Back to top

Propolisz a COVID19 mellékhatásai ellen

A 2019. évi koronavírus-betegség kitörése az egész világon egészségügyi válságot okozott. A súlyos légzőszervi tünetekkel járó koronavírusos megbetegedéssel szemben egyetlen vírusellenes kezelés sem bizonyult elég hatékonynak. Közel-keleti kutatók egy tanulmányukban a propolisz és beléndekkivonat hatását értékelték a betegeknél.

Bolondító beléndek
Bolondító beléndek
A bolondító beléndek (Hyoscyamus niger) Eurázsiában és Afrikában elterjedt veszélyes, mérgező gyomnövény. Habár minden része mérgező, gyógyászati felhasználása egészen az ókorig nyúlik vissza. Évszázadokon át alkalmazták élvezeti szerként és fájdalomcsillapításra.

A mostani kutatásban ötven betegen végeztek véletlenszerű klinikai vizsgálatot. Az alanyok 18–65 év közötti férfiak és nők voltak. Őket két csoportra osztották: az egyik csoport valódi kezelést, a másik placebót kapott.

A kezelést beléndek metanolos kivonatából és propoliszból készített sziruppal végezték. A szert a betegek hat napon keresztül naponta háromszor kapták.

A vizsgálat során a kezelt betegeknél a placebót kapottakhoz képest csökkentek a koronavírusos megbetegedés jellemző tünetei: a száraz köhögés, légszomj, torokfájás, mellkasi fájdalom, láz, szédülés, fejfájás, hasi fájdalom és hasmenés. Hányinger és hányás ellen azonban nem volt hatékony a szer. Összességében mégis elmondható, hogy a kísérleti kezelés hatására enyhültek a betegség tünetei. A kutatók ezért költséghatékony kezelési lehetőségnek tekintik a szirupot. A természetes hatóanyagok fokozhatják az immunválaszt, a felhasznált növényi vegyületek enyhíthetik vagy megszüntethetik a súlyos légúti tünetekkel járó koronavírus-fertőzés tüneteit, és a jövőben felhasználhatók a betegség kezelésére.

Forrás: Phytotherapy Research 2021. DOI: 10.1002/ptr.7116.

Forrás: 
Méhészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Kerti és konyhai gyógynövények sebkezelésre

Bárki elszenvedhet kisebb balesetet kertészkedés közben, hiszen néha még egy fűszál is „komoly” vágást okozhat, a tüskékről, tövisekről nem is beszélve. Mikor máskor történhetne meg a baj, mint amikor éppen nincsen nálunk fertőtlenítőszer és sebtapasz. Vagy mégis? Nézzünk csak körül a kertben!

Az uniós növényvédelmi szabályozás túlzó gátakat szab a biztonságos termesztésnek

A szigorú, túlzó uniós szabályok miatt rendre számos, a gyakorlatban biztonságosan használható növényvédelmi készítményt ki kell vonni a használatból, ami veszélyezteti a termelést – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Tojásrakó teknős maradványai kerültek elő Pompeji romjai közül

Tojásrakásra készülő teknős maradványait fedezték fel régészek az ókori Pompeji romjai között.

A gojitermesztés szakértője

Spanyolország Huelva tartományában található Európa legjelentősebb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező gojibogyó-termelője. Az eredetileg Ázsiából származó gyümölcs beltartalmi értékei miatt népszerű szuperélelmiszernek számít.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.