Back to top

Pezsgő, lencse, hangoskodás: mit, miért csináljunk Szilveszterkor?

Az óév elbúcsúztatása és az újév köszöntése mindig ünnepélyes alkalom (kivéve a kutyáknak tűzijáték idején), ezért sok jeles szokás is kapcsolódik ehhez az időszakhoz. De milyen rituálék kellenek ilyenkor a boldog új év érdekében? Az utolsó lesz a legfontosabb!

A régi mondás szerint olyan lesz az év, amilyen az újév napja, ezért érdemes megadni a módját. A szilveszteri, újévi szokások célja, hogy a következő 365 nap jól teljen…

Tűzijáték, hangoskodás…

A néphagyomány szerint Szilveszter éjjelén azért kell hangoskodni, kolomppal, dudával zajt kelteni, durrogtatni, mert ezzel lehet elűzni az óév minden búját, bánatát. Régebben nagy divat volt a petárda, mely mára tiltólistára került, most van helyette tűzijáték, amivel durrogtatni lehet, de a bableves lenne erre a célra a leginkább állatbarát megoldás, ha már durrogtatás kell ilyenkor.

Miért pont a pezsgő az újévet köszöntő ital?

Éjfélig bármit lehet inni a hangulat alapozása érdekében, ám akkortól csakis gazdagságot hozó italt szabad fogyasztani, azaz pezsgőt, mert akkor 2022-ben nem kell hiányt szenvednünk semmiben. Bőség és fényűzés vár az ilyenkor pezsgőt fogyasztókra.

Hosszú ideig a pezsgőt csupán az elit rétegek fogyasztották, luxus italként tartották számon. Az első pezsgőt az 1600-as évek környékén Dom Perignon francia szerzetes készítette – véletlenül: túl sokáig hagyta erjedni a bort, megalkotva így a habzó italt. Sok kísérletezés kellett a technika tökéletesítéséhez, mert akkoriban egy-egy palackban másoderjesztett bor, azaz pezsgő elkészítése 2-3 évbe is beletelhetett, egy részük ez idő alatt felrobbant, ezért is lett drága luxusital belőle. Bő kétszáz évvel ezután, a technológia jelentős fejlődésével megindult a nagyüzemi pezsgőgyártás, e módszerrel már napi több ezer üvegnyi ital előállítására nyílt mód, ami a termék árát is megfizethető szintre csökkentette. Ennek ellenére a pezsgő még ma is az ünnepek „koccintós itala”, a jeles napokat kiemeli a hétköznapokból legyen az egy családi összejövetel, évforduló, karácsony, vagy újév.

A pezsgőből finom koktélok is készíthetők, abban az esetben ha valaki nem szeretné ezt az italt, de a jövő évi gazdag kilátásokról sem szeretne lemondani…

Így és ezt együk…

Egy évszázados babona szerint a szilveszteri asztalról nem szabad mindent felfalni, hagyni kell maradékot, így nem fogunk a következő év során hiányt szenvedni semmiben. Újév napján valami lencséből készült ételnek is kell az asztalra kerülnie, mivel annak formája a pénzérmékhez hasonló – így pénzünk is lesz jövőre.

A lencse ételbe egy szem mandulát is szokás volt belefőzni, és amelyik lánynak ez a tányérjába került, az a babona szerint következő évben férjhez ment. Ha fiúhoz került a mandula, akkor nem lehet tudni mi lett vele, lehet hogy rá is ez vonatkozott, és szintén férjhez ment.

A lányok ekkor a gombócokba a kiszemelt fiúk neveit is belegyúrták egy papíron, és amelyik gombóc először feljött a főzővízben, az abban lévő fiúvolt a számukra férjnek való - a babona iránymutatása szerint.

A férjhez menni készülő lányoknak azt is meg kellett szerveznie, hogy az új évben először egy férfi kívánjon nekik boldog új évet, mert ha nem így történt, akkor az rontotta a tervezett frigy esélyeit, kilátásait.

Malacból készült ételt azért kell ilyenkor fogyasztani, mert az befelé túrja a házba a szerencsét, ám a baromfi fogásokat nem kedvelték ekkor, mert a tyúk kifelé kaparja a szerencsét a házból. Tehát az év utolsó és első napján jól jártak a háziszárnyasok és rosszul a sertések…

A hal megítélése kettős: egyesek azért fogyasztották az év végi, és év eleji időszakban, mert a sok pikkely szintén a pénz jelképeként gazdagságot vizionált elfogyasztójának. Mások szerint a hallal elúszik az ember szerencséje. Na most legyünk okosak ezzel kapcsolatban…

Nem mindegy milyen stádiumban éri a hideg a növényeket
Nem mindegy milyen stádiumban éri a hideg a növényeket
Időjóslás Szilveszterkor

Az év végi hagyományok között sok időjárással kapcsolatosat is találni, ez nem véletlen, hiszen a régi időkben szinte mindenki gazdálkodott - akár más jellegű főállása mellett is - tehát az időjárás nagy hatással volt az emberek mindennapjaira, a termés függött ettől.

Ha az újév első napja napsütéses volt akkor a hiedelmek szerint egész évben szép időre lehetett számítani. Ha csillagos volt éjjel az ég, az rövid telet jelzett.

Az újévi fogadalmaknak napjainkban is élő a hagyománya. Ne akarjunk lehetetlent magunktól, célszerű olyat megfogadni, amit legalább az újév első napján még betartunk. Mert akkor a magunknak tett ígéret már egy kicsit betartatott – még ha csak egy napra is…

Szabad, nem szabad, kötelező…

Szilveszter és újév napján ne vigyük le a szemetet, ne takarítsunk, ne teregessünk, ne hívjunk orvost, és ne is menjünk el orvoshoz (lehetőleg). Ez mind abból ered, hogy olyan lesz az évünk, amilyen az első napunk, így érdemes figyelni tetteinkre.

Éjfélkor régen kinyitották az ajtókat, hogy az óév kimehessen és az új bejöhessen.

Újév napján nem szabad semmit kiadni a házból, mert akkor egész évben sok kiadásunk lesz.

A gyerekek száját éjfélkor mézzel kenték be annak érdekében, hogy édes beszédű, kedves emberré váljanak.

Ennyi őseinktől ránk hagyományozott iránymutatást, tippet nehéz, szinte lehetetlen betartani annak érdekében, hogy minden rendben legyen az új évben.

Ezért a legfontosabb a végére maradt, ami alapja a jövő évi sikeres gazdálkodásnak:

Olvassák mindennap 2022-ben is a www.magyarmezogazdasag.hu –t,
és a Magyar Mezőgazdaság Kft. szaklapjait!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Hígtrágya a miniszternek - gazdatüntetés Hollandiában

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó Hollandia hét pontján még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.