0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ivánka-szálló a Gyepes-völgyben

A fővárostól másfél órás autóútra egy varázslatos vidék várja a turistákat – az Óbükk, vagy más néven a Heves-Borsodi-dombság vadregényes tája. Gazdag növény- és állatvilága igazán figyelemreméltó, mégis szinte ismeretlen a túrázók előtt. Ebben a környezetben található az EGERERDŐ Zrt. turistaszállása, mely a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program által lett felújítva.

A Heves-Borsodi-dombság természeti szépségben, látnivalókban, erdészeti értékekben felveszi a versenyt a Mátra és a Bükk közismert tájaival. A terület talán legismertebb jellegzetessége az Arlói-tó, amely festői környezetben, hegyek ölelésében helyezkedik el. A vidék völgyei a hegyvidékekre jellemzők: Gyepes-völgy a völgyfenéken csörgedező patakokkal, vizes rétekkel és égeresekkel páratlan élőhelye a növényeknek, állatoknak.

A felújított épület Ózd vonzáskörzetében, Arló községhatárban, a Gyepes-völgyben, az arról leágazó Ivánka-völgy elején áll.

A közelében elhaladó nagy múltú Kohászok útjának nevezett turistaút az észak-magyarországi kohászvárosokat, Salgótarjánt, Ózdot és Miskolcot köti össze. A környéken több turistaútvonal halad, és a kerékpárosok itt akár 15-20 km-es körtúrákat is tehetnek.

Az épület 1965-ben munkásszállónak épült, akkor az ország legkorszerűbb munkásszállójaként tartották számon.

A folyosóról fűthető cserépkályhák, az öltözők, zuhanyozók, a mettlachi burkolatos ebédlő, a bodrogkeresztúri kőből készült lábazat, mind az akkori technika csúcsát jelentette.

A 34 millió forintos beruházás során 14 fő befogadására alkalmas modern turistaházat hozott létre az erdőgazdaság. Megvalósult a nyílászárók, belső burkolatok cseréje, a fűtésrendszer korszerűsítése, és az épület teljes külső szigetelést kapott. Fel lett újítva a konyha, a fürdőszobák és szennyvíztartály is.

Az erdőgazdaság céljai között szerepel, hogy az épület hozzájáruljon a környezeti neveléshez, és helyet biztosítson az erdei iskolai programoknak a térségi oktatási intézmények számára.

Bővebb információ:

Újvári Gyula gondnok, telefon: +36 30 668 6281
EGERERDŐ Zrt. Szilvásváradi Erdészet
E-mail: szilvasvarad.erd@egererdo.hu, web: www.egererdo.hu

Forrás: A Mi Erdőnk