0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A kávé lehet a klímaváltozás következő áldozata

Világszerte romlik a kávé íze és minősége, és ez mind a globális felmelegedés számlájára írható.

„Milyen kék ma az ég, milyen jó háromfogásos ebédet enni, milyen jó bebújni otthon a takaró alá, amikor odakint zuhog az eső, milyen jó meginni egy különösen finom csésze kávét!” Benjamin Ferencz – Mindig csak az igazat című könyvének sorai ezek, amellyel a kávérajongók minden bizonnyal egyetértenek.

Csakhogy amit manapság teljesen természetesnek veszünk, annak könnyen lehet, hogy pár év múlva végleg búcsút inthetünk.

Egy friss kutatás szerint ugyanis hamarosan luxuscikké válhat a kávé, ráadásul a klímaváltozás következtében annak minősége, és ezáltal az ízvilága is romolhat.

A tanulmány szerzői kétféle környezeti hatás következményének tartják a kávéminőség romlását: egyrészt az alacsonyabb hőmérsékletnek, ami lassítja a kávébabok érését, másrészt az erős napsugárzásnak, ami egyébként a gazdálkodás egyre több területén problémát okoz. Hozzáteszik: amíg a kávéültetvények árnyékolása áthidalható probléma, addig azok áttelepítése már nem. Ezért arra figyelmeztetnek, hogy a kávé megmentésének kulcsa a kávékitermelés fenntarthatóvá tétele.

A témáról bővebben a Coloré.hu oldalán olvashat.

Forrás: Colore.hu