgonyaitalt, meglehetősen szkeptikus voltam. Szeretem a krumplit, na de a kávémban? Kicsit nyugtalanított a dolog. Amúgy nem vagyok nagy tejivó. Kizárólag a kávémba szoktam tenni: gabonapelyhet nem fogyasztok, a turmixokért nem rajongok. Otthon főként laktózmentes krémesítőt használok.

De amikor kipróbáltam a Dug’s Barista burgonyaitalt, kellemesen meglepődtem. Az íze nem különbözik a normál kávémtól, nincs furcsa utóíze, amit bizonyos növényi alapú alternatíváknál tapasztalok.

Az édesítetlen fajta is meglepően finom. A kávémat cukor nélkül iszom, így ez természetes választás számomra. Kissé tölgyfahordó-íze van, de én azt szeretem. Izgatottan várom, hogy kipróbálhassam más módon is”.

Fotó: Facebook/DUG Drinks

Bűntény a burgonya ellen, szögezte le Rachel Moss szerkesztő. „A burgonyaital, ki kell jelenteni, a burgonya elleni bűncselekmény. Faima pozitív értékelésétől elakadt a szavam, mert a Dug összes változatától öklendeztem. A cukrozatlan messze a legrosszabb, és olyan az íze, mint a vízzel és sóval kevert liszt.

Egy kísérleti korty után keresni kezdtem valamit – legyen az bármi! – hogy elvegye az ízét. Az Original és a Barista némileg jobb, de nem keveredett el teljesen a teámban. Kétségbeesett próbálkozásként, hogy felhasználjam, megpróbáltam főzni a cukrozatlan változattal.

Habarásban elmegy – a bőséges fokhagyma segít elfedni az ízét – és praktikus alternatívát jelenthet azoknak a vegánoknak, akik nem rajonganak a szójaért a bésamelben. Fűszerezésnél figyelembe kell venni a sós ízét.”

Meglep, milyen sós. fogalmazott Habiba Katsha riporter.  „Amikor a tejalternatívákról van szó, a legjobb a zabital. Kipróbáltam a szójaitalt, de elég beteg dolognak találtam, a mandulaital pedig furcsa ízt hagyott a számban. Azóta, hogy kipróbáltam a zabitalt, nem ittam mást. Mikor a burgonyaitalról hallottam, az első gondolatom az volt, hogy nem lehet valami vonzó íze, de azért adtam egy esélyt. A reggeli teámba tettem három teáskanál cukorral. Először az Édesítetlent próbáltam, és meglepett, hogy mennyire sós. Kicsit mintha száraz lett volna tőle a szám, mivel olyan lisztesnek éreztem. Azért a Baristával is megpróbálkoztam, ez határozottan édesebb, de ugyancsak megvan a lisztes utóíze. Végül az Original jött, és ez volt a legjobb. Igazából nincs sok íze, nem lisztes.

Bár az íze kissé szokatlan, a burgonyaitalt választanám a szója- és a mandulaital helyett.

Fotó: Facebook/DUG Drinks

Forrás: 
huffingtonpost.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

Több mint 1 milliárd forintot kaptak a növénynemesítők a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft.-n keresztül

A Fajtaoltalmi Nonprofit Kft. a fajtaoltalmi rendszerből több mint 1 milliárd forintot juttatott el a növénynemesítőkhöz, hogy új fajtákat hozhassanak létre - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kisüstiben oldott hatóanyagok

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövény-keveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.

A pánikvásárlás miatt fogyott el az üzletekből a cukor

Elfogyott a kilós kiszerelésű kristálycukor a szerbiai üzletekben, ám a hiány a szakértők és a politikusok szerint nem azért van, mert az országnak nincs elég tartaléka, hanem mert az emberek pánikvásárlásba kezdtek.

Megváltozik a kávé termékmeghatározása Szerbiában

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.

Az EU keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása

Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy ismertetett elemzésében.