Back to top

Ezért verik le a macskák a tárgyakat

A macskák gyorsak, atlétikusak és folyamatosan figyelemmel kísérik a közvetlen környezetüket, ügyelve a változásokra. Ennek ellenére sok gazdi tapasztalhatta, hogy a macskája az asztalra vagy a pultra ugorva több tárgyat is lever. Úgy tűnhet, mintha a cicák élveznék, hogy a földre lökve összetörhetik a kínai vázát és a nagyi kedvenc porcelánkészletét.

De vajon mi lehet a tényleges magyarázat a nem túl kedves viselkedés mögött? A Metropolitan Állatorvosi Központ szerint három ok miatt tapasztalhatják a macska gazdik ezt a viselkedést -írja a pawtracks.com.

Az ösztöneikben van

A macskák ragadozók, és a környezetüket a mancsukkal fedezik fel. Amikor zsákmányra – például egy egérre találnak – először a mancsukkal nyúlnak felé. Ezzel döntik el, hogy biztonságos-e megtámadni és végül megölni az adott állatot.

Ez a vadászösztön a tárgyakkal szemben is működik. Azzal, hogy a mancsukkal pofozgatják a tárgyakat, felfedezik és megismerik azokat.

Tehát nem elsődleges céljuk, hogy leverjék őket, azonban az „ismerkedés” alatt ez is előfordulhat.

Kellemes időtöltés

Az új tárgyak felkeltik a cicák érdeklődését. Ha bármi új dolog kerül a megszokott környezetükbe, vagy csak átrendezzük a lakást és új helyre kerülnek tárgyak, az a macskák számára felhívás keringőre: fel kell fedezni, meg kell ismerni – természetesen a mancsukkal. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy az adott dolog csábítóvá válik.

Például, ha egy ceruzát lök meg a cica, az elgurul és még hangot is ad – mindez érdekes és jópofa játéknak fog tűnni kis kedvencünknek. Innentől a felfedezés és megismerés helyett már tudatosan fogja pofozgatni, és esetleg le is lökni a földre. Egy ilyen eset után pedig már tudatosan keresni fogja a macska, hogy mivel lehet még játszani.

Figyelemfelhívás

Gazdiként akár tudattalanul is hozzájárulhatunk a macskánk nem kívánatos viselkedéséhez. Ha korábban lelökött már tárgyakat, és mi erre reagáltunk, akár nevetéssel, akár azzal, hogy leszidtuk, levettük az asztalról, a cica tudni fogja: így hívhatja fel a figyelmet magára.

A kis kedvencünknek teljesen mindegy, hogy pozitív vagy negatív reakciót váltott ki belőlünk, innentől tudatosan fogja leverni a tárgyakat, pusztán a figyelemért.

Ezt úgy ellensúlyozhatjuk, hogy csendben figyeljük, és legközelebb amikor lever bármit is, látni fogjuk, ahogy a macska keresni kezd minket: észrevettük-e, hogy mit csinált?

Forrás: 
www.pawtracks.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Együttműködik a Talentis Agro Zrt és az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Talentis Agro Zrt. közötti együttműködési megállapodást írt alá június 29-én Budapesten Sótonyi Péter rektor és Makai Szabolcs vezérigazgató.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.