Back to top

Értékes melléktermékek

Mangóhéj, hibiszkuszvirág, pörkölt kávé. Mi a közös bennük? Újabb adalékanyagok bioműanyag készítéséhez. Egy mexikói kutatócsoport vizsgálta a mangó, hibiszkuszvirág és pörkölt kávé felhasználásakor képződött melléktermékek hasznosításának lehetőségét a keményítő alapú bioműanyagok gyártása során.

A keményítő természetes polimer, és mivel könnyen elérhető és viszonylag olcsó anyag, a leggyakrabban ebből készítik a biológiailag lebomló műanyagokat. A keményítő a növények raktározott tápanyaga, 

Különösen a gabonafélék magja, a kukorica és a burgonyagumó tartalmaz sok keményítőt. A növényevő állatok és az ember egyik legfontosabb szénhidrát-forrása.

Fotó: pixabay
A sok jó tulajdonságuk mellett, a keményítőből készült bioműanyagokról azt is tudni kell, hogy nedvesség hatására, alacsony hőmérsékleten romlik a stabilitásuk, és könnyen deformálódnak. A mexikói kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy javíthatnak-e ezen a helyzeten, és megvizsgálták, hogyan változnak a bioműanyag fizikai tulajdonságai - színe, szerkezete, állaga, biológiai lebomlása -, ha a keményítőhöz például gyümölcshéjat vagy kipréselt cukornádat adagoltak.

Keményítőből, zselatinból és glicerinből fejlesztettek bioműanyagot, hogy evőkanál alakú tárgyat készítsenek, az alapanyaghoz azonban mangóhéjat, pörkölt kávémaradékot és teának leforrázott hibiszkuszvirágokat adtak, amelyek rostokban, például cellulózban, hemicellulózban és ligninben gazdagok. Tanulmányuk szerint ezek a melléktermékek, valamint az alapanyag közötti jó tapadás erős határfelülethez vezetett, amitől nőtt a mechanikai teljesítmény. 

A melléktermékek hozzáadása megkétszerezte a kanalak szilárdságát, megakadályozva a biopolimerek törését.

A közzétett eredmények szerint ugyanakkor a természetes rostok hozzáadása pozitívan befolyásolja a biológiai lebomlás sebességét is, mivel csatornákként működnek, amelyek elősegítik a mikrobák bejutását a polimer mátrixba.

48 órával a nedves talajba helyezést követően a tárgy alakja láthatóan változott, a bioműanyagok színe és mechanikai tulajdonságai romlottak, függetlenül attól, hogy milyen mellékterméket használtak az előállításukhoz.

120 óra elteltével pedig a bioműanyagok olyan töredezettek, duzzadtak és ragadósak voltak, hogy már nem lehetett azonosítani őket. Így a kutatók úgy vélik, hogy ez a termék kevesebb, mint egy hét alatt lebomlik a környezetben, idézte az eredményeket a freshplaza.fr.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaly 12,6 millió tonna zöldség-gyümölcs hagyta el Spanyolországot kamionokban

A spanyolországi zöldségek és gyümölcsök többsége továbbra közúti szállítással jut el a külföldi vevőkhöz. Nem kevés áruról van szó, a magyarázat pedig sokrétű.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.