Back to top

Újrafeldolgozható fóliák

Az élet minden területén, így az áruk csomagolásakor is a környezetkímélő megoldások kerülnek előtérbe. A minél kisebb környezetterhelés érdekében csökkenteni kell a felhasznált csomagolóanyagok mennyiségét, illetve változtatni kell a csomagolóanyagok összetételén.

A termékek csomagolása többcélú, a csomagolóanyag védi az árut a szállítás és tárolás során, miközben fontos információkat hordoz, így például a termék azonosítását is szolgálja. A növények szállítása nagy körültekintést igényel, napjainkban általánosan elterjedt a körbefóliázott CC-kocsik használata.

Jó hír, hogy a sokszor nehézkes, sok hajlongással járó és lassú fóliázás ma már gépesíthető, és kapható biológiailag lebomló fólia is.

Tóth Gábor és Somogyi Gábor, a Manupackaging Magyarország Kft. képviselői a nagybani virágpiacon mutatták be, hogyan lehet csomagolni egy CC-kocsit költséghatékonyan, jó szellőzést biztosítva és fenntartható módon. A vállalat elsősorban gyáraknak, logisztikai központoknak szállít csomagolási megoldásokat, azonban kínálatukban a kertészek és a virágkereskedők számára is vannak hasznos, innovatív termékek.

Önjáró csomagolórobot
Önjáró csomagolórobot

Szellőző virágcsomagolás

A műanyagok használatát mostanában igyekszünk visszaszorítani, pedig például a Manupackaging Magyarország Kft. által polietilénből gyártott és kínált csomagolóanyagok 100%-ban és végtelenszer újrafeldolgozhatók. Az előadók elmondták, hogy nemcsak a virágok, hanem egyebek között az üdítőitalok, konzervek, orvostechnikai termékek esetében is meg kell oldani, hogy a raklapra, dobozba vagy konténerbe összecsomagolt termékek jól szellőzzenek, ami a hagyományos fólia használatával lehetetlen, helyette erre a célra a lyuggatott (perforált) sztreccsfóliát ajánlják.

A fólián lévő lyukak mérete a termékek típusához igazítható. Létezik kifejezetten virágokhoz ajánlott típus, ezen akkorák a lyukak, hogy a leveleket védje a fólia, de közben ne csapódjon le belül a pára, így csökkenthető a baktériumfertőzés veszélye.

A fóliázás gépesítése nemcsak gyorsítja a munkafolyamatot, de rendkívül költséghatékony is, a fólia és a gép megfelelő párosításával akár a korábbi csomagolási költség 80%-a megtakarítható.

A CC-kocsik csomagolhatók forgótányéros géppel, ekkor a CC-kocsi fordul körbe, és a fejlesztésnek köszönhetően akár csomagolórobot is használható erre a célra, ami önállóan körbejárja és rövid idő alatt precízen betekeri fóliával a kocsit.

Ha nem gyárilag perforált fóliát használnak a kereskedők, a cégtől vásárolhatnak késekkel ellátott hengert, ami kis bemetszéseket készít tekerés közben a hagyományos fóliára.

Teljesen lebomlik

A dísznövény-kereskedelemben is mind fontosabbá válnak a fenntarthatósági elvek. A cég által polietilénből gyártott, konténerek csomagolására szolgáló fólia végtelenszer újrafelhasználható, ám ugyanolyan minőségű terméket már nem lehet belőle készíteni. Visszagyűjtése és újragranulálása után azonban szűz alapanyaghoz keverhető, így újrahasznosul.

Mindinkább társadalmi, környezetvédelmi elvárás a csomagolási hulladékok kezelése. Jelenleg a műanyagok nagy része a kommunális hulladék mennyiségét növeli, csak csekély hányadát hasznosítják újra.

Erre reagálva a világon elsőként a Manupackaging fejlesztette ki a BD és RR jelzésű fóliatípusokat magába foglaló Manunature termékcsaládot.

A gép használatával jelentősen csökkenthető a csomagolóanyag mennyisége
A gép használatával jelentősen csökkenthető a csomagolóanyag mennyisége

Már néhány éve elérhetők a piacon lebomló fóliák, ezek azonban mikromű­anyag-szemcséket hagytak hátra. A BD fóliatípus viszont valóban 100%-ban lebomlik. Ha a használat után kikerül a természetbe és érintkezik a talajjal, napfénnyel, csapadékkal, akkor bő három hónapon belül mindenféle mikro­szemcse hátrahagyása nélkül lebomlik. Ha pedig nem kerül ki a természetbe, hanem visszagyűjtik, akkor ipari méretekben hasznosítva pontosan ugyanolyan minőségű termék készülhet belőle, mint amilyen eredetileg volt, ezzel megvalósul a körforgásos gazdaság.

Az RR típus a BD típusnak az „előszobája”, fogalmazott az előadó. Ez a fóliatípus nem bomlik le teljesen, viszont 30%-ban már újrafelhasznált alapanyagból készül.

Egyelőre technológiai okok miatt legföljebb 30% újrahasznált anyagot lehet a szűz alapanyaghoz tenni, azonban folyamatban van az 50%-os arány elérése. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a szűz alapanyag és az összegyűjtött, újrahasznosított fólia feldolgozását követően ugyanolyan minőségű terméket kapunk, mintha száz százalékban szűz alapanyagból készült volna a csomagolóanyag.

Az első

A Manupackaging Magyarország azoknak a kis- és nagyvállalatoknak nyújt komplex csomagolástechnikai szolgáltatásokat, amelyek csökkenteni szeretnék csomagolási költségeiket. A cég a Manupackaging, korábban Manuli Stretch csoport tagja, amely 1970 óta foglalkozik a 100%-ban visszaforgatható, lineáris kissűrűségű polietilén (LLDPE) ipari feldolgozásával. 1976-ban a Manuli Stretch volt az első vállalat, amely Európában sztreccsfólia-gyártásba kezdett, ma a világ legnagyobb erre szakosodott gyártója. Németországban van az a gyártóbázis, mely a magyar vállalatot is kiszolgálja.

Azt sem rejtette véka alá az előadó, hogy az újrafeldolgozott termékek jelenleg drágábbak, mint a szűz alapanyagok, ezért például az RR típusú fólia 30-40%-kal, a BD típusú pedig lényegesen többe kerül. Ennek ellenére a gyártó nyugat-európai partnerei egyre nyitottabbak ezek iránt, és már Magyarországon is vannak cégek – és nem csak multinacionális vállalatok – amelyek kezdenek áttérni az új típusú csomagolóanyagra, illetve erre a csomagolóanyag-családra, tudtuk meg.

Csomagolórobot

Az előadást követően működés közben lehetett megtekinteni a már korábban is említett csomagolórobotot. A gép fó­liá­zó­egysége a sztreccsfóliát a kívánt mértékben nyújtani tudja.

A növények csomagolásánál fontos, hogy ne sérüljenek, ezért a gépen négy különböző erősségű feszítést lehet állítani.

A roboton található fotocella érzékeli a raklap vagy konténer magasságát. Be lehet állítani, hány kör fóliát tekerjen, illetve hogy milyen gyorsan menjen körbe. A gép teljesen automatán tölti fel magát a lítiumos akkumulátoráról, egy töltéssel kb. 150 CC-kocsit képes lecsomagolni. A töltés ideje nyolc óra.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/50 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Utazó ügynökök és neten követhető „dögcédula”

Kincskeresés GPS-szel, ládavadászatra fel! Ha kedveli a vadregényes kirándulóhelyeket, szeret túrázni és kipróbálna egy érdekes játékot, miközben járja az erdőt, a geocaching kiváló lehetőség, akár családi programnak is.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta, már az első képzőintézmények is megvannak

A technika fejlődése újabb szakmákat hívott életre Magyarországon. A drónok egyre többféleképpen hasznosíthatóak, már nemcsak a filmiparban, hanem az agrárszektorban is. Ezt felismervén a Nébih kezdeményezésére új képzés indult: a növényvédelmi drónpilóta alapképzés. Magyarországon elsőként az ABZ Drone Kft. szerezte meg a jogot, hogy megszervezhesse és elindíthassa az oktatást.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.