0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Veszélyben a kínai haszonnövények

Korábban nem publikált, Kínában előforduló növényi kártevőkre és kórókozókra vonatkozó nyilvántartásokat vetettek össze bizonyos mezőgazdasági munkafolyamatokkal. Az eredmények alapján 1970-es évek óta többszörösére nőtt a kártevők és kórokózók előfordulása.

Egyedülálló, korábban nem publikált, 1970-2016 közötti időszakra vonatkozó adatsor alapján egy – a Potsdami Klímakutató Intézetet is magába foglaló – kutatócsoport összevetette a Kínában előforduló növényi kártevők és kórokozók nyilvántartásait olyan éghajlati tényezőkkel, mint a hőmérséklet, csapadék és páratartalom.

Az adatbázist összehasonlították bizonyos mezőgazdasági munkafolyamatokkal is, például műtrágyahasználattal öntözéssel és a növényvédő szerek használatával. A kutatók azt találták, hogy Kínában a növényi kártevők és betegségek előfordulása négyszeresére nőtt az 1970-es évek óta. A megfigyelt növekedés körülbelül 20%-áért valószínűleg az éghajlatváltozás a felelős, ám a tartományok között nagy különbségek vannak.

Az éghajlati tényezőket elemezve a kutatók arra jutottak, hogy a magasabb éjszakai hőmérséklet különösen kedvez a kártevők és betegségek előfordulásának.

A fosszilis tüzelőanyagok használatából származó üvegházhatású gázok kibocsátása gyorsítja a fölmelegedést, így a tudósok az elmúlt ötven év adatai alapján azt feltételezik, hogy a növényi kártevők és betegségek előfordulása megduplázódhat. 

 A Potsdami Klímakutató Intézet kutatója és a tanulmány egyik szerzője, Christoph Müller szerint mindez veszélyeztetheti a globális élelmiszertermelést és élelmiszerbiztonságot is, ami kihívások elé állítja a mezőgazdasági termelést és a meglévő növényvédelmi rendszereket. Az eredmények ugyanakkor emlékeztetnek arra is, hogy jobb adatokra és több kutatásra van szükség ezen a területen az éghajlatváltozás élelmiszertermelésre gyakorolt ​​hatásainak további mérsékléséhez.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/gabot.de