0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Brazília letarolja a kukoricapiacot

A sertéspiacon többen befejezték a termelést, a baromfi szegmensben is szűkül a piac. Brazíliában az elmúlt tíz évben 42 millió hektár esőerdőt irtottak ki, ennyivel növelték a termőterületeiket. Rekordtermés lesz, 40 millió tonnával több kukoricát takarítanak be, mint egy évvel korábban, óriási árnyomás lesz az európai árakon.

Kemény piaci szituációkat tapasztaltak a takarmánygyártók, éles helyzetek alakultak ki a takarmánypiacon – ez is azon a konferencián hangzott el, amelyet a közelmúltban szervezett szakértők részvételével a Portfolio. Egy kerekasztal beszélgetés során a további áralakulásokat igyekeztek prognosztizálni.

Balassa Gergely, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. ügyvezetője visszatekintése során kiemelte: a 2021-es évet kihívásokkal telinek gondolták, az alapanyagárak már az esztendő elején magasak voltak, de a bekövetkezett további emelkedésre ők sem számítottak. Ez nehezíti a mindennapjaikat, növeli a költségeiket.

Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője a tavaly tapasztaltakat az ezredforduló eseményeihez hasonlította, amikor duplájára emelkedett a kukorica ára. Ennél is drasztikusabb lett a 2021, mutatott rá.

Jól vették az akadályokat, ez annak is köszönhető, hogy cégcsoportukhoz több nemesítőház tartozik, felértékelődik a genetika jelentősége, hiszen minél szélsőségesebb az időjárás, a gazda annál jobban koncentrál arra, hogy tompítsa ezeket a hatásokat, ehhez pedig a legjobb eszköz a genetika. A cégük ezeknek a kihívásoknak meg tudott felelni.

Csitkovics Tibor, az  Agrofeed Kft. tulajdonosa az elmúlt három éveket is kihívásokkal telinek érezte. „Takarmány- és premixgyártónak most nagyon rossz lenni, ennél talán csak állattenyésztőnek rosszabb lenni”, fogalmazott. Bizakodnak, várják a szerencsét, a csodát. Másfél év után a tejágazatban – legalábbis a spot szabadpiaci árakban – jelentős fellendülés tanúi lehetnek, talán a feldolgozók részéről is lesz arra lehetőség, hogy emeljék a felvásárlási árat. A baromfi – és sertéságazat más kérdés, a sertéspestis, a baromfiinfluenza szétzilálja a piacok, de még ennél is nagy gond, hogy folyamatosan fogynak a termelők.

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója az elmúlt negyed évszázad legnehezebb időszakának írta le az elmúlt évet. A nyolc cégből álló cégkomplexumuk működését figyelve azt tapasztalta: a 2000 hektáron termelő, vagy 300.000 tonna gabonával kereskedő cégük „köszöni szépen, jól van”, de van 30.000 hízót kibocsátó sertéstelepük, 6 millió liter tejet előállító tehenészeti telepük is. Együtt eveznek a partnerekkel egy csónakban, de a közelében nem tudnak lenni annak az árdinamikának, amit a piac diktál.

Nem azzal van gond, hogy pár hónapon át le kell küzdeni nehézségeket, hanem a jövőképpel. Látják tehát a helyzet számos oldalát, a takarmánygyártás területén komoly nehézségeket tapasztalnak, mondta.

A sertéspiacon  többen befejezték a termelést, a baromfi szegmensben is szűkül a piac, a szarvasmarha-tartók esetében a tömegtakarmány ára széles skálán mozog, szögezte le.  

A globalizáció átírta a piacot, a hazai termelők helyzetét, hangzott el. A világpiacon ilyen még nem volt tapasztalható, hogy minden meghatározó sertés-előállító ország drasztikusan visszafogja a termelést. Nem tudni, hol van a kereslet-kínálati pont, hol fordul át hiányba.

Az biztos, hogy ezt a közgazdasági helyzetet hosszú távon nem lehet fenntartani, nincs az a termelő, aki hosszú távon le tud nyelni hízónként 10 ezer forint mínuszt. Sokan szűkítik a termelést, sokan abbahagyják.

Be kell állni egy olyan termelési szintre, amin újra elindulhat az áremelkedés, amely valószínűleg rapid módon történik majd meg. Az sem elképzelhetetlen, hogy nyárra húshiány lép fel, hallottuk a beszélgetés során.

Növénytermesztők körében nem kell ilyen mértékű gondokra számítani. Ha problémákról kellene beszélni, esetleg arra lehet számítani, hogy a szójavetőmag – mivel ez a növény nagy lehetőség előtt áll – idejekorán elfogy. A kereslet jelentős, előállítási oldalon viszont 4300 hektárról 4100 hektárra esett vissza a vetőmag előállításra szánt terület, termésmennyiségben is 5-10 százalékos visszaesésről lehet beszélni, összességében 10-15 százalékkal kevesebb vetőmag kerül a piacra, ennek is jelentős része külföldre kerül. A hazai és az ausztriai helyzet összevetésére is sor került. A szomszédos országban pár éve még 45 ezer hektáron termeltek szóját, itthon 63 ezer hektáron. A határon túl ebben az évben 85-90 ezer hektáron termesztik majd a növényt.

Az állattenyésztésről szólva kiemelték: tavaly az első háromnegyed évben a kocakivágás száma 70 ezerre volt tehető, szemben a korábbi évek 40-45 ezer darabjával. Ennek hatása lesz az idei évre, a szaporulat hiányzik majd az állományból.

A növénytermesztéssel kapcsolatban elhangzott, hogy Brazíliában az elmúlt tíz évben 42 millió hektár esőerdőt irtottak ki, ennyivel növelték a termőterületeiket. Rekordtermés lesz, 40 millió tonnával több kukoricát takarítanak be, mint egy évvel korábban, óriási árnyomás lesz az európai árakon.

A nehézségek közepette azért pozitívumokról is lehet beszélni: bár aki eddig nem kezdett beruházásba, az már ne kezdje el, de amelyik már lezajlott, évek múlva nagyságrendekkel többek érnek majd.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu