A Christie’s aukciósház által szervezett londoni Finest and Rarest Wines and Spirits (legfinomabb és legritkább borok és szeszes italok) decemberi árverésén igazán nagy lehetőség nyílt a nagyon régi italok szerelmeseinek. A 19. század végéről származó klasszikus Perrier-Jouët pezsgő került kalapács alá, a márka más luxus italai mellett, az árverésre a portfóliót Severine Frerson pincemester válogatta.
Az ital egy különleges Chardonnay szőlőből készült, amely Cramantból, a Perrier-Jouët eredeti és legértékesebb szőlőültetvényének dűlőjéből származik.
A pezsgőt eredetileg a brit piacra szánták, ahol egy időben nagy feltűnést keltett. A palack feltehetőleg már a kezdetekben gyűjtőkhöz került, hiszen 147 évvel a gyártása után is bontatlan maradt.
A helyzet a decemberi árverésen sem változott. A szervezők arra számítottak, hogy egy üveg Perrier-Jouët Brut Millésimé 1874-ből körülbelül 20 000 dollárt fog érni. Végül kiderült, hogy jócskán alulbecsülték, mert majdnem háromszoros áron,
57 ezer dollárért (kb.18,5 millió Ft) kelt el.
Így a Brut Millésimé-t megilleti a Christie’s aukcióin valaha eladott legdrágább pezsgő címe.
Az évszázados pezsgő azonban nem minden, amit az új vevő nyert a vásárlással. Hogy az élmény a lehető legteljesebb legyen, az aukció nyertesének lehetősége lesz egy éjszakát eltölteni az epernay-i Maison Belle Epoque Champagne-villában, amely évszázadok óta a Perrier család tulajdonában van, és amely többek között Európa legnagyobb francia modern művészeti magángyűjteményének és egy jelentős pezsgőpincének ad otthont. A vendég tartózkodását egy három Michelin-csillagos séf, Pierre Gagnaire által készített vacsora egészíti ki, amelyet a Perrier-Jouët pezsgőház legjobb pezsgővel párosítanak.
A perrier-történet nem most kezdődött: Pierre-Nicolas Perrier és Rose-Adélaïde Jouët mindketten szerették a természetet és a művészeteket. Kulturált fiatal nő egy normann kereskedőcsaládból származott és nem mellesleg szőlész és botanikus volt.
Az alapítók művészet, természet és pezsgő iránti szenvedélye generációkon át öröklődött. Fiuk, Charles Perrier, aki apjához hasonlóan botanikus volt, 1848-ban vette át a ház irányítását. Az alkotói szabadság családi filozófiája és a természet rendhagyó megfigyelése szerves része lett a pezsgő történetének. Ezek az értékek a mai napig formálják a Maison Perrier-Jouët-t.
A természet kecses, kanyargós formái által ihletett szecesszió a 19. század végén Európa-szerte virágzott, szellemiségének középpontjában a természet újra felfedezése és a mindennapok újjá varázsolása állt. Ekkor került a palackokra az emblematikus kökörcsin motívum, amely azóta is a pezsgőház jelképe. 2020-ban új fejezet kezdődött a pezsgőház életében, amikor Séverine Frerson került nyolcadik pincemesterként a pezsgőház élére – ő az első nő, aki ezt a pozíciót betöltheti a pincészet történetében.