Back to top

Műlép: a tanulópénz

A sikeres méhészkedés egyik fontos eleme a műlép. Szép sárga a színe, jó az illata, kilóra megvan. Betesszük a méheknek, szépen ki is építik. Mi baj lehetne vele? – gondolja magában a méhész. Sajnos, ez már nem költői kérdés, és ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam.

Mert nagy a baj, és nagyon sokakat érint kisebb-nagyobb mértékben. Főleg mostanában lehet még nagyobb csapás a műlépek minősége, amikor egyre nehezebb gazdaságilag jól kijönni egy-egy szezonból. A sok rossz mellé, a legjobb szándéktól vezérelve, adunk még egy pofont a méheinknek. Kifizetünk egy csomó pénzt a műlépért, rengeteg munkával elkészítjük a kereteket, szögeljük, drótozzuk, a méhek nem kis energiával kiépítik. Készen van a lép, de biztos, hogy megfelelő nekik?

Sokszor ki sem derül, hogy gond van a műlépünkkel. Ha esetleg mégis, általában már hónapok vagy akár évek is eltelnek, a bürokrácia és a labor malmai pedig még lassabban őrölnek.

Az utóbbi hónapokban egyre több írás jelenik meg a műlépek szermaradványaival kapcsolatban. Érdemes elolvasni őket. Mind arról tanúskodik, hogy nem minden esetben van rendben a lépek tisztasága. De hogyan kerülnek bele ezek a szermaradványok a szép sárga és jó illatú műlépbe?

1. kép
1. kép

A műlépkészítő vagy tehet róla, vagy nem, ezt nem tudjuk. A méhésztől kap viaszkorongokat, a színük a világossárgától a sötétbarnán át egészen a feketéig terjed. Felteszik a mérlegre, senki sem vizsgálja a szermaradványokat, ránézésre pedig nem tudhatjuk, mit rejtenek a korongok. Lehet benne akár nem megfelelő vagy túlzásba vitt atkairtó szer maradványa, vagy akár az előző műlépkészítés során szintén valahonnan továbböröklődött anyag. Nem tudni.

Vajon ezek után még mindig olyan szépen fest a frissen kiépített lép? Mennyi kérdést teszek fel, de nem ok nélkül. Nézzük meg a saját példámon keresztül, hogyan fizettem meg én a tanulópénzemet.

Tavalyelőtt akác alatt 33 kaptárba telepítettem be NB kereteken méheket. Hunorra szerettem volna átfejleszteni, ezért megtűzdeltem Hunor műlépekkel. A műlépet úgy vettem műlépestől, nem saját viaszomból készült. A kereteket szépen ki is építették, nem volt gond. Rendesen megerősödtek a családok, szépen mézeltek is, amikor tudtam, lopkodtam ki tőlük az NB kereteket, de valamiért nem igazán akartak az anyák átköltözni a Hunor keretekre, inkább csak az NB-ben volt fias. Kicsit belefiasítottak a Hunorba is, de az rettenetesen szórt volt (1. kép). Napraforgó végén megelégeltem, és kiszedtem az összes NB keretet, csak a Hunorok maradtak. Azt gondoltam, úgyis serkentek, majd csak bepótolják az anyák az eltávolított fiasítást, meg aztán atkairtásnak sem utolsó, hogy kivettem a fiast.

Itt kezdődtek a bajok. Tehát mind a 33 családnál friss, műlépestől származó, gyönyörűen kiépített keretek voltak. Etetni kezdtem, az anyák nagyon keservesen kezdtek bele a fiasításba, a fiasítás képe szórt volt, mászkálás kezdődött, és sok méh belefulladt az etetőbe.

2. kép
2. kép
Arra gondoltam, biztos az a gond, hogy fiatalok a keretek, és azért nem akar belepetézni az anya. A többi termelő méhcsaládomnál nem volt gond, a kert másik részében voltak, ugyanúgy kezeltem őket atka ellen. Végül jól legyengült az a 33 család, de valahogy átvészelték a telet, mindössze kettőt kellett bezárni.

A megmaradt családoknál tavasszal 2-3 héttel később kezdett el fiasítani az anya, mint a termelő NB kaptárjaimban, és nagyon lassan, vontatottan fejlődtek. Pátyolgattam őket, folyamatosan serkentettem, de a fiasítás folyton szórt volt, és irtózatosan mászkáltak a méhek, miközben az NB kaptárak előtt ilyesmit nem tapasztaltam.

Ekkor már kezdtem a lépekre gyanakodni, nem azzal van-e gond.

Kerestem egy másik műlépest, akit nagyon dicsérnek a méhészek, nála is cseréltem viaszt (tehát itt sem a sajátomat kaptam vissza). Megtűzdeltem őket, gyorsan és szépen ki is építették, de ezeket a lépeket sem fogadták szívesen az anyák.

A helyzet nem változott. Végül napraforgóra megerősödtek, de látványosan pusztultak a méhek, folyamatos nagy mászkálás volt, év végére 3-4 centiméteres hullaréteg alakult ki, és büdös hullaszag terjengett a kaptársor előtt (2. kép). Rajokat is telepítettem ezekre a műlépekre, de azoknál is ugyanilyen szórt lett a fiasítás, és nem is mentek semmire.

Megfigyeltem, hogy minél jobban sötétedtek a keretek, annál egybefüggőbb, szebb lett a fias képe (3. kép). Valószínűleg minél vastagabb a bábingréteg, annál jobban elzáródik a viaszból kioldódó szermaradvány. Nem is folytatom. Egyértelmű, hogy a szermaradványokkal volt a gond. Megy a harc a sötét keretekkel, hogy minél fiatalabb lépek legyenek a kaptárban, aztán csodálkozunk, hogy miért nem fejlődnek a családok, ha épp kifogunk valami rosszul sikerült műlépet.

3. kép
3. kép

A történetnek végül az lett a vége, hogy a maradék fel nem használt műlépet mérgemben belehajítottam egy nagy üstbe és kiolvasztottam (4. kép). A gyanúm részben beigazolódott. A megszilárdult viaszkorong alján ott volt kicsapódva valami fura réteg (5. kép). Az alja fehér volt, megkapirgálva pedig világosbarna színű, kissé habosan megszilárdult valami, ami egyáltalán nem úgy volt faragható, mint a méhviasz.

Ha már ilyen szépen sikerült pórul járnom, gondoltam, ezeknek a lépmintáknak biztos nagyon örülnének egy laborban, ezért küldtem mind a kétfajta műlépből, kiépített lépből, illetve a kiolvasztott műlépből is mintát.

4. kép
4. kép
Néhány hónap eltelt, mire végre megérkezett hozzám a vizsgálat várva várt eredménye. Ami ismét egyfajta hidegzuhanyként ért. Hozzám mindössze a laboreredmények összegzését tartalmazó anyag jutott el. Ez a szakvélemény kimondja, hogy a vizsgált lépekből csak háromféle atkaölő hatóanyag, illetve bomlástermékeik mutathatók ki, és ezeknek a hatóanyagoknak a koncentrációja a magyar átlagnak megfelelő… (Itt hozzáteszem, hogy a háromféle anyagból kettőt már nagyon régen nem is használok, tehát ezeket a műlépekkel hoztam be a méhészetembe, ráadásul a vizsgálat szerint a két anyag koncentrációja a kiépített lépeknél már nagyobb volt, mint a műlépekben.)

Tehát a szakvélemény szerint minden rendben van, akár nyugodtan méhészkedhetünk tovább ezekkel a lépekkel, de azért itt álljunk meg egy pillanatra! A méhek nem ezt mesélték el nekem, hanem amint írtam, látványosan károsodtak tőle.

A szórt fiasítás képe idővel csökkent, ahogy a lépek sötétedtek, míg ugyanabban a kaptárban lévő fiatal lépben ugyanolyan szórt maradt. A halmozódó báb­ingréteg elzárta a viaszban lévő káros anyagokat, és a fiasítás rendbe jött. Ha betegség vagy atka miatt lett volna szórt a fias, akkor ahogy halad az idő, nem szép egybefüggő fiasra változik, hanem még tovább romlott volna a kinézete. Tehát egyértelmű, hogy a viasszal volt gond, amit a labor vagy nem mutatott ki, vagy nem vizsgálták a bajt okozó hatóanyagokra.

Félelmetes belegondolni, hogy ha nem úgy csinálom, hogy teljes családokat fejlesztek át műlépekre, akkor észre sem veszem, hogy gond van a viasszal. Évente kicserélünk néhány lépet a termelő családoknál, itt ugyanúgy lejátszódik az egész pusztulási folyamat, csak nem annyira látványos, és nem veszünk észre belőle semmit.

5. kép
5. kép

Bele sem merek gondolni, hogy mekkora anyagi veszteséget szenvedtem el a lépektől elpusztult méhek kieső munkája miatt, és akkor a feleslegesen befektetett munkámat és a keretek felszámolásából eredő káromat még nem is számoltam.

Vajon hány méhész járhat még hozzám hasonló cipőben? Csak azért, mert nem jó a rendszer, túl sok a vegyszer a kaptárban, vagy mert valaki esetleg szándékosan, haszonszerzés céljából tesz a lépekbe valamit, hogy rövid távon meggazdagodjon rajtunk. A szakcikkekben leírják, hogy a paraffin és főként a sztearin nevű anyag is pusztítja a méheket. Lehet, hogy érdemes lenne jobban odafigyelni a viasz összetételére.

A jelenség nem egyedi, más méhészetek vizsgálása közben is felfigyeltem már rá (méhegészségügyi felelős vagyok), némelyik méhésznél viszont nyomát sem találtam. Nemrég pedig egy távolabbi vidéken méhészkedő ismerősömnek segítettem a pörgetésben, közben nála is lehetőségem nyílt a fiasításokat végignézni. Itt is észrevettem a szórtságot, beszélgettünk róla; persze tudjuk, hogy a szórt fiasítás a méhbetegségek közös nevezője, nagyon sok minden okozhatja, ám nála is a fiatalabb lépekben volt látványosabb ez a jelenség.

Egy biztos: aki egyszer így megégeti magát, az a továbbiakban már nagyon megválogatja, hogy hogyan, illetve kivel készíttet műlépet a jövőben.

Papp Zoltán, Foktő

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Kerti és konyhai gyógynövények sebkezelésre

Bárki elszenvedhet kisebb balesetet kertészkedés közben, hiszen néha még egy fűszál is „komoly” vágást okozhat, a tüskékről, tövisekről nem is beszélve. Mikor máskor történhetne meg a baj, mint amikor éppen nincsen nálunk fertőtlenítőszer és sebtapasz. Vagy mégis? Nézzünk csak körül a kertben!