Back to top

Hogyan lehet tudományos alapon lerészegedni?

Igazán sehogy - de ez így, egy túl rövid cikk lenne. A címbeli kérdés annyiban azonban nem vicc, hogy érdemes ismerni az alkoholnak az emberi szervezetre gyakorolt hatásának lépcsőfokait. Így a kellemes fokozatokban tartható ez a szint, és nem kell átbillenni az öntudatlanul fetrengősbe…

Az alkoholos italokat is a növényeknek köszönhetjük: a sörtől, a boron át a töményekig, vagy gondolhatunk az ilyenkor kiemelt italra a pezsgőre, mind valami növényi alapanyag alkoholos erjedése folytán jönnek létre. Az ekkor képződő etil-alkohol erőteljesen hat az agy működésére, a bevitt szintjétől függően annak más-más területeire. Azonban a megemelkedett jókedvű ember, a vicces részeg és a kötekedős, majd fetrengő stádium között nem túl szélesek a határvonalak.

Hogy ne legyen (nagy) baj…

Az alkohol mindenkire másképp hat. Aki ritkán fogyaszt alkoholt, annál sokkal kisebb mennyiségnél jelentkezik a hatása, mint a rendszeres fogyasztóknál. A kisebb testtömegű embereknek általában szintén kevesebb „hatóanyag” elég, mint a nagyobb tömegűek esetén. Éhgyomorra fogyasztva szintén hamarabb üt az alkohol, mint étkezés közben, vagy után, hiszen a gyomorban levő ételek valamelyest lassítják a felszívódást.

És kifejezetten kellemetlen, sőt veszélyes tüneteket tud okozni, amikor valaki rövid idő alatt, vagy mennyiségű alkoholos italt fogyaszt el, nem pedig folyamatosan rátöltöget, hiszen ebben az esetben az alkoholos állapot egyes fázisai kimaradhatnak, és ezeket így átugorva a jókedv után egy lépéssel akár az alkoholmérgezés is következhet.

E téma sokakat megihletett, korabeli képeslapokon is szerepelt
E téma sokakat megihletett, korabeli képeslapokon is szerepelt
Fotó: wikipedia

Az alkohol hatásának fázisai

Az alkohol elfogyasztásának mennyisége és az eltelt idő függvényében először az agy homloklebenyi része lesz érintett, majd a falcsonti lebeny és a kisagy is bekapcsolódik a buliba. Ekkor már kóvályog a kísérleti alany. Ezt követi a nyakszirti lebeny érintettsége, majd az agy belsőbb régiói is sorra kerülhetnek. És ezek mind látható, hallható (idővel szagolható) tüneteket eredményeznek, hiszen romlik a látás, bizonytalanná válik a beszéd és járás, majd jön a „róka”.

A keményebb fázisok már életveszélyt is jelenthetnek főleg egy magára hagyott, vagy hasonló állapotú társaságban tartózkodó alkohollal ünneplővel, hiszen nem csak a balesetveszély, az elesés esélye nő meg, de rossz pozícióban fekvő részeg belefulladhat a hányásába. Vagy arra is volt már példa, hogy részegek "megfagytak" az utcán, hiszen a hőérzékelése sem igazi az embernek ilyenkor, kiegészülve azzal, ha mozdulni sem nagyon tud – az nem az igazi…

A legrosszabb hogy a részeg ilyekor úgy érzi, nagyon tud vezetni, pedig pont nem...
A legrosszabb hogy a részeg ilyekor úgy érzi, nagyon tud vezetni, pedig pont nem...
Fotó: wikipedia
A „buli” folyamata

Az alkohol hatására először oldódnak a gátlások, csökken az önkontroll. A figyelem összpontosításának képességes és az ítélőképesség is csorbát szenved, eleinte még csak enyhe mértékben. Fokozódik a jókedv és egyre többet beszél az alkoholtól megnövekedett önbizalmától egyben „megokosodott” spicces ember. Idővel bizonytalan járás és egyre láthatóbb koordinációs zavarok jelentkeznek.

Egy ezreléknyi véralkohol szint körül már az ítélőképesség annyira kikapcsol, hogy az alap személyiségtől függően felerősödnek bizonyos tulajdonságok, van aki csak viccesebb lesz (viccesebbnek érzi magát), de aki józanon is kicsit agresszív, kötözködő, belőle ilyenkor kijön a kötözködő részeg.

Ez azért okozhat problémát, mert az ítélőképesség csökkenésével nem jól méri fel az ember a helyzetet, az erőviszonyokat. Ekkor van az, hogy az alkoholtól „megerősödött” idősebb, 60 kilós részeg beleköt a kigyúrt 110 kilós fiatalba, és csodálkozik, ha rossz vége lesz. Mondjuk a részegeknek lehet valami őrangyaluk, mert a fájdalmat is kevéssé érzékelik, és amilyen bizonytalan a mozgásuk, többnyire (nem mindig) ennél sokkal profibb módon tudnak elesni.

Egy ezreléket meghaladó véralkohol szintnél csökken a beszédkészség, tompulnak az érzékszervek és a bonyolult (-nak tűnő) mozgások már nem mennek. Tehát aki nem tudja begombolni a kabátját, vagy bekötni a cipőjét, ő már itt tart.

1.5 ezrelékes szintnél kezd minden összemosódni, korlátozódik a látás élessége és a perifériás látás is. A térérzékelés és a mozgáskoordináció tovább romlik.

2 ezrelék körül már átvált az addig fokozódó kellemes érzés fáradtságba, majd rosszullétbe. A reflexek ekkor még működnek, a mulatozó ekkor már nem kíván több szeszt, de ha a korábban említett „gyorsan nagy mennyiség” elfogyasztása esete történt, akkor ez az állapot is tovább romolhat. Addig, hogy a reflexek sem működnek már ekkor tud az ember megfulladni a saját hányásában – ha épp nem jó pozícióban fekszik. Ezt az állapotot rossz esetben az ájulás követi. 3,5-4 ezrelék körüli véralkohol szintnél már a légzésért és vérkeringésért felelős agyi központ is érintetté válik, és ez már halál közeli állapot. Szóval, csak tudományosan... BÚÉK!

BÚÉK!
BÚÉK!
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

A Világbank 30 milliárd dollárt különít el az élelmiszerhiány megelőzésére

A Világbank a héten közölte, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére, amelyet az Oroszország Ukrajna közötti háború veszélyeztet, és amely miatt a két ország gabonaexportjának nagy része leállt.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.