Back to top

Az ökologikus gondolkodás visz előbbre

A tájépítészek asztalán megtervezett minden zöldfelület egy nagyobb rendszer része. Segíthet tompítani a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a települések élhetőbbek legyenek.

A légszennyezés mellett komoly károkat okoz itthon és szerte Európában a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék, az extrém nyári forróság és a szélsőséges viharok. Vannak eszközök a káros hatások tompítására, közéjük tartozik a zöldfelületek tervezése és rendszerré alakítása.

A parkokat nem csak látványelemként kell felfogni, hiszen a városi zöldfelületek infrastrukturális elemek, és komoly mikroklíma­javító szerepük van:

megkötik a szálló port, megtartják a lezúduló csapadékot, javítják az emberek hőérzetét, a háromszintes zöldfelületek pedig a viharkárok enyhítésében segítenek, hangsúlyozta Pápai Veronika tájépítész egy zöldfelület tematikájú szakmai konferencián.

Csak együtt lehet létrehozni az új gondolatoknak megfelelő zöldfelületeket, vallja Pápai Veronika tájépítész
Csak együtt lehet létrehozni az új gondolatoknak megfelelő zöldfelületeket, vallja Pápai Veronika tájépítész

Önfenntartó rendszerek

Ma másképpen kell tervezni a zöldfelületeket, mint korábban. A tájépítészet a városok élhetőségét próbálja növelni, évekre előre tervez a jobb jövő érdekében. Fontos lenne globálisan gondolkodni, mert minél nagyobb területeket borítanak be a zöldfelületek, annál hatékonyabbak. A tájépítészeknek azonban önfenntartó rendszereket kell tervezniük, hogy a fenntartási költségek jelentős emelkedése nélkül növekedjen a települések zöldfelülete. Ez csak akkor lehetséges, ha a zöldfelület ökológiai szempontok szerint átgondolt.

Ha így születnek meg a tervek, akkor például megtartható a csapadékvíz a zöldfelületeken, emelte ki az előadó.

Ehhez természetesen ismerni kell a növények ökológiai igényeit, és úgy társítani őket, hogy együtt önfenntartó rendszerként, ökológiai társulásként működjenek. A közterületi zöldfelületeken szükség van gyepekre, játszóterekre is, ezért okosan kell átgondolni, mire fordítódjon nagyobb összeg a megvalósítás során, milyen területek javasoltak intenzív fenntartásra, és melyeket érdemes visszaadni a természetnek. Meg kell ismerni az adott környezetben eleve meglévő társulások jellemzőit, át kell gondolni, hogy a már létező gyepekből melyiket érdemes bolygatás nélkül megtartani (alternatív gyepgazdálkodás), és melyiket lehet belekapcsolni az új elképzelésekbe, hogy végül városi szinten is ökológiai rendszerek jöjjenek létre.

A növénytársulások tervezésének alapjai az ökológiai stratégiák, valamint annak ismerete, hogy hol lehet létrehozni stressztűrő fajok, jó viszonyok között élő, igényesebb, kompetitor és zavarástűrő növények (C, R, S) társulásait.

Ennek szép példái születtek meg a Margit-szigeten. A kiültetett növények között a stressztűrők körében vannak árnyék- és szárazságtűrők, valamint nap- és szárazságtűrő évelők is. Nagyon jól működnek és esztétikusak is ezek a társulások. Az ilyen kiültetéseknek köszönhetően látványosabb az évszakok változása a parkokban, minden évszakban mást mutatnak a területek. A lakosság is nagyon kedveli ezeket a növényágyásokat. A biodiverzitás és az ökológiai sokféleség gazdagítja a környezetet, emberköze­libbé teszi azt, mint a nagy, tiszta, minimalista terek. Pápai Veronika kiemelte a virágos vetett rétek fontosságát is, melyek nemcsak mutatósak, hanem méhlegelőként is szolgálnak, élelmet és lakhelyet adnak különféle állatfajoknak.

Ökologikus évelőágyás a Margit-szigeten (a tervező Pápai Veronika)
Ökologikus évelőágyás a Margit-szigeten (a tervező Pápai Veronika)

Nehézségek és kihívások

Mindezek létrehozására sem a jogszabályi háttér, sem a közúttervezés nincs felkészülve. Nagyon sok még a tisztázatlan kérdés, de tervezőként már így kell gondolkodni a közterületek és a magánkertek megálmodásakor is, aminek hatására lassan a körülmények is megváltoznak, osztotta meg személyes tapasztalatait a tájépítész előadó.

A zöldfelületeknek ugyanis nemcsak mikro-, hanem makroklimatikus hatásuk is van, amivel egész városrészek infrastrukturális gondjait meg lehet oldani.

Foglalkozni kell a vonalas létesítményekkel (utak, kötött pályák) és az azokat kísérő zöldfelületekkel is, mert a városokra, köztük például Budapestre vetített összes területük hatalmas, és ezeknek a zöldfelületeknek jelenleg egyetlen funkciójuk van, hogy „zöldek”. Új rendeltetésre van szükség, amely által értékesebbé válnak. Ha ökologikusan bánik velük a szakma, akkor mindjárt értékesebbek lesznek, hiszen biodiverz területek és ökológiai folyosók lehetnek egyben. Sokféle állat élőhelyeként jelennek meg, így kevesebb vegyszerrel lesznek fenntarthatóak, gondozhatóak, és még a csapadékvíz-megtartásban is lehet szerepük. Ugyanígy fontos a biodiverz gondolkodás, a biológiai sokféleség megjelenítése a fasorok kialakításakor, városi terek fásítása során. Az önkormányzatok jelentős összegeket takaríthatnak meg, ha így gondolkodnak.

A zöldtetők is számottevően növelhetik a városi zöldfelületet, ráadásul javítják az életminőséget.

Hatalmas felületeket lehetne velük védeni, és épületenergetikai szempontból is fontos velük foglalkozni. A zöldhomlokzatok, köztük a futtatott zöldfalak igazán ott hasznosak, ahol szinte elviselhetetlen a sugárzó falfelületek nyári hőérzete. Ez akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet a lakosság körében. Egy 60 °C-os fal hőhatását, forróságát a futtatott zöldfelület akár 20-30 °C-kal is csökkenti, sokkal elviselhetőbbé, élhetőbbé téve ezáltal az ilyen falak környezetét.

A biodiverzitás és az ökológiai sokféleség gazdagítja a környezetet, emberközelebbivé teszi azt (Budapest, Pillangó park, a szakértő Pápai Veronika)
A biodiverzitás és az ökológiai sokféleség gazdagítja a környezetet, emberközelebbivé teszi azt (Budapest, Pillangó park, a szakértő Pápai Veronika)

A parkolók óriás méretű burkolt felületként vannak jelen a települések életében, területükről nagy mennyiségű víz folyik el, hőhatásuk is számottevő. Ezeket a felületeket nem hagyományos módon kell tervezni, hanem vízáteresztő burkolatokkal, árnyékot adó nagy lombfelülettel, hogy csökkentsék a hőérzetet, és így kellemesebb lesz az alatta parkoló autókba beülni.

Ugyancsak hangsúlyt kell helyezni esőkertek, vízmegtartó infrastruktúrák beépítésére és a parkolók zöldsávjainak fásítására.

Szakmai összefogás

Ahhoz, hogy elkezdjük használni az ökológiai stratégiákat, termékekre van szükség, a tájépítészek terveihez megfelelő növényfajtákra, az ökologikus kiültetésekben sokszor egy-egy fajból, fajtából nagy mennyiségre. A vetett rétekhez szükséges magkeverékek jelenleg nehezen beszerezhetőek. Szoros együttműködésre van szükség, a termesztőknek ismerniük kell a tervezők fajtaigényeit, a tervezőknek pedig a termesztéstechnológiát és a fajtakínálatot, hogy ne akarjanak olyan fajt, fajtát használni, aminek termesztése tiltott, vagy ami egyáltalán nem kapható. A szakmák közelítenek egymáshoz, ami nagyon jó, mert csak együtt lehet létrehozni az új gondolatoknak megfelelő zöldfelületeket.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/50 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két védőhormon kölcsönhatása

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a szalicilsav és a jázmonsav nem nyomják el egymást a növényi kórokozókkal szembeni védekezés során. Sőt, a fás szárú növényeknél a két hormon kölcsönhatása akár növelheti is a növények rezisztenciáját.

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

Korábbra tolódtak az utolsó fagyok Magyarországon

A klímaváltozás miatt korábbra tolódnak Magyarországon az utolsó tavaszi fagyok, ami komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra - derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

Halvány sarlósfecskét figyeltek meg Szegeden

Halvány sarlósfecskét (Apus pallidus) figyeltek meg Szegeden, ez a Mediterráneumban őshonos faj második dokumentált előfordulása Magyarországon - közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja közösségi oldalán.

Nő a sarkvidéki erdőterület – de nem biztos, hogy ez jó

A szibériai rénszarvaspásztor nép, a nyenyecek különös időket élnek. A sarki óceán partján lévő területeiken a tundra lassan olvadásnak indult, és egyre több cserje nő. A fűzfa-félék, melyek eddig csak térdmagasságig nőttek, mára a három métert is meghaladják, és elrejtik a rénszarvasokat.

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

Nagy termetű bogyósok

A bogyósgyümölcsök újdonságait bemutató sorozatunkat a legnagyobbra növő fajokkal zárjuk. Az egészségtudatos táplálkozás, a különlegességek iránti igény és a klímaváltozás mind népszerűbbé teszik a színes gyümölcsöket, és lehetővé válik több mediterrán eredetű növény termesztése is.

Az árnál is van fontosabb

A Floral Marketing Fund (FMF) támogatásával 2020–2021-ben felmérést végeztek az Egyesült Államokban és Kanadában a fogyasztók bolti és online vásárlási szokásairól. Meglepő eredményre jutottak: a kertészeti árudákban gyakran már csak azután nézik meg a vevők a termékek árát, miután döntöttek a vásárlásról.

Interaktív programokkal várja a MATE a látogatókat a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is kitelepül az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, Gödöllőn, május 28-29-én.

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben - közölte Kormos István, a Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.