Back to top

Veszélyben a kínai haszonnövények

Korábban nem publikált, Kínában előforduló növényi kártevőkre és kórókozókra vonatkozó nyilvántartásokat vetettek össze bizonyos mezőgazdasági munkafolyamatokkal. Az eredmények alapján 1970-es évek óta többszörösére nőtt a kártevők és kórokózók előfordulása.

Egyedülálló, korábban nem publikált, 1970-2016 közötti időszakra vonatkozó adatsor alapján egy - a Potsdami Klímakutató Intézetet is magába foglaló - kutatócsoport összevetette a Kínában előforduló növényi kártevők és kórokozók nyilvántartásait olyan éghajlati tényezőkkel, mint a hőmérséklet, csapadék és páratartalom.

Fotó: www.pixabay.com
Az adatbázist összehasonlították bizonyos mezőgazdasági munkafolyamatokkal is, például műtrágyahasználattal öntözéssel és a növényvédő szerek használatával. A kutatók azt találták, hogy Kínában a növényi kártevők és betegségek előfordulása négyszeresére nőtt az 1970-es évek óta. A megfigyelt növekedés körülbelül 20%-áért valószínűleg az éghajlatváltozás a felelős, ám a tartományok között nagy különbségek vannak.

Az éghajlati tényezőket elemezve a kutatók arra jutottak, hogy a magasabb éjszakai hőmérséklet különösen kedvez a kártevők és betegségek előfordulásának.

A fosszilis tüzelőanyagok használatából származó üvegházhatású gázok kibocsátása gyorsítja a fölmelegedést, így a tudósok az elmúlt ötven év adatai alapján azt feltételezik, hogy a növényi kártevők és betegségek előfordulása megduplázódhat. 

 A Potsdami Klímakutató Intézet kutatója és a tanulmány egyik szerzője, Christoph Müller szerint mindez veszélyeztetheti a globális élelmiszertermelést és élelmiszerbiztonságot is, ami kihívások elé állítja a mezőgazdasági termelést és a meglévő növényvédelmi rendszereket. Az eredmények ugyanakkor emlékeztetnek arra is, hogy jobb adatokra és több kutatásra van szükség ezen a területen az éghajlatváltozás élelmiszertermelésre gyakorolt ​​hatásainak további mérsékléséhez.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/gabot.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A kérészek látását tanulmányozták az ELTE kutatói

A kérészek látórendszere a fejlődés során a fényviszonyok változásához igazodik - derült ki az ELTE és az ELKH munkatársainak legújabb kutatásából.

Új kártevő a láthatáron: a keleti lódarázs

A méhészek a szaklapokból már megismerték az ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) faj európai behurcolásának történetét. E kártevő Európába, Bordeaux (Franciaország) kikötőjébe, hajón Kínából, bonsai kerámiatárgyak között megbújt párzott nőstény darázsként jutott el, nagy valószínűséggel 2004 előtt.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Növényorvos a közterületen: jó idő van a levéltetvekre

Az esőkkel egy időben megérkezett a meleg is, kedvező körülményeket teremtve a gombáknak és a rovaroknak. Talán a levéltetvek élvezik a legjobban a meleg, párás időjárást. Szaporodnak, terjednek, és egyre több fajt károsítanak.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.

Két védőhormon kölcsönhatása

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a szalicilsav és a jázmonsav nem nyomják el egymást a növényi kórokozókkal szembeni védekezés során. Sőt, a fás szárú növényeknél a két hormon kölcsönhatása akár növelheti is a növények rezisztenciáját.

Poloska veszélyezteti az olasz gyümölcstermést

Az első meleg napoknak nemcsak az emberek örültek Olaszországban: Emilia-Romagna tartományban a nyári időjárás sosem látott mértékű poloskainváziót indított el, adta hírül a Confagricoltura gyümölcstermesztő szövetkezet.