0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több törvény segíti és egyszerűsíti a gazdák munkáját

Az Agrárminisztérium 2021. évben jelentős jogszabályokkal segítette a gazdálkodók és az agrár-és élelmiszeripari vállalkozások tevékenységét. A tárca 5 törvény, 43 kormány-előterjesztés és 51 miniszteri rendelet előkészítését és megalkotását végezte el az év során. Ezek közül kiemeltünk néhány, a gazdák számára is fontos rendelkezést.

Állami szerepvállalás nélkül nem mérsékelhető érdemben az élelmiszerpazarlás, ennek érdekében új szabályozás segíti az élelmiszerhulladék csökkentését. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről és a kiskereskedelmi adóról szóló törvény módosítása az élelmiszerpazarlás megelőzését, és ennek eredményeként az élelmiszerhulladék csökkentését célozza.

Az új szabályozás az élelmiszer-kiskereskedőket ösztönzi a közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszerek felajánlását a rászorulóknak.

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény az agrárágazat generációs megújulását segíti. Az agrárgazdaságot, mint vagyont, egyrészt a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek átruházásának sajátos szabályai miatt, másrészt a gazdaságot alkotó elemek összetettsége miatt egyedi szabályok jellemzik. A sajátos rendelkezések indokolják, hogy a mezőgazdasági őstermelő és a mező-, erdőgazdasági tevékenységet és kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó gazdaságának átadására önálló szerződésben, az új jogintézményként bevezetendő gazdaságátadási szerződésben kerüljön sor. A vagyon átadása történhet ingyenesen, visszterhesen, tartás vagy járadék fejében, illetve e formák kombinációjaként.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatról és a meteorológiai tevékenységről szóló kormányrendelet gyakorlatilag megújítja az Országos Meteorológiai Szolgálat feladat- és hatáskörére vonatkozó szabályokat.

Január 1-jétől Magyarország teljes légterében a polgári célú repülések számára szükséges repülésmeteorológiai szolgáltatásokat egyedüli, kijelölt léginavigációs szolgáltatóként az Országos Meteorológiai Szolgálat végezheti.

A szőlészetről és a borászatról szóló törvény egyértelműen az ágazat 21. századi működésének és versenyképességének jogi alapjait teremtette meg. A jogszabály csökkenti a szőlőtermelők és a borászok bürokratikus terheit, valamint jelentősen egyszerűsíti az adminisztrációs eljárást. Az ePincekönyv megvalósítja a teljesen elektronizált ügyintézési rendszert. A HORECA szektorban és a borturizmusban érintett bortermelők részére 2021-ben nyújtott átmeneti támogatás igénybevételének feltételeiről szóló rendelet pedig lehetőséget adott arra, hogy a járvány miatt elszenvedett bevételkiesést a vállalkozások pótolni tudják.

A tejipari technológiák fejlődésére és az újfajta tejtermékek piaci megjelenésére figyelemmel, egy új rendeletnek köszönhetően módosult a Magyar Élelmiszerkönyv.

Az élelmiszer-előállítók számára egyszerűsödtek a tejtermékcsoportokra vonatkozó minőségi követelmények és a jelölési előírások.

A fipronillal szennyezett állatgyógyászati készítmények felhasználása miatt kárt szenvedett méhészek támogatásban részesülnek, amelynek összege méhcsaládonként húszezer forint.

Forrás: Agrárminisztérium