Back to top

Almapara: a Gala hajlamos a húsbarnulásra a hosszú tárolás alatt

Ahogy egyre több Galát termesztenek az USA-ban, úgy hosszabbodik a fajta tárolási időszaka is. Ez pedig sajnos együtt jár a tárolási betegségek megjelenésével, amelyek közül a kocsány felől induló húsbarnulás a leggyakoribb. A korábbi szüret, a szedés előtti 1-MCP kezelés, a kissé magasabb tárolási hőmérséklet, valamint az alacsony oxigéntartalmú légtér segít megelőzni a jelenséget.

Fotó: Horváth Csilla
A Gala az egyik legkorábban szedhető almafajta, augusztus második felében vagy szeptember elején szüretelik.

Mivel jóval több van belőle, mint korábban, a tárolási időszak 10 hónapra nyúlt. Az utóbbi években a tárolás során a kocsány felől induló, sugárirányú húsbarnulást figyeltek meg a fajtánál, ami fokozatosan terjed a gyümölcsben és végül eladhatatlanná teszi az almát. Ez a jelenség több más almafajtánál is megfigyelhető, mondta a Cornell Egyetem professzora, Chris Watkins. A Gala az egyik legkeresettebb fajta, nem véletlen, hogy komolyan foglalkoznak az élettani öregedés kiküszöbölésének lehetőségeivel. Egyre több adat gyűlt össze, melyek szerint a korábbi szüret, a szedés előtti 1-MCP kezelés, a kissé magasabb tárolási hőmérséklet, valamint az alacsony oxigéntartalmú légtér segít megelőzni a jelenséget.

A Hudson Valley-ben (New York állam) gazdálkodó Joel Christ szerint 5% tárolási veszteség a kocsány felőli húsbarnulás miatt nem hangzik soknak, de mire minden költséget elszámolnak, beleértve a tárolást is, éppen ez az 5% dönthet arról, hogy nyereséges vagy veszteséges a Gala termesztése. Ha pedig nem éri meg, akkor az amerikai boltokból eltűnik a hazai Gala, hangsúlyozta a termelő.

A Cornell Egyetem kutatóinak egyelőre nem sikerült tökéletesen megelőzni a húsbarnulást, illetve meghatározni a kiváltó okát, de enyhíteni tudják a jelenséget.

Azt találták, hogy ha még az ültetvényben az 1-MCP és a növekedésszabályozó AVG kombinációjával kezelik az almát, és szabályozott légtérben tárolják, később alakul ki a húsbarnulás.

Gala Buckeye
Gala Buckeye
Fotó: Horváth Csilla
A jelenség az érettséggel áll összefüggésben, és gyakorisága táblánként változik. Kevésbé veszélyezteti a jobban színeződő Gala-változatokat, de valószínűleg csak azért, mert azokat a termesztők hajlamosak korábban leszedni, mint az alapfajtát. Azt is megfigyelték, hogy ha a tárolási hőmérsékletet 0,5 ˚C-ról 3,3 ˚C-ra emelik, számottevően kevesebb gyümölcs szenved a húsbarnulástól. Ezen a hőmérsékleten a húskeménység és a minőség sem szenved csorbát.

Hasonló eredményre jutottak Wenatcheeben (Washington állam), az USA mezőgazdasági minisztériumának gyümölcsfákkal foglalkozó kutatólaboratóriumában is: a hidegebb tárolás során gyakoribbá válik a húsbarnulás. James Mattheis vezető kutató szerint a nagyobb almák húsa nagyobb valószínűséggel és hamarabb kezd barnulni. Szabályozott légterű tárolókban kisebb az esélye az élettani jelenségnek, és minél hamarabb kerül a tárolóba az alma, annál kevésbé.

Az oxigénszintet javasolt 1% alatt tartani, akkor kevésbé károsodik az alma, a legjobb 0,4-0,6% körüli oxigénszintű dinamikus tárolás.

Azt is megfigyelték, hogy ha nagyon gyorsan hűtik le a betárolt almát 3 ˚C-ra, akkor gyakoribb a károsodás, mint ha egy hét alatt érik el a tárolási hőmérsékletet.

Általában a tárolási idény első felében nem jelent problémát ez a jelenség a Galákon, inkább március-áprilistól kezd nagyobb veszteséget okozni a kocsány felőli húsbarnulás. Joel Christ szerint ugyan tényleg segítenek a kutatók által ajánlott beavatkozások (az 1-MCP és AVG kezelés, valamint az alacsony oxigénszint a tárolás során),

a leginkább mégis a korábbi szürettel lehet megelőzni a kárt.

A hosszú tárolásra szánt Galát tehát érdemes kevésbé éretten leszedni, mint azt, amit még az ősszel el fognak adni, javasolja a termesztő. Fontos az is, hogy a csomagolóházban legyen egy belső hibákat is érzékelő válogatóegység, amivel ki lehet szedni a tételből a barnult almákat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaly 12,6 millió tonna zöldség-gyümölcs hagyta el Spanyolországot kamionokban

A spanyolországi zöldségek és gyümölcsök többsége továbbra közúti szállítással jut el a külföldi vevőkhöz. Nem kevés áruról van szó, a magyarázat pedig sokrétű.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.