0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Nem csak az ünnepek itala

Eddig főként kizárólag jeles eseményeken vagy ünnepléskor durrant az üveg, azonban mára a bor mellett a pezsgő is egyre gyakoribb eleme a családi vacsoraasztaloknak. Jelentős előnye a borral szemben, hogy az ételek többségével jól harmonizál, így a Garamvári Szőlőbirtok vezetősége is abban reménykedik, hogy a pezsgő szerepe a pozitív tulajdonságai révén felértékelődik a mindennapi fogyasztásban.

youtube://v/D9lSPdbE_ts

 

A Gamarvári Szőlőbirtok egy ízig-vérig családi vállalkozás, melyet mára három generáció együttesen irányít. Garamvári Vencel néhány lelkes társával 1990-ben megalapította a Vinarium elnevezésű céget, ahol borászatok képviseletével és boraik kereskedelmével foglalkozott. 1993-tól új cél felé vette az irányt, saját borok és pezsgők készítésébe fogott, amihez megvásárolta Balatonboglár és Balatonlelle egyes tájainak dűlőit. Később egy budafoki pince került a család tulajdonába, amely kiváló lehetőséget teremtett a pezsgőkészítésre. Az első pezsgőket 1999-ben palackozták Chateau Vincent néven.

Gamavári Vencel mellett felesége, Zsuzsa fektette le a vállalkozás szakmai és értékrendi alapjait, melyre a család következő generációi Wlasitsch Andrea és lánya, Wlasitsch Mirjam építenek és fejlesztenek.

Az MMG Direkt legutóbbi adásában Sári Enikő, kiadónk ügyvezetője Garamvári Zsuzsát, a Garamvári Szőlőbirtok ügyvezetőjét és unokáját, Mirjamot fogadta a Magyar Mezőgazdaság stúdiójában, ahol a pezsgő társadalmi megítélése mellett a családi vállalkozás generációváltásáról is szó esett.

– Elsősorban a családfőnek, Garamvári Vencelnek tartozunk köszönettel mindazért a hatalmas munkáért és erőfeszítésért, amit a szőlőbirtokunk alapításáért és létéért megtett.

Azóta a család többi tagja is jelentősen kiveszi a részét a munkából, mostanra több generáción átívelő vállalkozás-vezetésről beszélhetünk – mondja Gamarvári Zsuzsa.

– Ez a legelején nem volt teljesen egyértelmű – veszi át a szót Wlasitsch Mirjam –, mert igazán az egyetem során ismertem meg mélyrehatóbban nagyapám szakmai múltját, és ott döntöttem el, hogy szeretném mindazt képviselni, amit ő már elért az életben. Ez egy nagy, ugyanakkor a legédesebb felelősség a számomra.

A családtagok közösen vesznek részt a vállalkozást érintő nagy döntésekben, ugyanakkor mindenki vállalja döntéseinek következményeit. A generációváltás észrevétlenül kezdett kibontakozni vállalkozásukban. Mirjam 12 éves volt, amikor először elkezdett kisboltozni, innen indult el értékesítési karrierje. Az egyetemen megtanulta a különféle borászati technológiákat, számos laborfeladatot végzett. Végigjárva a ranglétrát, teljes egészében átlátja a cég működését, s mára a webshop működtetését és fejlesztését végzi.

– A pandémia idején webshopunk iránti érdeklődés jelentősen megnövekedett a bezártságnak köszönhetően. Ebben az időszakban hatványozottan igyekeztünk aktivitást mutatni a közösségi média felületein

– említi Wlasitsch Mirjam. – Nagyapával ellentétben egészen más üzletpolitikát képviselek, mégis sok dologban igazat ad, mert tudja, hogy más generációt képviselek más igényekkel. Mégis úgy gondolom, az én generációmat az köti össze az előzőekkel, hogy olyan emberektől tanulhatok, ismerhetem meg a szakmai rejtelmeit, akikre a leginkább büszke vagyok.

Garamvári Zsuzsa szerint mihelyst látja, hogy már érdemben nem tud hozzátenni a cég működéséhez, a rutinfeladatokat még elvégzi a gazdasági biztonság érdekében, de már szívesen ücsörögne Garamvári Vencellel közösen karosszékeikben.

Az ünnepek közeledtével a pezsgő forgalma is megemelkedik. Azonban az évek során látható tendenciává vált, hogy a pezsgő már nemcsak ünnepekkor kerül elő a vitrinből, hanem egy átlagos családi ebéd vagy vacsora során is.

– A pezsgőnek óriási előnye, hogy alacsonyabb alkohol- és kénszinttel rendelkezik, mint a bor, természetesen az étvágyat is elősegíti magasabb savszintje miatt, és gyakorlatilag minden ételhez remekül párosítható, ami csak tovább növeli a pezsgőfogyasztás mértékét.

 

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu