Back to top

Az egyetlen kertészeti hetilap

Az immár 71. évfolyamába lépő Kertészet és Szőlészet 2022-ben is hetente viszi házhoz az ágazati híreket, tudósít a szakmai rendezvényekről, ismerteti a legújabb technológiákat, fajtákat.

A Kertészet és Szőlészet szerkesztőségében szakértő kis csapatunkkal töretlen lelkesedéssel készítjük a lapot hétről hétre. Arra törekszünk,hogy a legújabb technológiai és fajtaújdonságok, példaértékű üzemi gyakorlatok bemutatásával segítsük az árutermelő kertészek munkáját, és bővítsük még tanuló Olvasóink ismereteit.

Az a célunk, hogy Olvasóink saját területükön minél sikeresebbek legyenek. Ezért tolmácsoljuk korunk gazdasági, környezeti kihívásaira választ adó hazai és nemzetközi kutatási eredményeket, keressük a válaszokat az olyan égető gondokra, mint a klímaváltozás hatásai és a munkaerőhiány.

Összefoglaljuk a szakmai rendezvényeken elhangzottakat, szakmai kiállításokon látottakat, és teret adunk szakmai partnereink üzeneteinek is. 

A kertészek nem ellenségei, legföljebb versenytársai, leginkább pedig partnerei egymásnak.  Ezért is tartjuk fontosnak, hogy minél több jó példát közvetítsünk a lapban, amiből tanulni lehet. Sokszor egy apró hasznos ötlet is elég a hatékonyság növeléséhez.

A hazai termesztést, piacot természetesen befolyásolják a nemzetközi trendek, a külföldi versenytársak helyzete, ezért ezekről is rendszeresen hírt adunk, személyes tapasztalatok alapján, vagy a nemzetközi szakmai szervezetek közleményeire, szaksajtóra hagyatkozva. Szerencsére az angol, német, francia és olasz mellett már a holland szakmai ismeretekhez is első kézből jutunk egy külsős munkatársunk révén.

Ha mégis kimaradna olyan téma, amely nagyon érdekelné Olvasóinkat, várjuk a visszajelzéseket, javaslatokat. Hiszen az Önök sikere, a mi sikerünk is.

Maradjanak velünk 2022-ben is !

Lapunk és kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. nevében minden olvasónknak és üzleti partnerünknek békés új esztendőt és sikeres gazdálkodást kívánunk!

Kertészet és Szőlészet Szerkesztősége: Nagy Z. Róbert, Tömpe Anna, Rass Krisztina, Végh György, Horváth Csilla, Kiss Jánosné, Rimóczi Irén
Kertészet és Szőlészet Szerkesztősége: Nagy Z. Róbert, Tömpe Anna, Rass Krisztina, Végh György, Horváth Csilla, Kiss Jánosné, Rimóczi Irén
Fotó: Csatlós Norbert

 

 

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/51-52 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

Őszi munkák a kertben

A tél a pihenés, feltöltődés, tervezés ideje a kertnek és kertésznek. Hogy erre az időszakra megfelelően felkészüljünk, számos teendőnk van még ősszel a kertben.