Back to top

Szüret után is fontos az ápolás

Bár átlagos évjáratokban november eleje a szőlő természetes lombhullásának időszaka, a korai őszi fagyok hatására ez a biológiai folyamat gyakran előbb indul meg. A szőlő nyugalmi időszaka alatt, ami a lombhullástól a könnyezésig tart, néhány hónap áll rendelkezésre mindazon növényvédelmi jellegű munkák elvégzésére, amelyek célja a szőlő felkészítése a következő tenyészidőszakra.

Mivel a szőlő betegségei és kártevői a tőkék különböző részein (levelek, szőlőtörzs, tőkefej, kordonkarok, kéregrepedések), vagy közvetlen környezetükben a talaj felszínén, illetve a talajban telelnek át, ezeknek az áttelelő alakoknak a gyérítésével hatásosan csökkenteni tudjuk a következő évi kezdeti fertőzések mértékét.

A károsítók áttelelését megakadályozhatjuk a fertőzött növényi részek (pl. levelek, fürtmaradványok) összegyűjtésével és elégetésével (aláforgatásával), de hatásos a lombozat és a fás részek vegyszeres kezelése is.

A szőlőorbánc nagy levélfoltjai idővel elszáradnak
A szőlőorbánc nagy levélfoltjai idővel elszáradnak
Ezzel az eljárással főleg a szőlőorbánc és a feketerothadás ellen védekezhetünk hatásosan, de csökkenthetjük a peronoszpóra és a lisztharmat áttelelési lehetőségeit is. A leveleket egész télen gyűjthetjük, mégis a fagy­mentes, enyhébb napok a legalkalmasabbak erre a munkára. A fertőzési források (fürtmaradványok) megsemmisítése különösen akkor indokolt, ha rendszeresen fellépnek a szőlőbetegségek.

A szőlőorbánc fertőzései nyomán a leveleken nagy kiterjedésű, erek által határolt foltok keletkeznek. Csapadékosabb nyarakon a betegség az egész szőlőtőkére is kiterjedhet, ami korai lombhulláshoz vezet. A beteg levelek lehullása után azokon ivaros szaporítóképletek (apotéciumok) képződnek, a gomba azokban telel át, majd a bennük képződő aszkospórák indítják tavasszal az első fertőzéseket. A nyugalmi időszakban a lehullott, beteg lomb aláforgatása vagy összegyűjtése és megsemmisítése nagyban hozzájárulhat a következő évi fertőzés mérsékléséhez.

A feketerothadás kialakulásának a tartósan csapadékos, meleg időjárás kedvez. A kórokozó a szőlő minden zöld részét megtámadja, de főleg a leveleken és a bogyókon károsít.

A feketerothadás szaporítóképletei a kiszáradt bogyón
A feketerothadás szaporítóképletei a kiszáradt bogyón
A bogyókon már a nyár elején kialakulnak a barna ovális foltok. Később a beteg bogyók összezsugorodnak, felületükön fekete pontszerű piknídiumok képződnek. A gomba a fertőzött növényi részeken, így a leveleken, a bogyókon és a hajtásokon telel át téli kitartóképlet (szklerócium) formájában. A legveszélyesebb fertőzési források a tőkén maradt vagy a földre hullott, összezsugorodott bogyók. Megelőző védekezés a kórokozóval fertőzött növényi részek összegyűjtése és eltávolítása a szőlőültetvényből.

A szőlőperonoszpóra kórokozója a lehullott, beteg levelekben és az összetöppedt bogyókban telel át kitartó, úgynevezett oospóra alakban, amely a talajra kerülve több évig is életképes marad.

A betegség csapadékos években súlyos lomb- és fürtveszteséget okoz. Tavasszal a fertőzés hatására a fiatal leveleken kör alakú, sárgás­zöld olajfoltok jelennek meg, a nyár közepétől pedig a levélerek által határolt apró, szögletes foltok (mozaikus levéltünet) jelzik a betegséget.

Súlyos lisztharmat a fürtön és a vesszőn
Súlyos lisztharmat a fürtön és a vesszőn
A bogyók többnyire a bogyókocsányon keresztül fertőződnek, eleinte kékesszürkére színeződnek, majd barnásan összezsugorodnak és gyakran kiperegnek a fürtből. A nyugalmi időszakban a fertőzött növényi részek rendszeres összegyűjtésével és megsemmisítésével nemcsak az elsődleges tavaszi fertőzéseket csökkenthetjük, de azt is elkerülhetjük, hogy a talajban kialakuljanak a több évig fertőzőképes kitartóspórák.

A mély fekvésű területekre telepített szőlőkben nagyobb a peronoszpóra-veszély, mert az ilyen helyeken a nedvesség hosszú ideig megmarad a leveleken. Időben elvégzett zöldmunkákkal tovább csökkentjük a kórokozó felszaporodásának lehetőségeit.

A lisztharmat a szőlő valamennyi zöld részét támadja, de a bogyók fertőzésével okozza a legnagyobb kárt, és nem ritka a 100%-os veszteség. A bogyók veszélyeztetettsége a virágzástól zsendülésig tart. A zsendülő bogyók már nem fogékonyak, de a kocsány még fertőződhet. A lisztharmat micéliummal a rügyekbe húzódva, és ivaros termőtestekkel a tőke fás részein, törzsön, kordonkaron megtapadva képes áttelelni. Nálunk az ivaros áttelelő alakról induló fertőzés a jellemző.

A vesszőn található foltoknak (lisztharmatrajzolat) az áttelelés szempontjából nincs jelentőségük, de fontos jelzés a védekezés szükségességére.

Ha súlyos volt a lisztharmat-fertőzöttség a leveleken, a nyugalmi időszak elején elvégzett lemosópermetezéssel (pl. Nevikén, Nevikén Extra) csökkenthető a kazmotéciumok száma, mert a még éretlen termőtestek összeszáradnak és elpusztulnak, újak pedig már nem képződnek. Minél korábbi a beavatkozás, annál jobb eredményre számíthatunk.

A téli metszés és a mechanikai növényvédelem után a szőlőben esedékes első növényvédelmi kezelés a tél végi lemosópermetezés, aminek segítségével a rügyfakadás előtt tovább csökkenthetjük a szőlőtőkéken áttelelt károsítok egyedszámát, illetve a kórokozók első tavaszi fertőzési forrásait.

Rovaroktól is megszabadulhatunk

A szivarsodró eszelény báb alakban a talajban telel
A szivarsodró eszelény báb alakban a talajban telel
A szőlőben is érdemes elvégezni a fás részek tisztogatását, aminek során

kéregkaparó segítségével óvatosan tisztítsuk le a szőlőtörzs, a karok, illetve a faoszlopok megrepedezett, elhalt kérgét. Ezzel sok szőlőkártevő telelő alakját pusztíthatjuk el,

így például a piros gyümölcsfa-takácsatka fás részeken telelő piros téli tojásait, a kétfoltos-takácsatka kéregrepedésekben, faoszlopokon telelő kifejlett egyedeit, az akác-pajzstetű lárváit, a gyapjas pajzstetű nőstényeit, a szőlőmolyok bábjait, a szőlőilonca hernyóit, vagy az alkalmi kártevők közül az ékköves faaraszoló és a kormoslepke hernyóit. Komposzt készítésére semmiképp ne használjuk a kaparékot, hanem a tőke alá terített műanyag fóliába vagy papírba gyűjtsük össze és égessük el, mert a lepkék tavasszal kirepülhetnek és ismét kárt okoznának.

A firkálóbogár kifejlett alakban telel a talajban
A firkálóbogár kifejlett alakban telel a talajban
A tisztogatás során ügyeljünk arra, hogy az élő kérgen ne okozzunk sérülést, mert ezek kaput nyithatnak a különböző gombafertőzéseknek.

A szőlőtőkék körüli talaj felásásával nemcsak a talajt lazítjuk, hanem az ott telelő kártevőket is elpusztítjuk.

A szőlő kártevői közül a talajban telel át a szőlőeszelény 8 mm-es csontfehér bábja, a vincellérbogár, a firkálóbogár és a cserebogarak lárvája, valamint a homoktalajokra telepített alföldi és dombvidéki szőlőkben rendszeresen károsító kendermagbogár imágója is.

Az amerikai szőlőkabócával (a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma terjesztője) fertőzött szőlőültetvényekben a téli metszés alkalmával eltávolított vesszőket, fás részeket égessük el, mert a kártevő tojásokkal telel át ezeken a részeken.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.