Back to top

Nem csak az ünnepek itala

Eddig főként kizárólag jeles eseményeken vagy ünnepléskor durrant az üveg, azonban mára a bor mellett a pezsgő is egyre gyakoribb eleme a családi vacsoraasztaloknak. Jelentős előnye a borral szemben, hogy az ételek többségével jól harmonizál, így a Garamvári Szőlőbirtok vezetősége is abban reménykedik, hogy a pezsgő szerepe a pozitív tulajdonságai révén felértékelődik a mindennapi fogyasztásban.

Világszínvonalú pezsgőgyártás zajos generációváltással | Garamvári Szőlőbirtok | MMG - Direkt

 

A Gamarvári Szőlőbirtok egy ízig-vérig családi vállalkozás, melyet mára három generáció együttesen irányít. Garamvári Vencel néhány lelkes társával 1990-ben megalapította a Vinarium elnevezésű céget, ahol borászatok képviseletével és boraik kereskedelmével foglalkozott. 1993-tól új cél felé vette az irányt, saját borok és pezsgők készítésébe fogott, amihez megvásárolta Balatonboglár és Balatonlelle egyes tájainak dűlőit. Később egy budafoki pince került a család tulajdonába, amely kiváló lehetőséget teremtett a pezsgőkészítésre. Az első pezsgőket 1999-ben palackozták Chateau Vincent néven.

Gamavári Vencel mellett felesége, Zsuzsa fektette le a vállalkozás szakmai és értékrendi alapjait, melyre a család következő generációi Wlasitsch Andrea és lánya, Wlasitsch Mirjam építenek és fejlesztenek.

Az MMG Direkt legutóbbi adásában Sári Enikő, kiadónk ügyvezetője Garamvári Zsuzsát, a Garamvári Szőlőbirtok ügyvezetőjét és unokáját, Mirjamot fogadta a Magyar Mezőgazdaság stúdiójában, ahol a pezsgő társadalmi megítélése mellett a családi vállalkozás generációváltásáról is szó esett.

– Elsősorban a családfőnek, Garamvári Vencelnek tartozunk köszönettel mindazért a hatalmas munkáért és erőfeszítésért, amit a szőlőbirtokunk alapításáért és létéért megtett.

Azóta a család többi tagja is jelentősen kiveszi a részét a munkából, mostanra több generáción átívelő vállalkozás-vezetésről beszélhetünk – mondja Gamarvári Zsuzsa.

– Ez a legelején nem volt teljesen egyértelmű – veszi át a szót Wlasitsch Mirjam –, mert igazán az egyetem során ismertem meg mélyrehatóbban nagyapám szakmai múltját, és ott döntöttem el, hogy szeretném mindazt képviselni, amit ő már elért az életben. Ez egy nagy, ugyanakkor a legédesebb felelősség a számomra.

A családtagok közösen vesznek részt a vállalkozást érintő nagy döntésekben, ugyanakkor mindenki vállalja döntéseinek következményeit. A generációváltás észrevétlenül kezdett kibontakozni vállalkozásukban. Mirjam 12 éves volt, amikor először elkezdett kisboltozni, innen indult el értékesítési karrierje. Az egyetemen megtanulta a különféle borászati technológiákat, számos laborfeladatot végzett. Végigjárva a ranglétrát, teljes egészében átlátja a cég működését, s mára a webshop működtetését és fejlesztését végzi.

– A pandémia idején webshopunk iránti érdeklődés jelentősen megnövekedett a bezártságnak köszönhetően. Ebben az időszakban hatványozottan igyekeztünk aktivitást mutatni a közösségi média felületein

– említi Wlasitsch Mirjam. – Nagyapával ellentétben egészen más üzletpolitikát képviselek, mégis sok dologban igazat ad, mert tudja, hogy más generációt képviselek más igényekkel. Mégis úgy gondolom, az én generációmat az köti össze az előzőekkel, hogy olyan emberektől tanulhatok, ismerhetem meg a szakmai rejtelmeit, akikre a leginkább büszke vagyok.

Garamvári Zsuzsa szerint mihelyst látja, hogy már érdemben nem tud hozzátenni a cég működéséhez, a rutinfeladatokat még elvégzi a gazdasági biztonság érdekében, de már szívesen ücsörögne Garamvári Vencellel közösen karosszékeikben.

Az ünnepek közeledtével a pezsgő forgalma is megemelkedik. Azonban az évek során látható tendenciává vált, hogy a pezsgő már nemcsak ünnepekkor kerül elő a vitrinből, hanem egy átlagos családi ebéd vagy vacsora során is.

– A pezsgőnek óriási előnye, hogy alacsonyabb alkohol- és kénszinttel rendelkezik, mint a bor, természetesen az étvágyat is elősegíti magasabb savszintje miatt, és gyakorlatilag minden ételhez remekül párosítható, ami csak tovább növeli a pezsgőfogyasztás mértékét.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.

Újra BORTRIATLON Badacsonyban!

A rendezvénysorozat keretén belül az év folyamán három különböző hétvégén, három tematikus bortúrával, változatos programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, számtalan meglepetéssel, ételkülönlegességekkel és jobbnál-jobb badacsonyi borokkal várják a látogatókat.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

IV. Országos Szőlész-Borász Konferencia

Az idei évben újra, a hagyományokat követve rendezi meg az Országos Szőlész— Borász Konferenciát a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Junibor Egyesület, a Magyar Agrár— és Élettudományi Egyetem és a Magyar Bor Akadémia.

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.