Back to top

Vásároljanak tudást!

„Az integráció nem más, mint az egymásra épülő tevékenységek összegzése. Ez nem csupán azt jelenti, hogy az egyes tevékenységekben megtermelt eredmények összeadódnak, hanem a gyártási kapacitások összhangját és finomhangolását is célul tűztük ki. Így az egész rendszer állandó és magas teljesítményre képes” – mondta Bárány László, a Master Good cégcsoport alapítója és vezetője.

Az ország egyik legnagyobb agrárvállalkozásának alapítóját és vezetőjét arról kérdeztük, hogyan kompenzálják az ágazatot sújtó magas inputárakat, valamint a COVID keresletcsökkentő hatásait.

Amit még kiemelt a túléléssel kapcsolatban, az a szaktudás. Azok a vállalkozások, amelyek növekedni és fejlődni akarnak, a fejlesztés pénzügyi forrásainak előteremtésén túl, keressenek és vásároljanak korszerű tudást is! – tanácsolja. „A tapasztalati úton szerzett tudás drágább és hosszabb ideig tart, mint ha a legkorszerűbb tudást valaki a piacról vásárolja meg.”

Az északkelet-magyarországi Master Good cégcsoport a hatodik legnagyobb hazai családi vállalkozás, és a tizenegyedik legjelentősebb tisztán magyar tulajdonban lévő cég.

Értékét közel 90 milliárd forintra becsülik. Integrált takarmánytermeltetéssel, baromfitenyésztéssel, keltetéssel, brojler­híz­lalással és feldolgozással foglalkozik. Száz százalékban annak a Bárány-családnak a tulajdonában áll, amely az ország legrégibb baromfitenyésztő dinasztiája. Az első generáció még a Széchenyi grófok uradalmi baromfitenyésztőjeként dolgozott.

Az 1937-ben készült fotón az akkor már 30 éves vállakozás alapítója, I. Bárány László (üknagyapa), az akkor 16 éves II. Bárány László (dédnagyapa) és a családfő jobbján egy kolléga látható
Az 1937-ben készült fotón az akkor már 30 éves vállakozás alapítója, I. Bárány László (üknagyapa), az akkor 16 éves II. Bárány László (dédnagyapa) és a családfő jobbján egy kolléga látható
A vállalkozás 1994-ben öt fővel indult, majd 1998-ban elindult az intenzív fejlesztés jelentős beruházásokkal és létszámbővítéssel. Ebben az időben létesült több baromfi­tenyész- és brojlertelepük, takarmánykeverő üzemük és kezdődött el a mezőgazdasági növénytermesztés integrációja.

Mivel ebben az időben már belátható távolságra került Magyarország uniós csatlakozása, több nyugat-európai tanulmányút után a fejlesztés céljai közé került az úgynevezett szabadtartásos baromfinevelés meghonosítása. A 2001-ben elindított Tanyasi csirke programban előállított termékek piaca napjainkban is folyamatosan fejlődik.

A fokozódó verseny és az állandó piaci kihívások szükségessé tették a cég tevékeny­ségi körének bővítését, megteremtve ezzel egy teljes körű baromfi-integráció alapjait. Így megfelelő színvonalú és méretű vágókapacitáshoz jutott nemcsak az ökobaromfi-termékeket előállító integráció, hanem az ettől sokkal nagyobb volument képviselő ipari brojlercsirkerendszer is.

Az élő baromfi elsődleges feldolgozását (vágás, darabolás), az előkészített és tovább­feldolgozott termékek előállítását, valamint az értékesítést a Master Good Kft. szervezi és irányítja.

A jelenleg évi 70 millió csirke vágásához 30 millió darabot tud saját maga előállítani, a többi 40 millió integrált partnerektől származik. A termelés teljesen zárt integrációban történik, aminek része a keltetés, a termeltetés, a beszállítás és a takarmánygyártás is.

Az 1976-ban átadott, akkor (is) modernnek számító kisvárdai üzem termékellenőrző rendszere…
Az 1976-ban átadott, akkor (is) modernnek számító kisvárdai üzem termékellenőrző rendszere…
A cég 2020-ban adta át 380 ezer tonna kapacitású takarmánykeverő üzemének első ütemét, amellyel elérte, hogy saját baromfitelepeire már nem kell külső beszállítóktól vásárolnia a tápot. A második ütem a tervek szerint jövő májusra készül el. Ezzel Közép-Európa legnagyobb tápgyártó üzeme jön létre, amely lehetővé teszi, hogy a Master Good az integrált csirketelepek takarmányellátását is teljes egészében maga biztosítsa.

A cégcsoport évente 27-28 ezer tonna csirkehúst szállít a McDonald’s számára, ami az étteremlánc európai felhasználásának 21 százaléka. A „Meki” négy éve a világon elsőként a Master Good bakta­lóránt­házi baromfitelepét tüntette ki minta­telep­zászlóval, az úgynevezett Flagship Farmmal, ott ugyanis olyan állatjóléti, környezeti, takarmányozási minősítő telepet épí­tettek ki, amely rászolgált erre a címre. Azóta már a kilencedik hasonló csirkehizlaló-telep is elkészült, és további 12-14 hasonló építését, valamint termelésbe állítását tervezik.

Termékeiket 43 országba exportálják, és két éve Vietnám északi részén, a Hanoi mellett fekvő Thanh Hoa tartományban alapítottak baromfi-feldolgozó üzemet. A beruházásra 12 millió eurót, azaz közel 4 milliárd forintot költöttek. A tervek szerint eleinte 20 millió csirkét fognak ott feldolgozni, amit később 40 millióra emelhetnek.

Mivel a Master Good kizárólag csirketartással és -feldolgozással foglalkozik, a madárinfluenza közvetlenül nem volt hatással rá. Közvetett károk azonban minden magyarországi járványkitörésnél felmerültek, elsősorban az importáló országok több hónapos beszállítási korlátozásai miatt.

A Master Good kisvárdai üzeme a világ legkorszerűbb baromfi-feldolgozójának számít
A Master Good kisvárdai üzeme a világ legkorszerűbb baromfi-feldolgozójának számít
Az ebből származó bevételkiesés az elmúlt három-négy évben elérte az évi 200-400 millió forintot.

A COVID hatására 2020 március-júniusában komolyan megtorpant a kereslet, amit a nyári hónapok konszolidációja után az őszi-téli időszakban ismét jelentős fogyasztás-csökkenés követett. Több mint 2000 tonna csirkehúst fagyasztottak le hosszabb tárolásra. Ez év április-májusára ismét visszarendeződött a fogyasztás, amely mostanra már elérte a COVID előtti időszak szintjét.

A kereslet hullámzása azonban az árakban is megmutatkozott. A mélypontot tavaly december jelentette, ekkor 20-25 százalékkal olcsóbban lehetett eladni a csirkehúst, mint a megelőző év azonos időszakában. Sok vállalkozás a bizonytalansági tényezők miatt visszafogta a fejlesztéseit, a Master Good azonban nem lépett a fékre, hanem folytatta a korábbi időszakban eltervezett beruházásait.

A takarmánykeverő üzem megvalósítása mellett évente általában 3-4 új baromfitelepet adnak át, amelyek 7-8 millió darab csirke kibocsájtását biztosítják.

A következő 3-4 évben ugyanis 20 millió darabbal szeretnék növelni a saját előállítású csirkék számát, kikerülve ezzel a 12,5 milliós tételben előállító román beszállítókat. A COVID alatt kiderült, mekkora logisztikai, állategészségügyi és humán egészségügyi kockázatokkal jár, ha alapanyagigényük 20 százalékát a határ túloldaláról kell behozni. Ezen változtatván azt tervezik, hogy a csirketöbbletet részben saját, részben integrált hazai telepeken állítják elő.

40 éve, 1980-ban így működött a mérés és a csomagolás az akkori modernnek számító baromfifeldolgozó üzemben...
40 éve, 1980-ban így működött a mérés és a csomagolás az akkori modernnek számító baromfifeldolgozó üzemben...

Jelenleg 65-70 vállalkozás tartozik a Master Good integrációjába, amely nemcsak a naposcsibe és a takarmány szállítását, valamint a felnevelt csirkék visszavásárlását jelenti. „A mi esetünkben nagyon fontos az úgynevezett tudástranszfer is – emeli ki Bárány László –, amely kiegészül egy állandó állategészségügyi laboratóriumi szolgáltatással.

További része a szolgáltatásainknak az élő állatok felpakolása, az istállók takarítása és fertőtlenítése is. Valójában abban vagyunk érdekeltek, hogy az integrált partnereinknél a csirkehizlalás ugyanolyan hatékony és eredményes legyen, mint a saját farmokon.

Vietnámban ennek a teljes körű integrációnak a kiépítése még csak félúton jár. Szükség van 3-4 évre az itthonihoz hasonló rendszer kialakításához – tette hozzá.

2020 második felére befejezték a kisvárdai vágóüzemi melléktermék-feldolgozó gyár építését, amiben különböző prémium minőségű termékek
2020 második felére befejezték a kisvárdai vágóüzemi melléktermék-feldolgozó gyár építését, amiben különböző prémium minőségű termékek
A 2020-as nehéz évhez képest idén 10 százalékkal magasabb árbevételre és jövedelemre számítanak. Ehhez kellett, hogy a nehézségek ellenére is megvalósítsák és termelésbe állítsák a 2020-21-re tervezett beruházásokat. Éltek a lehetőséggel, hogy a kormány kiemelten támogatja az agrár- és élelmiszeripari fejlesztéseket. 2020 második felére befejezték a kisvárdai vágóüzemi melléktermék-feldolgozó gyár építését, amiben külön­böző prémium minőségű termékek készülnek, például akvakultúráknak és kisállattartóknak. Petneházán üzembe helyeztek egy új, korszerű panírozó üzemet, emellett tavaly három, idén négy csirkehizlaló telepet adtak, illetve adnak át.

A melléktermékek feldolgozásának köszönhetően jelentősen nőtt az árbevételük. A nyírjákói trágyafermentáló üzemben idén megduplázták a gyártást, és legközelebb 2022. júniusra tudnak rendelést felvenni.

A vágóüzemi melléktermékek feldolgozása ugyancsak száz százalékon zajlik: a kikerülő csirketoll-liszt, baromfihúsliszt és baromfizsír szinte korlátlanul eladható.

A Master Good családi vállalkozásának egyik tagja, Bárány László vezeti be Sárközi Ákos séfet a baromfitartás és -feldolgozás szakmájának rejtelmeibe
A Master Good családi vállalkozásának egyik tagja, Bárány László vezeti be Sárközi Ákos séfet a baromfitartás és -feldolgozás szakmájának rejtelmeibe

Hogyan érinti a Master Good-ot a baromfiágazatot sújtó válság, a takarmány- és egyéb inputárak, az energia- és szállítási, csomagolási költségek emelkedése? Hasonló problémákkal szembesülnek-e a vietnámi üzemben?

Az árrobbanás globális, azaz nemcsak a cégcsoportot vagy Magyarországot, hanem Európa és Ázsia valamennyi országát érinti. Arra, hogy egyszerre szinte valamennyi költségtényező 25-40 százalékkal drágul, nagyon nehéz gyors és hatékony megoldásokat találni. A Master Good-nál azonban mintegy 8-10 évvel ezelőtt zajlottak le azok a fejlesztések, amelyeknek a fókuszába a hatékonyságot és az energiatakarékosságot helyezték. Emellett jelentős mértékben csökkentették az élő munka költségét az elvégzett feldolgozó­üzemi automatizációval és robotizációval.

„A takarmányárak 30 százalékos drágulásától persze ez sem mentesít bennünket. Tudjuk, hogy nagyon nehéz év lesz a következő, de talán több erőforrással rendelkezünk, mint a hazai és az európai versenytársaink” – összegzett Bárány László, hozzátéve:

Idősebb Bárány László Master Good alapító és Sárközi Ákos Michelin-csillagos sztárséf, a Master Good Tanyasi csirke márkanagykövete a nyírkércsi tanyasi csirkefarmon
Idősebb Bárány László Master Good alapító és Sárközi Ákos Michelin-csillagos sztárséf, a Master Good Tanyasi csirke márkanagykövete a nyírkércsi tanyasi csirkefarmon

„Vietnámban jelenleg a COVID második hullámát élik meg, aminek bizonyos mértékben a haszonélvezői. Ugyanis mind a falvakban, mind a városokban bezárták a piacokat. Húst, elsősorban csirkehúst csak élelmiszerboltokban lehet vásárolni, aminek következtében felpörgött a termelés és az értékesítés.”

A cégcsoport fejlesztési elképzeléseit öt évre előre készítik és évente aktualizálják, ha kell, kétszer-háromszor is. A jelenlegi időszakra vonatkozó fejlesztések 90 százalékát már megvalósították. Olyan kapacitásnövelő beruházások vannak még hátra, mint a takarmánykeverő üzem bővítése, további csirkehizlaló telepek építése, az automatizáció és robotizáció folytatása az élelmiszeripari üzemekben. Ahol lehetőség van rá, ott pályáznak – a fejlesztések további forrása a saját erő, általában 20-25 százalékos mértékig, valamint a kötvénykibocsájtás, amely tulajdonképpen szintén saját forrásnak tekinthető. A következő években beruházásaik finanszírozásához nem tervezik banki hitel felvételét.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.