0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Apró figyelmességek télvíz idején

A hideg idő beköszöntött, és minden lónak jól jöhet egy kis plusz kényeztetés. A hideg, a sok csapadék, a korai sötétedés és a karámban töltött órák számának csökkenése befolyásolhatja a lovak hangulatát. Kedveskedhetünk nekik sokféleképpen.

Pataápolás

Amíg még járhatóak a karámok, de már javában sarasak, gyakran mossuk le a sarat, és kenjük be a patákat alaposan kívül és belül is patazsírral.

Ennek segítségével bizonyos ideig kívül tudhatjuk a vizet, ami rothadást okozhat hosszú távon.

Ajánlott még fakátrányos pataápoló használata is a pata talpi felületén, amely szintén némi védelmet nyújt.

Rövid szőrök

A lovak is, mint minden állat, ősszel szőrváltáson esnek át és a nyári rövid, fényes szálak helyett hosszabbak nőnek, a lovak színe is kismértékben változik.

Nagy kérdés, hogy nyírjuk vagy ne. Átgondolandó a nyírás a munka szempontjából mindenképpen. Ha például a ló vagy póni heti néhány alkalommal könnyebb munkát végez, melynek következtében nem vagy kevéssé izzad meg, akkor nincs értelme nyírni, csak problémát okoz a takarók váltogatása. Kimondottan káros az egészségre a karámban, azaz ridegtartásban tartott lovak nyírása, hiszen számukra a téli szőr jelenti a védelmet a hideg, az eső, a hó és a szél elől.

A karámban tartott lovak túl gyakori tisztítása sem túl célszerű, hiszen a kosz és csapadék együttállásából kialakult faggyúzott réteg védelmezi a vadlovakat is a természetben.

Ha ennél többször dolgozik lovunk keményebb, nagyobb megerőltetéssel járó munkában, akkor mindenképpen célszerű megnyírni, de ebben az esetben is több fazon közül választhatunk, ezt érdemes szakemberre bízni, aki felvilágosít, mely típusnak mi az előnye. A nyírást követően ügyelnünk kell a takarásra. Mindenképpen be kell szereznünk egy vastag téli takarót, egy közepes téli takarót és egy polárt. Ez a minimum, amennyiben a nyírás mellett döntünk.

A felszerelések tisztasága a téli időszakban is nagyon fontos – a nagyobb szőrzet esetében az izzadtság, a rövidebb szőr esetén a kidörzsölés okozhat kellemetlenséget.

Vitaminok, táplálék-kiegészítők

Sokféle nézet kering a lovak vitaminjaival és kiegészítő takarmányaival kapcsolatban. Érdemes megfigyelni a lovunkat, mert amennyiben zab és széna mellett megfelelő mennyiségű alommal egészséges és jól érzi magát, akkor nem kell kiegészíteni a takarmányozását.

Amennyiben valamilyen egészségi problémája van – vagy úgy véljük, hogy van –, érdemes állatorvossal egyeztetve választani a lehetőségek közül, és nem önállóan kísérletezgetni, mert az sem a pénztárcánknak, de lehet, hogy lovunknak sem lesz túl jó.

A téli hónapok megterhelik mindannyiunk szervezetét, ügyeljetek a lovatok mellett a saját egészségetekre is! Öltözzetek rétegesen a lovardában is!

Csilló Rita

Forrás: Pegazus