Back to top

Pezsgő, lencse, hangoskodás: mit, miért csináljunk Szilveszterkor?

Az óév elbúcsúztatása és az újév köszöntése mindig ünnepélyes alkalom (kivéve a kutyáknak tűzijáték idején), ezért sok jeles szokás is kapcsolódik ehhez az időszakhoz. De milyen rituálék kellenek ilyenkor a boldog új év érdekében? Az utolsó lesz a legfontosabb!

A régi mondás szerint olyan lesz az év, amilyen az újév napja, ezért érdemes megadni a módját. A szilveszteri, újévi szokások célja, hogy a következő 365 nap jól teljen…

Tűzijáték, hangoskodás…

A néphagyomány szerint Szilveszter éjjelén azért kell hangoskodni, kolomppal, dudával zajt kelteni, durrogtatni, mert ezzel lehet elűzni az óév minden búját, bánatát. Régebben nagy divat volt a petárda, mely mára tiltólistára került, most van helyette tűzijáték, amivel durrogtatni lehet, de a bableves lenne erre a célra a leginkább állatbarát megoldás, ha már durrogtatás kell ilyenkor.

Miért pont a pezsgő az újévet köszöntő ital?

Éjfélig bármit lehet inni a hangulat alapozása érdekében, ám akkortól csakis gazdagságot hozó italt szabad fogyasztani, azaz pezsgőt, mert akkor 2022-ben nem kell hiányt szenvednünk semmiben. Bőség és fényűzés vár az ilyenkor pezsgőt fogyasztókra.

Hosszú ideig a pezsgőt csupán az elit rétegek fogyasztották, luxus italként tartották számon. Az első pezsgőt az 1600-as évek környékén Dom Perignon francia szerzetes készítette – véletlenül: túl sokáig hagyta erjedni a bort, megalkotva így a habzó italt. Sok kísérletezés kellett a technika tökéletesítéséhez, mert akkoriban egy-egy palackban másoderjesztett bor, azaz pezsgő elkészítése 2-3 évbe is beletelhetett, egy részük ez idő alatt felrobbant, ezért is lett drága luxusital belőle. Bő kétszáz évvel ezután, a technológia jelentős fejlődésével megindult a nagyüzemi pezsgőgyártás, e módszerrel már napi több ezer üvegnyi ital előállítására nyílt mód, ami a termék árát is megfizethető szintre csökkentette. Ennek ellenére a pezsgő még ma is az ünnepek „koccintós itala”, a jeles napokat kiemeli a hétköznapokból legyen az egy családi összejövetel, évforduló, karácsony, vagy újév.

A pezsgőből finom koktélok is készíthetők, abban az esetben ha valaki nem szeretné ezt az italt, de a jövő évi gazdag kilátásokról sem szeretne lemondani…

Így és ezt együk…

Egy évszázados babona szerint a szilveszteri asztalról nem szabad mindent felfalni, hagyni kell maradékot, így nem fogunk a következő év során hiányt szenvedni semmiben. Újév napján valami lencséből készült ételnek is kell az asztalra kerülnie, mivel annak formája a pénzérmékhez hasonló – így pénzünk is lesz jövőre.

A lencse ételbe egy szem mandulát is szokás volt belefőzni, és amelyik lánynak ez a tányérjába került, az a babona szerint következő évben férjhez ment. Ha fiúhoz került a mandula, akkor nem lehet tudni mi lett vele, lehet hogy rá is ez vonatkozott, és szintén férjhez ment.

A lányok ekkor a gombócokba a kiszemelt fiúk neveit is belegyúrták egy papíron, és amelyik gombóc először feljött a főzővízben, az abban lévő fiúvolt a számukra férjnek való - a babona iránymutatása szerint.

A férjhez menni készülő lányoknak azt is meg kellett szerveznie, hogy az új évben először egy férfi kívánjon nekik boldog új évet, mert ha nem így történt, akkor az rontotta a tervezett frigy esélyeit, kilátásait.

Malacból készült ételt azért kell ilyenkor fogyasztani, mert az befelé túrja a házba a szerencsét, ám a baromfi fogásokat nem kedvelték ekkor, mert a tyúk kifelé kaparja a szerencsét a házból. Tehát az év utolsó és első napján jól jártak a háziszárnyasok és rosszul a sertések…

A hal megítélése kettős: egyesek azért fogyasztották az év végi, és év eleji időszakban, mert a sok pikkely szintén a pénz jelképeként gazdagságot vizionált elfogyasztójának. Mások szerint a hallal elúszik az ember szerencséje. Na most legyünk okosak ezzel kapcsolatban…

Nem mindegy milyen stádiumban éri a hideg a növényeket
Nem mindegy milyen stádiumban éri a hideg a növényeket
Időjóslás Szilveszterkor

Az év végi hagyományok között sok időjárással kapcsolatosat is találni, ez nem véletlen, hiszen a régi időkben szinte mindenki gazdálkodott - akár más jellegű főállása mellett is - tehát az időjárás nagy hatással volt az emberek mindennapjaira, a termés függött ettől.

Ha az újév első napja napsütéses volt akkor a hiedelmek szerint egész évben szép időre lehetett számítani. Ha csillagos volt éjjel az ég, az rövid telet jelzett.

Az újévi fogadalmaknak napjainkban is élő a hagyománya. Ne akarjunk lehetetlent magunktól, célszerű olyat megfogadni, amit legalább az újév első napján még betartunk. Mert akkor a magunknak tett ígéret már egy kicsit betartatott – még ha csak egy napra is…

Szabad, nem szabad, kötelező…

Szilveszter és újév napján ne vigyük le a szemetet, ne takarítsunk, ne teregessünk, ne hívjunk orvost, és ne is menjünk el orvoshoz (lehetőleg). Ez mind abból ered, hogy olyan lesz az évünk, amilyen az első napunk, így érdemes figyelni tetteinkre.

Éjfélkor régen kinyitották az ajtókat, hogy az óév kimehessen és az új bejöhessen.

Újév napján nem szabad semmit kiadni a házból, mert akkor egész évben sok kiadásunk lesz.

A gyerekek száját éjfélkor mézzel kenték be annak érdekében, hogy édes beszédű, kedves emberré váljanak.

Ennyi őseinktől ránk hagyományozott iránymutatást, tippet nehéz, szinte lehetetlen betartani annak érdekében, hogy minden rendben legyen az új évben.

Ezért a legfontosabb a végére maradt, ami alapja a jövő évi sikeres gazdálkodásnak:

Olvassák mindennap 2022-ben is a www.magyarmezogazdasag.hu –t,
és a Magyar Mezőgazdaság Kft. szaklapjait!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Korábbra tolódtak az utolsó fagyok Magyarországon

A klímaváltozás miatt korábbra tolódnak Magyarországon az utolsó tavaszi fagyok, ami komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra - derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Mi az a majomhimlő és hogyan lehet elkapni?

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a világ újabb félelmetes kihívására: a koronavírus után itt a majomhimlő. Tedros Adhanom Ghebreyesus minderről Genfben beszélt, ahol a WHO szakértői a 15 Afrikán kívüli országban terjedő majomhimlő-járványról tárgyaltak.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.