Back to top

Virágzik a helyi

A francia fogyasztók eddig is előnyben részesítették saját termékeiket, a Covid-járvány óta pedig virágzik a helyi és térségi termékek kereslete. Ráadásul a bioélelmiszerek rovására is.

A közel húszéves folyamatos növekedés után a bioélelmiszerek értékesítése 2021-ben csaknem 2 százalékkal csökkent Franciaországban. Amíg 1998-ban a franciák 61, 2011-ben 80, 2020-ban 87 százaléka vásárolt bioterméket, idén csak a 84 százalékuk.

Egy februári felmérésben minden negyedik francia azt válaszolta, hogy több élelmiszert vásárolt és fogyasztott a helyi termelőktől 2020-ban, mint korábban, és 66%-uk hajlandó lenne még több helyi, illetve francia terméket venni még akkor is, ha az 10 vagy 15 százalékkal drágább. A bioélelmiszerek kapcsán ugyanakkor mindössze 36 százalékuk nyilatkozta ezt, áll a freshplaza.fr összefoglalójában.

Más felmérések is megerősítették, hogy növekszik a helyi élelmiszerek kereslete. Kielégítik a vásárlók minőségi igényeit, és csak 10 százalékkal kell értük többet fizetni, szemben a 30 százalékkal drágább biotermékekkel.

A biotermékek keresletének visszaesése az ökológiai címkébe vetett bizalom csökkenésével is magyarázható: amíg 2008-ban a fogyasztók 70 százaléka adott hitelt neki, 2021-ben már csak az 52 százalékuk.

A megkérdezettek 91 százaléka pedig túl drágának véli a biotermékeket.

A közvélemény-kutató központ azonban hangsúlyozta, hogy a fogyasztók válasza az életkörülményeiktől is függ. A helyi termékek inkább az „érettebb”, 45-60 közötti lakosságot vonzzák, akiket jobban foglalkoztat, hogy vásárlásukkal a helyi gazdaságot is segítik.

A biotermékekre pedig a gazdasági kérdések iránt kevésbé érdeklő fiatalok nyitottak. A vásárlói közt tehát elsősorban nem az egészségükre nagyon vigyázó fogyasztókat jelöli meg az összefoglaló.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Így gondoskodjunk a meggyről

A meggy őshonos növény hazánkban, alkalmazkodott az éghajlatunkhoz, mégsem hagyhatjuk magára. Az utóbbi időben pedig megviseli a változékony időjárás és a károsítók. A keceli meggy tanácskozáson termesztésének fogásairól is szó esett. Folytatjuk előző beszámolónkat.

Életképes hazai márkákat fejlesztene a SPAR

Szakmai képzéssel támogatja a SPAR azokat a beszállítóit, akik hazai kisvállalkozásként, családi cégként kerültek be az üzletláncba két, részükre hirdetett speciális program keretében.

Abbahagyják a vevők az online vásárlást, ha bonyolultnak tűnik

Az online vásárlók döntő többsége internetes keresők segítségével tájékozódik, a válaszadók fele a közösségi médiában és hírlevelekből is szerez információt, harmaduk a barátoktól, ismerősöktől kér segítséget, míg az influenszerek ajánlásai csak a megkérdezettek 2 százalékát befolyásolják - közölte a Bónusz Brigád az MTI-vel.

Az egészséges is legyen finom?

Hogyan gondolkodnak a fogyasztók és mennyire befolyásolják őket a trendek? Mennyire fontos az íze egy kolbásznak?...Kiderült, hogy a fogyasztók közel kétharmada, nagyon figyel arra, hogy ízletes legyen a mentes élelmiszer, ami az asztalára kerül, különben az első csalódás után lemond a kipróbált áruról, és tovább keres, egészen addig, amíg rá nem bukkan a számára legfinomabbra.

Lesz-e ökológiai állattartás 5-10 év múlva?

A környezetvédelmi és állatjóléti szempontok okán haszonállataink tartásának gyakorlata is átalakulóban van. A célkitűzés szerint 2030-ra az EU mezőgazdasági területeinek egynegyedén ökológiai gazdálkodást kell folytatni. Szakemberekkel beszélgettünk a témáról.

Az élelmiszerbiztonság és az önellátás alapja

Keszthelyen rendezte meg a 28. Növénynemesítési Tudományos Napokat az MTA Növénynemesítési Tudományos Bizottsága és a Magyar Növénynemesítők Egyesülete. A Magyar Agrár- és Élet­tudományi Egyetem campusa harmadszor adott helyet a tanácskozásnak.

Piacon a friss francia articsóka

A megszokottól eltérően, néhány héttel korábban kezdődött meg a francia articsókaszezon. A tavaszi enyhe időjárás és a száraz tél kedvezett a növények fejlődésének, így a szokásos június közepe helyett már május legvégén szedték az articsókát.

Nem soványodhatnak a végtelenségig a csomagolóanyagok

Óriásit fejlődött a csomagolóanyag-ipar, ma már sokkal kevesebb alapanyagból tudják kihozni ugyanazt, mint harminc éve, de még ez is csak részben tudta kompenzálni a megváltozott vásárlási szokásokból eredő rengeteg plusz csomagolást. Ha tényleg csökkentetni akarjuk az ebből eredő hulladék mennyiségét, akkor az már nem csak az iparon múlik, derül ki egy németországi tanulmányból.

Életképes sokszínűség - A génmegőrzés a jövő állattenyésztésének záloga

A mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés fejlődése számos haszonállatfajtát szorított háttérbe. Olyannyira, hogy minden harmadikat a kihalás veszélye fenyegeti világszerte. Ezzel azonban olyan értékes genetikai tulajdonságok is örökre elveszhetnek, amelyek a jövőben hozzájárulhatnának az eredményesebb termeléshez, például a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodáshoz.